AMD'de çarpan kilidi niye var?

Enes Kahya

Hectopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Lenovo LOQ 15IAX9
16GB RAM
İntel i5-12450HX
RTX 4060 Laptop GPU
Meslek
Otoelektrikçi, otomotiv müh. öğrencisi
Aklıma bir soru takıldı. Intel işlemciler çarpan kilidi kapalıyken OC yapılamıyor ama AMD tarafında böyle bir durum yok, her türlü işlemciye OC yapılabiliyor ama neden AMD çarpan kilidi açık işlemci satıyor?

Intel işlemciler çarpan kilidi kapalıyken OC yapılamıyor ama AMD tarafında böyle bir durum yok, her türlü işlemciye OC yapılabiliyor
AMD tarafında da çarpan kilidi kapalı işlemciler var ama Intel'deki kadar değil. Böyle olması daha iyi zaten. Birçok işlemcide OC imkanı sunuyorlar.

AMD tarafında da çarpan kilidi kapalı işlemciler var ama Intel'deki kadar değil. Böyle olması daha iyi zaten. Birçok işlemcide OC imkanı sunuyorlar.
Bende onu soruyorum işte o zaman neden çarpan kilidi var diye?

Pazarlama politikası. Bu sayede Intel'in önüne geçti. Intel ise hala akıllanmadı. B460 ve H410 ile 11.nesil desteği olmayacak.

Uzmanı değilim ama benim anladığım kadarıyla çip ürettiklerinde bazı çipler diğerlerinden daha iyi çıkıyor. Test sırasında çipleri performansa göre sınıflandırıyorlar. Bazıları başarısız oluyor, bazıları daha düşük temel saat hızına sahip alt uç SKU'larda sonuçlanırken, bazıları daha yüksek bir temel saate sahip SKU'larda sonuçlanır. Kilidi açılmış olanlar dahil en iyi SKU'larda yalnızca en iyi çipler bulunur. Yani teorik olarak, kilitli bir çipin kilidini açsanız bile, fabrikada kilidi açılmış bir çipten elde edeceğiniz aynı türde istikrarlı hız aşırtma elde edemezsiniz.

Ama asıl nedeni bence kilitli sürümler daha ucuza oluyor, böylece hız aşırtmayı planlamıyorsanız paradan tasarruf edebiliyorsunuz.

Oyunların büyük çoğunluğunda, belirli bir miktarın üzerindeki CPU hızı performansı gerçekten etkilemez, bu nedenle hız aşırtma o kadar da önemli olmuyor.

AMD'de de var hız çarpanı kilitli işlemciler ama Intel kadar değil zannedersem pazarlama politası.

Aklıma bir soru takıldı. Intel işlemciler çarpan kilidi kapalıyken OC yapılamıyor ama AMD tarafında böyle bir durum yok, her türlü işlemciye OC yapılabiliyor ama neden AMD çarpan kilidi açık işlemci satıyor?

Bence Intel'in yaptığı daha mantıklı OC işlemi risk ve tehlike içerir.
Adam kendini riske atmamak için çoğu işlemcisinde kilit var ama eğer ben OC yapacağım diyorsan buyur abi paketi var ama parası da ona göre.
Bu kadar yazdım peki iş nerede değişiyor, anakartta.
Bre insafsız anakarta niye OC desteği vermezsin?
RAM'ler bari 3000 MHz olsun.
Diyecek söz bulamıyorum.
Intel= saçmalıklar dünyası.
Adamlar rüya aleminde ne yaptıklarını bildiklerini düşünmüyorum.
Z490'lar çok pahalı. B serisi anakart alacağım diyorsun onlarda pahalı.
Biz PC alamayalım mı Intel?

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı