Rehber AMD X370 çipsetli anakartta PCI-e 4.0 X4 SSD'yi 4.0 X4 olarak çalıştırmak

İlginç bir deney olacak bu benim için de. Bugün sipariş verdiğim Samsung 980 Pro 1TB SSD kargoya verilmiş ve yarın elime geçecek. Sıkıntı şu ki halihazırda şahsi bilgisayarımda kullandığım anakart olan Gigabyte AX370 Gaming 5'in PCI-Express 4.0 desteği yok. Sadece bu anakarta özgü bir şey değil bu, şu an için resmi olarak X370 çipsetinin PCI-Express 4.0 desteği bulunmuyor. Eğer PCI-Express 4.0 SSD takarsanız 3.0 hızlarında çalışıyor.

Ancak AMD bu konuyu netleştirmeden önce Gigabyte gibi bazı anakart üreticileri BETA BIOS yayımlayarak bu desteği sunduklarını ve bunun mümkün olabileceğini belirttiler. Tabii ki bunu söylemelerinden kısa bir süre sonra PCI-Express 4.0'ı yeni çipsetli anakart satmak için bir yol olarak gören AMD bunu yasakladı. Gerekçe olarak da 4.0 sürümün anakart PCB'si üzerinde daha kalın izlere gereksinim duymasını öne sürdü. Doğrudur, yanlıştır bilemem ama ben işin içinde bir miktar ticari kaygı olduğunu da düşünüyorum. Eğer AMD isteseydi bu tercihi anakart üreticilerine bırakabilirdi. Dolayısıyla PCB tasarımı kaliteli olan modellere bu destek sağlanabilirdi.

Bir başka önemli konu da işlemciniz. İşlemcinizin PCI-Express 4.0 desteklemesi gerek. Bendeki AMD Ryzen R7 3700X bu desteğe sahip.

Konumuza geri dönersek, araştırmalarım sonrasında Gigabyte'ın AX370 Gaming 5 ürün sayfasındaki F40 sürüm BIOS'un hala 4.0 desteğini sunduğunu öğrendim. Olur da Gigabyte silerse diye Google drive'ıma bile yükledim.

BIOS flaşlama bittikten sonra gerçekten de BIOS menülerinde PCI-Express sürümü karşısında Gen 4 seçeneği çıkmaya başladı.

Dediğim gibi henüz sipariş ettiğim PCI-Express 4.0 SSD elime geçmiş değil o sebeple gerçekten bu desteğin olup olmadığını şu an test edemiyorum. Tahminim yarın akşam SSD'yi takıp, bazı performans testleri yapıp sorunsuz çalışıp çalışmayacağını burada yazacağım.

Bu durum bildiğim kadarıyla sadece AX 370 Gaming 5 ve 7 anakartlar için geçerli. Başka üreticilerin de benzer şekilde eski BIOS sürümleri bu desteği geri kazandırabilir bir araştırmanızda fayda var.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Sonuç pozitif olsa dahi yeni BIOS güncellemeleri yüklü olmayacak sizde. Mikrokod güncellemeleri vs.
Evet, doğru. Açıkçası kalıcı birşey olarak düşünmüyorum bunu. Anakart değiştirme planım var yakında. Yeni anakarta geçinceye kadar böyle idare edeceğim. Zaten bu anakartın tek M.2 yuvası var ve Gigabyte gidip onu da tek x16 hızda çalışan PCI-Express yuvasının altına koymuş. Yani ekran kartından tam performans almak istiyorsan SSD'ni pişirmek zorundasın diyor.

Ama şu da var, mikrokod güncellemeleri pek bir performans artışı yaratmıyor. Sadece hataları düzeltiyor, diğer donanımlarla uyumluluk problemlerini çözüyor vs. F40 sürüm BIOS ile şu an herşey uyumlu çalışıyor zaten.

Tek sıkıntı ısınma olacak uzun vadede.
 

Geri
Yukarı