AMD Tabanlı vs Intel Tabanlı Sistem

Sence Hangisi?

• Oy verenlerin toplamı
    89
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Moniqe

Decapat
Selamunaleyküm,

Sonunda kendime sistem toplayacağım. Araştırmalar yaptıkça boğulmaya başladım. Intel mi AMD mi karar veremiyorum. Ryzen 3 çıktı, Intel 9. Nesil fiyatları indirdi gibi durumlar olunca artık arada çok fiyat farkı kalmadı. Intel yeni nesil çıkarınca anakart platformu değişiyormuş. Ayrıca soket yapısını değiştireceği söylentileri dolaşıyor 1151 yapısını bırakacakmışmışta. AMD tarafında Ryzen 3 sessizliği mevcut. Anakarta gelirsek VRM muhabbeti var onda da. Normalde çok kararlı bir insanımdır ama işte insanı en sevdiği öldürürmüş :) .

1) Z390
1571433129459.png

MarkaIntel Uyumlu İşlemciFiyat
ASUSAsus ROG MAXIMUS XI EXTREME LGA1151 DDR4 E-ATX Anakart
₺3.472,90​
ASUSAsus ROG MAXIMUS XI FORMULA LGA1151 DDR4 ATX Anakart
₺3.370,81​
ASUSAsus ROG MAXIMUS XI CODE LGA1151 DDR4 E-ATX Anakart
₺2.843,93​
ASUSAsus ROG MAXIMUS XI HERO LGA1151 DDR4 ATX Anakart
₺2.185,19​
GIGABYTEGigabyte Z390 AORUS XTREME DDR4 LGA 1151 E-ATX Anakart
₺4.672,80​
GIGABYTEGigabyte Z390 AORUS MASTER LGA1151 DDR4 ATX Anakart
₺2.114,61​
GIGABYTEGigabyte Z390 AORUS ULTRA LGA1151 DDR4 ATX Anakart
₺1.923,00​
GIGABYTEGigabyte Z390 AORUS PRO LGA1151 DDR4 ATX Anakart
₺1.512,84​
GIGABYTEGigabyte Z390 AORUS ELITE LGA1151 DDR4 ATX Anakart
₺1.350,36​
MSIMSI MEG Z390 GODLIKE LGA1151 DDR4 E-ATX Anakart
₺4.322,66​
MSIMSI MEG Z390 ACE LGA1151 DDR4 ATX Anakart
₺1.925,00​
MSIMSI MPG Z390 GAMING PRO CARBON AC LGA1151 DDR4 ATX Anakart
₺1.644,27​
2) X570

1571433162474.png

MarkaAMD UyumluFiyat
ASUSAsus ROG CROSSHAIR VIII FORMULA AM4 DDR4 ATX Anakart
₺4.098,90​
ASUSAsus ROG CROSSHAIR VIII HERO AM4 DDR4 ATX Anakart
₺2.977,82​
ASUSAsus ROG STRIX X570-E GAMING AM4 DDR4 ATX Anakart
₺2.145,90​
ASUSAsus ROG STRIX X570-F AM4 DDR4 ATX Anakart
₺1.931,90​
GIGABYTEGigabyte X570 AORUS MASTER AM4 DDR4 ATX Anakart
₺3.222,64​
GIGABYTEGigabyte X570 AORUS ULTRA AM4 DDR4 ATX Anakart
₺2.455,90​
GIGABYTEGigabyte X570 AORUS PRO AM4 DDR4 ATX Anakart
₺2.028,90​
GIGABYTEGigabyte X570 AORUS ELITE AM4 DDR4 ATX Anakart
₺1.579,90​
MSIMSI MEG X570 ACE AM4 DDR4 ATX Anakart
₺2.059,20​
17.10.2019 tarihli fiyatlar bunlar.

Bu sistemde yapılacaklar: Programlama, yapay zeka işlemleri, makine öğrenmesi, grafik tasarım, video editing, Linux tabanlı işlemler(Default olarak Win10 kullanılacak), tabii ki de oyun.
Not: Sistem 2K+ çözünürlükte olacaktır.

Yazılanlar çoğunlukla üstün körü. Tek çekirdek performansı Intel'de çok daha iyi olmasına karşın AMD'de çoklu çekirdek performansı daha iyi. AMDeden renderda daha iyi? E bunların bir de driver muhabbeti var. Yazılım desteği ne kadar iyi? Yarı iletken coğrafyasında AMD ne kadar kabul görüyor? He bir de daha 2018 yılında yazılanları okurken "abi paran varsa direkt Intel" e bu tez de çürüdü. Anakartların sistemdeki etkisi ne? Sistem tavsiyelerinde genellikle gördüğüm "anakartı ucuz tut" söylemi nereden geliyor? İyi o zaman en ucuzu alalım kafa rahat olsun.

Ezcümle: Neden Intel, neden AMD niye abi niye?

Son düzenleme:
AMD'nin iyi yanı, ileri dönük olması. Soket desteği kesilse bile işlemcilerde bulunan çekirdekler sizi uzun süre götürür. Intel çekirdekten kısıyor ve çok pahalı satıyor. Sebebi "tek çekirdek performansı" yalnız render yaparken Intel çöküyor. :) Hem oyun için, hem render için AMD alınabilir, en fazla 10 FPS fark eder. Zaten oyunlar yavaş yavaş çoklu çekirdeğe geçtiğinde hep beraber göreceğiz farkı. ;) Bu arada artık Intel kısmında biraz kafam karıştı. Çünkü her yeni nesil işlemciye yeni nesil yonga geliyor. Ne ne ile uyumlu bilmiyorum bile. AMD tarafında 3 ana yonga var. x20, x50, x70. Belli değil mi zaten? :) Ryzen 3 = x20, Ryzen 5 = x50, Ryzen 7 = x70 yonga seti için uygun.

Anakartı ucuz tut mantığını söyleyen kişiye buradan selamlar. Anakart sistemin kalbidir, ne kadar kaliteli bileşenlere ve yapıya sahip ise o kadar uzun ömürlü ve stabil olur. Gözümde ikisi de enteresan firmalar ancak aynı fiyat bazında AMD tatmin edici 1080P performansını daha yüksek multicore işlem gücü ile sununca AMD sistemlere daha sıcak bakıyorum ister istemez. İki işlem platformu ile de her işi yapabilirsiniz. Ryzen 3.Nesildeki sorun sadece B450 anakartların voltaj ayarlamalarını düzgün yapmamasından kaynaklı sanırım gereksiz güç tüketimi ve performans dalgalanmaları yaşanıyor ancak bunun çok güzel bir çözümü var ve sanırım 15 dakika almıyor halletmek. (R5 3600 için en azından)

Bunun dışında eğer gönlünüz AMD'e kayarsa, 3700X ve MEG X570 ACE ben olsam dizerdim dediğim bir kombodur. Ayrıca bilgim dahilinde olmayan sistemde yapılacaklar dediğiniz birkaç şeyin nasıl yapılabildiğini yapanların söylemesi daha uygun olacaktır ben buradan atıp tutamam. Ama çok değil birkaç hafta önce benzer bir iş için 3900X'li sistem toplamıştı birisi onu da belirteyim.

AMD sever biri olarak söylüyorum, hele ki iş için o kadar para verip olası birkaç sorun ile karşılaşmaktansa biraz daha fazla verip biraz daha az performans alacak olsam bile Intel dizerdim. (AMD affet)
Ama büyük ihtimalle aynı fiyatta 9900K'ı katlayan 3900X'li bir sistem dizer keyfini sürerdim sorunsuzca. Şanslıyımdır çünkü :)

Intel tarafına geldiğimizde yine ben olsam MEG Z390 ACE ve 9900K'lı bir sistem dizerdim. MEG ACE serisi vrm ve mosfet olarak işlemcilerin sınırlarını zorlayabilecek kapasitede ve ek özellikleri güzel anakartlardır. Ayrıca tipleri de çok hoşuma gidiyor. Bu kadar sözüme ve ortalıkta dolaşan konulara rağmen toplayacağım sistemi yazayım ; 3500X B550 Nitro+5700XT :)

Hangi modelleri kıyasladığınız önemli. Mesela İ9 9900K yerine R9 3900X alınmalı ama İ3 9100F R3 3200G den daha güçlü. Almayı düşündüğünüz İntel ve AMD işlemciyi yazın ona göre cevap verelim.

Anakartı ucuz tut külliyen yalandır. Anakart sistemin beynidir ve iyi bir anakart olmalı. İçindeki ses yongasına kadar her şeyde fark ediyor. Eski anakartımda kulaklıkta kötü performans alırken yeni aldığım anakarttaki ses yongası iyi olduğu için ses kalitesi resmen mükemmelleşti. Tabii bu dediğim şey kulaklığınız jack ise fark eder. USB bir kulaklık ise fark etmez. VRM konusu da eğer işlemcinizin güç tüketimi yüksekse yani 3800X, 3900X gibi bir işlemciye gidip de B anakart alırsanız anakart VRM'leri boğulur. OC yapmak istiyorsanız da X serisi bir anakart almanız lazım. B serisi anakartlarda yüksek işlemciler AMD'nin Precision Boost dediği teknolojiden pek yararlanamıyor. Frekans tavan seviyeye ulaşamıyor. İşin bir de VRM, MOSFET soğutması var. Her X anakart da güzel değildir. Bazıları yüksek fiyattaki anakarta B seri anakartlarda kullandığı VRM, MOSFET markalarını kullanıyor ve o kadar verdiğiniz para boşuna gidiyor resmen. Soğutması kötü olursa VRM'ler güç kaybına uğruyor yani fazla ısınıp güç kesiyor bu da işlemcinin frekansını kısmak oluyor. Siz daha çok render vs. yapacağınız için önerim AMD olur. Tek çekirdek performansı olarak Intel'le pek bir farkı yok şuan. Sadece şöyle bir durum var, OC yapılcağı zaman Intel çok kolay OC olup performans artışı yaşarken AMD'de durum böyle değil. Fazla OC olmuyor ve performansa da çok etkisi olmuyor. Bu Intel'in mimarisinden kaynaklı bir durum. AMD'nin güvenlik açığı vs. sorunları da yok Intel gibi. Intel her ne kadar sorunları çözse de performans kaybı yaşattı işlemcilerine. Yukarda attığınız anakartlardan Crosshair VII Hero fiyat olarak ve bileşen olarak fiyatına göre iyi olanladan biri diyebilirin. Onun dışında X570-F de güzel fiyatına göre. Oyun da oynuyorsanız ki siz 2K çözünürlükte oynancak demişsiniz. Intel'in öne geçmesi için 1080P'de oynamanız lazım. 2K çözünürlükte oynancağı için tercihiniz AMD'den yana olmalıdır. Ekstra soğutucu masrafı da çıkarmıyor eğer sıvı soğutucu alma fikriniz varsa bilemem tabii.

Düşünülen işlemciler bunlar.
İşlemciler
AMD Ryzen 7 3800X Sekiz Çekirdek 3.90 GHz İşlemci
2.750,00​
Intel i7-9700K Sekiz Çekirdek 3.6 GHz Kutulu İşlemci
2.689,00​
3700X ile 3800X arasında fark yok denecek kadar az. Detay hariç.

AMD'nin iyi yanı, ileri dönük olması. Soket desteği kesilse bile işlemcilerde bulunan çekirdekler sizi uzun süre götürür. Intel çekirdekten kısıyor ve çok pahalı satıyor. Sebebi "tek çekirdek performansı" yalnız render yaparken Intel çöküyor. :) Hem oyun için, hem render için AMD alınabilir, en fazla 10 FPS fark eder. Zaten oyunlar yavaş yavaş çoklu çekirdeğe geçtiğinde hep beraber göreceğiz farkı. ;) Bu arada artık Intel kısmında biraz kafam karıştı. Çünkü her yeni nesil işlemciye yeni nesil yonga geliyor. Ne ne ile uyumlu bilmiyorum bile. AMD tarafında 3 ana yonga var. x20, x50, x70. Belli değil mi zaten? :) Ryzen 3 = x20, Ryzen 5 = x50, Ryzen 7 = x70 yonga seti için uygun.
Intel 6. nesilden 9. nesile kadar FCLGA1151 soketini kullandığı yazıyor ark.intel de. Soket desteğini tam anlayamadım. Yonga seti kısmını açabilir misin? Bende fark ettim:
1571437290850.png

Anakartı ucuz tut mantığını söyleyen kişiye buradan selamlar. Anakart sistemin kalbidir, ne kadar kaliteli bileşenlere ve yapıya sahip ise o kadar uzun ömürlü ve stabil olur. Gözümde ikisi de enteresan firmalar ancak aynı fiyat bazında AMD tatmin edici 1080P performansını daha yüksek multicore işlem gücü ile sununca AMD sistemlere daha sıcak bakıyorum ister istemez. İki işlem platformu ile de her işi yapabilirsiniz. Ryzen 3.Nesildeki sorun sadece B450 anakartların voltaj ayarlamalarını düzgün yapmamasından kaynaklı sanırım gereksiz güç tüketimi ve performans dalgalanmaları yaşanıyor ancak bunun çok güzel bir çözümü var ve sanırım 15 dakika almıyor halletmek. (R5 3600 için en azından)

Bunun dışında eğer gönlünüz AMD'e kayarsa, 3700X ve MEG X570 ACE ben olsam dizerdim dediğim bir kombodur. Ayrıca bilgim dahilinde olmayan sistemde yapılacaklar dediğiniz birkaç şeyin nasıl yapılabildiğini yapanların söylemesi daha uygun olacaktır ben buradan atıp tutamam. Ama çok değil birkaç hafta önce benzer bir iş için 3900X'li sistem toplamıştı birisi onu da belirteyim.

AMD sever biri olarak söylüyorum, hele ki iş için o kadar para verip olası birkaç sorun ile karşılaşmaktansa biraz daha fazla verip biraz daha az performans alacak olsam bile Intel dizerdim. (AMD affet)
Ama büyük ihtimalle aynı fiyatta 9900K'ı katlayan 3900X'li bir sistem dizer keyfini sürerdim sorunsuzca. Şanslıyımdır çünkü :)

Intel tarafına geldiğimizde yine ben olsam MEG Z390 ACE ve 9900K'lı bir sistem dizerdim. MEG ACE serisi vrm ve mosfet olarak işlemcilerin sınırlarını zorlayabilecek kapasitede ve ek özellikleri güzel anakartlardır. Ayrıca tipleri de çok hoşuma gidiyor. Bu kadar sözüme ve ortalıkta dolaşan konulara rağmen toplayacağım sistemi yazayım ; 3500X B550 Nitro+5700XT :)
Yaptığım araştırmalardan sonra MSI'yı çok sevdiğim halde soğudum. Adamlar internet sitelerinde detay vermiyorlar. Hiçbir şey yazmıyor. Soğudum. VRM listelerinde MSI yok gibi. Bu durum beni Gigabyte a yakınlaştırdı ki gigabyte çok eski ve çok sağlam bir marka. 9900K yı param olsa almam. Almaya değmez geliyor bana.

Hangi modelleri kıyasladığınız önemli. Mesela İ9 9900K yerine R9 3900X alınmalı ama İ3 9100F R3 3200G den daha güçlü. Almayı düşündüğünüz İntel ve AMD işlemciyi yazın ona göre cevap verelim.
3800X vs 9700K düşünüyorum.

Anakartı ucuz tut külliyen yalandır. Anakart sistemin beynidir ve iyi bir anakart olmalı. İçindeki ses yongasına kadar her şeyde fark ediyor. Eski anakartımda kulaklıkta kötü performans alırken yeni aldığım anakarttaki ses yongası iyi olduğu için ses kalitesi resmen mükemmelleşti. Tabii bu dediğim şey kulaklığınız jack ise fark eder. USB bir kulaklık ise fark etmez. VRM konusu da eğer işlemcinizin güç tüketimi yüksekse yani 3800X, 3900X gibi bir işlemciye gidip de B anakart alırsanız anakart VRM'leri boğulur. OC yapmak istiyorsanız da X serisi bir anakart almanız lazım. B serisi anakartlarda yüksek işlemciler AMD'nin Precision Boost dediği teknolojiden pek yararlanamıyor. Frekans tavan seviyeye ulaşamıyor. İşin bir de VRM, MOSFET soğutması var. Her X anakart da güzel değildir. Bazıları yüksek fiyattaki anakarta B seri anakartlarda kullandığı VRM, MOSFET markalarını kullanıyor ve o kadar verdiğiniz para boşuna gidiyor resmen. Soğutması kötü olursa VRM'ler güç kaybına uğruyor yani fazla ısınıp güç kesiyor bu da işlemcinin frekansını kısmak oluyor. Siz daha çok render vs. yapacağınız için önerim AMD olur. Tek çekirdek performansı olarak Intel'le pek bir farkı yok şuan. Sadece şöyle bir durum var, OC yapılcağı zaman Intel çok kolay OC olup performans artışı yaşarken AMD'de durum böyle değil. Fazla OC olmuyor ve performansa da çok etkisi olmuyor. Bu Intel'in mimarisinden kaynaklı bir durum. AMD'nin güvenlik açığı vs. sorunları da yok Intel gibi. Intel her ne kadar sorunları çözse de performans kaybı yaşattı işlemcilerine. Yukarda attığınız anakartlardan Crosshair VII Hero fiyat olarak ve bileşen olarak fiyatına göre iyi olanladan biri diyebilirin. Onun dışında X570-F de güzel fiyatına göre. Oyun da oynuyorsanız ki siz 2K çözünürlükte oynancak demişsiniz. Intel'in öne geçmesi için 1080P'de oynamanız lazım. 2K çözünürlükte oynancağı için tercihiniz AMD'den yana olmalıdır. Ekstra soğutucu masrafı da çıkarmıyor eğer sıvı soğutucu alma fikriniz varsa bilemem tabii.
Yorumun için teşekkür ederim. Aynı şeyleri düşünmüşüz. Adamlar ne mantıkla anakarta çok önem vermiyorlar anlamış değilim. Neyse vardır bir bildikleri :) . OC yapılacak bir sistem olacak bu o yüzden sıvı soğutma düşünüyorum
Corsair H115i RGB Platinum CW-9060038-WW Sıvı Soğutma --> 1.142,93 TL

Düşünülen işlemciler bunlar.
İşlemciler
AMD Ryzen 7 3800X Sekiz Çekirdek 3.90 GHz İşlemci
2.750,00​
Intel i7-9700K Sekiz Çekirdek 3.6 GHz Kutulu İşlemci
2.689,00​
3700X ile 3800X arasında fark yok denecek kadar az. Detay hariç.

Intel 6. nesilden 9. nesile kadar FCLGA1151 soketini kullandığı yazıyor ark.intel de. Soket desteğini tam anlayamadım. Yonga seti kısmını açabilir misin? Bende fark ettim:
Eki Görüntüle 449674

Yaptığım araştırmalardan sonra MSI'yı çok sevdiğim halde soğudum. Adamlar internet sitelerinde detay vermiyorlar. Hiçbir şey yazmıyor. Soğudum. VRM listelerinde MSI yok gibi. Bu durum beni Gigabyte a yakınlaştırdı ki gigabyte çok eski ve çok sağlam bir marka. 9900K yı param olsa almam. Almaya değmez geliyor bana.

3800X vs 9700K düşünüyorum.

Yorumun için teşekkür ederim. Aynı şeyleri düşünmüşüz. Adamlar ne mantıkla anakarta çok önem vermiyorlar anlamış değilim. Neyse vardır bir bildikleri :) . OC yapılacak bir sistem olacak bu o yüzden sıvı soğutma düşünüyorum
Corsair H115i RGB Platinum CW-9060038-WW Sıvı Soğutma --> 1.142,93 TL
Şimdi şöyle açıklayayım. MSI dandik değil ancak o anakart cidden kaliteli. Eğer önyargınız var ise sorun yok Aorus Master'da çok çok kaliteli hatta belki daha kalitelidir. Genellikle insanlar Gigabayte BIOS'unu sevmiyorlar. Olaya şu açıdan da bakmanızı öneririm; Sistem parçalarını sıfır ve en uygun fiyata temin etmek isterseniz muhtemelen bilmediğiniz bir çok yöntem var. Mesela şuan google'a yazdığımda en ucuz 9900K'nın 3450TL felan olduğunu görmekteyim. Forumda 500+ referanslı bir satıcı kapalı kutu şeklinde şuanda 9900KF'i 2700TL'e satmakta. Bir şekilde TR'e sokuyorlar ve piyasa altı fiyata satıp para kazanıyorlar. Ben olsam düşünmez 2700TL'e 9900K alırdım çünkü AMD sever de olsam adamların işlemcileri mantık dışı bir güce sahip.
9900K %110 civarı skorlara erişebiliyor ve 5.1 5.2 GHz ile alınabilir skorlar. 3800X'in %103'ten yüksek skoru yok. Bu demek değil ki mutlaka 9900K seçilmeli ancak gücü ortada fiyatı da 3500TL yerine 2700TL gibi 3800X bandına oturduğunda AMD fanı da olsam inatla gidip 9900K almamam kendimce hata olurdu diye düşünüyorum. AMD fiyat ve sunduğu performans olarak Intel'in şuan her segmentte önünde. Ama işin içine benim söylediğim ayrıntılar, 3500TL yerine 2700TL ayrıntısı girince değişiyor. Bunu bilmesem ve açıp hepsiburada da indirimden 3400TL'e 9900K almam, gider 2200TL'e 3700X alırım. Bunları da düşünmenizi öneririm. Z390 ve 9900K oturmuş bir setup şuanda. Tercih sizin dediğim gibi AMD'i de o şekilde daha daha uyguna bulsam yine AMD dizerdim büyük ihtimalle ancak insan ister istemez 2700TL'e 9900K veya KF bulunca bir duraksamıyor değil :)

Ekleme: Bu arada tepki alacağım ancak 9700K kadar saçma bir işlemci görmedim. 8C'de neden HT açmazlar insan algılayamıyor. Teorik olarak 9900K ile single core performans farkları %3'ten az ancak multicore performans farkları +40'tan yüksek ve fiyatını hiç hak etmediğini düşünüyoruım. Çünkü 3600X bile 9700K kadar multicore performansı sunabiliyor aşağı yukarı.

Bu arada şu bilgiyi de şuraya bırakayım. Her şey tek çekirdek demek değil oyunda.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

2 Nesil önceki 7700K ile 9350KF benzer single core performansına sahipler ancak 4C8T 7700K'nın 4C4T 9350KF'in içinden nasıl geçtiğini görebilirisiniz. İşlemciyi zorlama açısından 2080 ile 1080P LOW ayarlarda yapılmış test. (Not: R5 3600x 7700K civarı tek çekirdek performansı verir ancak multicore işlem gücü olarak %50 civarı içinden geçer ve 2.el 7700K benzeri sıfır fiyata sahiptir, demek istediğim tercih meselesi bu oluyor.)

Son düzenleme:
Piyasada 4 çekirdek destekleyen oyun var mı? - Genel Oyunlar Forumu Bakınız şu sayfanın altında yakında oyunların çoklu çekirdeği destekleyeceği yazmış. Yaklaşık 10 sene önce. 😄 Pazar payının çok büyük bir kısmına ve tecrübeye sahip olan, 10 nesillik bir tabandan gelen işlemcileri görmezden gelemezsiniz. Tek çekirdek kalitesinde AMD'nin esamesi bile okunmaz. Bu yüzden ister kabul edin ister etmeyin. Kağıt üzerinde AMD her ne kadar yakaladığını iddia etse de Intel şu an oyun için bir numaralı tercih olacaktır. İş yapacaksan ve fakirsen AMD alırsın bu kadar basit. Maddi durumlarınızın yetmiyor olması Intel ve Nvidia'nın sektörün bir numaraları olduğu gerçeğini de değiştiremiyor. Bugün RTX2080 Ti kartına bırak rakibi şöyle köşeden bakabilecek bir kart dahi yapamıyor AMD. İşlemci kanatında biraz yüklendiler, mimari konusunda güzel bir avantaj yakaladılar. Çoklu çekirdek performansları güzel. İşlemcisini tercih edene iş için bir şey diyemem. Fakat burada kalkıp "Intel ve NVIDIA bitti, artık devir AMD devri" diyen çocuklara gülmemek elde değil.

Son düzenleyen: Moderatör:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı