AMD ve Intel İşlemcilerde Yeni Bir Açık Daha Bulundu

SWAPGS adındaki yeni açık Spectre açığında olduğu gibi çekirdek seviyesinde verilerin çalınmasına neden oluyor.

SWAPGS olarak adlandırılan ve Bitdefender araştırmacıları tarafından keşfedilen açığın yaklaşık 12 aylık olduğu ifade ediliyor. Araştırmacıları Intel ve AMD firmalarına konu ile ilgili raporları göndermiş durumda.

SWAPGS yine Spectre tarzında bir açık. Yani işlemcinin bir sonraki işlemi tahmin etme fonksiyonunu kullanıyor. İşlemci bir sonraki fonksiyonu tahmin ederek bileşenlerini buna hazırladığında kötü niyetli yazılımlar bu komutları izleyip zamanlamayı ayarlayarak hassas verileri elde edebiliyor.

SWAPGS açığının hem Intel hem AMD işlemcilerde olduğu ifade ediliyor ancak araştırmacılar sadece Intel işlemcilerde çalıştırmayı başarmış. AMD bu tarz spekülatif işlemlere karşı işlemcilerin korumalı olduğunu ifade ediyor. Yine de üreticiler tedbirli davranıyor.

Microsoft geçen hafta bu açığı kapatan bir yama yayınlamış. Red Hat ise her iki platformun da açıktan etkilendiğini ve müşterilerin yükseltme yapmaları gerektiğini duyurdu.
 
Ne demek AMD'de çalışmamış bu açık? AMD çok dandik değil miydi? Çöp falandı hani?
Yanlış anlamayın ama böyle yaparak sadece 2 tarafı (Intel - AMD) kışkırtıyorsunuz. Başka bir zaman AMD ile dalga geçilse “Intel fanboyu” deniliyor. Umarım yanlış anlamazsınız. Bu arada Intel veya AMD’ci değilim.
 
Ben açıkçası son zamanlarda AMD'nin bir tık daha önde olduğunu düşünüyorum. Tabii aynı zamanda bu şahsi düşüncemin yanında Intel'in başka bir alana geçiş hazırlığı yaptığını hissediyorum.
 
@Murat5038 hocamızın anlatımıyla cevap verelim isterseniz :)

Açıklar sadece İntel de çıkmıyor diğer işlemcilerde de mevcut. Amerika yoluyla, Türkiye'de olan yolu karşılaştırsan orada da bir çukura düşme ihtimalin var Türkiye'de de. Bunun fanlıkla alakası yok, bunu söyleyerek fanlık yapıyorsun zaten.
Buna göre Amerika'ya gitme çukura düşersin diyeceğinize önüne iyi bak dikkatli yürü denilir. Bu diğer ülkeler için de aynı öneriyi verirsen önlemini almış olursun. Bu yüzden hangi işlemci veya yazılım kullanırsan kullan açık illa olacak. Önlemini alıp güncellemeleri takip edersen fazla etkilenmezsin.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı