AMD StoreMI hangi SSD'ye verilmeli?

Daha önce Samsung 970 evo ile 850 evo'yu StoreMI ile birleştirdiğimde bu hızlara ulaşamamıştım. Sürücü kaynaklı mıydı, sebebi neydi bilmiyorum ancak şuan ki değerler doğruysa nvme kullanıcıları da StoreMI kullanmalı. Okuma hızında bariz fark var. (StoreMı ile işlem yaparken 2GB ram kullandığımı da belirteyim.)
storemi2.PNG

Testleri daha bitirmedim. "HDD + Sata SSD" ve "HDD + Nvme M2" için işletim sistemini tekrar yükleyip bir yığın işlem yapmalıyım.
Şimdilik şu şekilde bilgi vereyim;

StoreMI öncesi Samsung 970Evo Nvme M2 sonuçları
m2.PNG

StoreMI öncesi Samsung 850Evo sonuçları (Sürücü boş)
ssd.PNG

Store MI ile Samsung 970Evo Nvme M2 + Samsung 850 Evo SSD sonuçları
1584971839056.png

HDD ile Samsung 979 evo yu StoreMI ile bağlayıp test yaptım. Daha sonra HDD ile Samsung 850 evo yu deneyecektim ama diskleri ayırdiktan sonra işletim sistemini tekrar yüklerken HDD silindi.
Usb de minitool partition wizard vardı bakalım data recovery ile geri getirebilecek miyim.
Veriler geri gelirse paylaşırım. Kurtaramazsam da sağlık olsun.
Verileri kurtarıyor gibi. Bakalım işletim sistemini nasıl kuracağız.
IMG_20200323_191654.jpg
--
StoreMI ile işlem yaparken hızlı ve yavaş disklerinizi seçmenizi istiyor.
storemi1.PNG

storemi2.PNG

ileri dediğinizde iki diski birleştirip yeni bir disk olarak bağlanacağını gösteriyor
storemi3.PNG

işlem bittikten sonra bilgisayarınız kapanıp açılacak

storemi4.PNG

HDD + Samsung 970 Evo sonrası sonuçlar; (HDD 100GB + 2,9 TB şeklinde iki parça)
1584993687881.png

HDD nin işletim sistemi yüklü "C" sürücüsü
hdd 1.PNG

HDD nin 2. bölümü "D" sürücüsü
hdd 2.PNG

Ancak her ikisi de HDD de bulunan "C" ve "D" sürücüleri arası kopyalama işleminde bu hızlara erişilemiyor.
hdd 2 den hdd 1 kopya.PNG

HDD + Samsung 970 Evo'dan Samsung 850 Evo'ya kopyalama işleminde; (2GB boyutunda tek dosya)
hdd 2 den ssd.PNG

Samsung 850 Evo'dan HDD + Samsung 970 Evo'ya kopyalama işleminde; (20GB boyutunda birden fazla dosya)
ssd den hdd 2 çoklu.PNG

Tek dosya kopyalarken hız çok iyi ancak birden fazla dosya seçiliyken aktarım hızı ortalama 100 mb/s
Bilgisayarın açılış hızında ve programların açılışında iyileşme var ancak CyristalDiskMark sonuçlarındaki okuma hızları sizi aldatmasın. Pratikte böyle bir hız yok. Chrome'u açmak 7-8 saniyeyi buluyor. İşletim sistemi Nvme M2'ye kurulu iken Chrome'un 1 saniyenin altında açılış hızı var.
Daha fazla sonuç eklemek isterdim ancak StoreMI ile diskleri birbirine bağladıktan sonra tekrar ayırma işlemi sıkıntılı. İşletim sistemini tekrar yüklerken HDD ye müdahale etmemiş olmama rağmen tüm diskler silindi ve Minitool partition wizard ile saatler süren uğraş sonucu geri getirebildim.

Disk yönetimine baktığınızda StoreMI işlemi yapılmış iki diski birleştirip yeni bir disk olarak gösteriyor ve USB ile işletim sistemi kurmak istediğinizde kurulum ekranında bu diski fiziksel olarak bağlı bir disk gibi görüyorsunuz. Sadece kurulu Windows içerisinde görünse sıkıntı olmayacak ama format atmak istediğinizde bu birleştirilmiş disk yine karşınıza çıkıyor. Bu da sanırım anakarttan kaynaklanan bir özellik zira StoreMI 400 serisi ve sonrası anakartlar ile birlikte çalışıyor.
Bu birleştirilmiş diskleri ayırmanın yolunu bilen var ise yorum olarak belirtebilir.

Benim tavsiyem; sisteminizdeki SSD yeterli boyutta ise macera aramayın. Benim sistemimde 1,2 ya da 3 TB HDD ve 120 GB veya daha az boyutta da SSD var diyorsanız işletim sistemini HDD ye kurup SSD yi StoreMI ile bağlayabilirsiniz.
Ancak ileride format atmak isterseniz öncelikle verilerinizi yedeklediğinizden emin olun.

Technopat'ın StoreMI ile ilgili bir video hazırlaması çok iyi olurdu. @Ali Güngör bu konuda bir çalışmanız olur umarım.

Son düzenleme:
Umarım olur Bu arada araştırmalarım ve arkadaşların onerısı olarak dıyorlar kı sende zaten m2 4.0 ssd var bu teknolojı dusuk malıyet ıcın yanı 128 gb ssd alıp bunu 1 tb hdd ye vermek ıcın mantıklı görüşünde sen ne düşünüyorsun ?

Umarım olur Bu arada araştırmalarım ve arkadaşların onerısı olarak dıyorlar kı sende zaten m2 4.0 ssd var bu teknolojı dusuk malıyet ıcın yanı 128 gb ssd alıp bunu 1 tb hdd ye vermek ıcın mantıklı görüşünde sen ne düşünüyorsun ?
Sizin için StoreMI gereksiz.
M.2 PCIe'nizin 500GB olması sizi fazlasıyla kurtarıyor. Oyun ve programlarınız için 500 GB yeterli.
PCI 4.0 M.2 NVMe gibi bir teknoloji ve 500 GB. Emin olun çoğu kullanıcı daha bunun ne anlama geldiğini bile tam anlamıyla bilmiyor.
Bu durumda 350 GB Sata SSD'niz sisteminizde fazlalık gibi kalıyor.
Arşiviniz 350 GB dan fazla değilse arşiv amaçlı olarak 1TB HDD'nizin yerine kullanabilirsiniz.
350 GB arşiv için bana yetmez diyorsanız HDD'yi arşiv için kullanıp 350 GB SSD'nizi satın gitsin.

Bende de sizinkine benzer bir depolama var. Gördüğünüz gibi 120 GB 850 Evo'yu çevrimdışı olarak tutuyorum. Alıcı bulursam satacağım.
1585594036195.png

Aslında söküp kaldırsam daha iyi olur.
Depolama için çok küçük. İşletim sistemi için 250GB M.2 PCIe varken 120GB Sata kullanmak saflık olur.
Depolama için 3 TB HDD, işletim sistemi için de 250 GB yetiyor.
Sökmeye üşendiğimden çevrimdışı dursun dedim.

Merhaba
StoreMI konusunda bende de iki adet SSD var biri M.2 diğeri SATA SSD iki tane de sabit disk HDD var bunlardan 1TB ile SATA ile Corsair SATA SSD'sini birleştirdim
Sistem M.2 240 GB SSD de kurulu bununla kalan 500 GB HDD'yi birleştirmek istiyorum sorun olur mu acaba?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı