Ameliyat yaptırmak için geç kalınması zararlı mı olur?

Finch0900

Kilopat
Katılım
22 Şubat 2020
Mesajlar
2.554
Çözümler
31
Selam arkadaşlar, bana utangaç testis teşhisi koyuldu. Devlet hastanesine çok gittik, doktorlar hep 6 ay erteliyorlar. Kontrole gidiyoruz "bilmem ne bilmem ne 6 ay sonra gel." diyorlar. Yani doğal yollarla mucize falan bekliyorlar herhalde. Sonra bir şey olmayınca bir daha gitmedik. Özel hastaneye gittik kontrol etti doktor direkt ameliyat için fiş gibi bir şey verdi. Sorduk 2000 lira dediler. Annem bir daha da o konuyu açmadı. Belli ki boş verdi. Maddi sıkıntımız yok. Bu olaydan 2 ay sonra 2500 liraya camlı "şömineye benzer" soba almış. Sobamız zaten vardı, kötü falan da değildi. Neyse bu utangaç testis ne derseniz testis olması gerek yer yani aşağıda olmuyor, yukarıda oluyor. Sperm gelmiyor, sadece kaygan sıvı geliyor. Bu da çocuğum olmayacak demek yani kısaca. Annem yaptırmaz yüksek ihtimal. Ben kendim yetişkin olduğumda gidip ameliyat yaptırırsam çok mu geç olur? Bu bölümün adı çocuk endokrolojisi, muhtemelen sosyalde bu bölümden doktor yoktur ama belki bir bilen vardır diye soruyorum. Zaten 18'e gelmeden ve para biriktirmeden ameliyat olamayacağım. İyi sosyaller. Belki yıllar sonra ameliyat olup olmadığımı yazarım.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Anneniz sizi 2000 TL'lik bir ameliyat yaptırmıyor, ama eve 2500 TL'ye soba alıyor, böyle anladım. Doğruysa amacı nedir, sağlınızı mı istemiyor sırf para için? Belki başka bir nedeni vardır, olmayadabilir, bunu ona tekrar sormanız iyi olabilir, neden ameliyatın konusunun açılmadığını vs. gibi. Babanız biliyor mu bunu?
 
Anneniz sizi 2000 TL'lik ameliyat yaptırmıyor, ama eve 2500 TL'ye soba alıyor, böyle anladım. Doğruysa amacı nedir, sağlınızı mı istemiyor?
Bilmiyorum hocam. Yük gibiyim. Okul notlarım iyi, takdir getirmediğim yıl yok. Bana tost makinesi almış, artık kendime yemek yapıyorum. Bir kaç aya kadar atletim yoktu, ısrar ettim öyle aldı. Babamla ayrılar, babam Almanya'da ara sıra hediye gönderiyor. Ben de babamın yanına gitmek istiyorum ama izin vermiyor. Sanki koruması gibiyim. Gitmemi istemiyor ama uğraşmak da istemiyor.
 
Yaş kaç? Gittiğin özel doktordan uzak dur. Para için yapmayacakları şey yok. Utangaç testis dediğin olay büyütülecek bir durum değil. Diğer bir adı asansör testistir. Arada iner, arada yukarıya çıkar. Büyük ihtimal diğer testisine göre küçüktür. Çocuk olması için tek testis bile yetiyor. Önce sperm saydırma testi yaptır. Büyük ihtimal doktorlar yaşın ilerledikçe hormonlara bağlı olarak testisin yerine oturacağını düşünüyordur. Oturmazsa da problem değil. Her türlü aktif olur. Tehlikeli olan yukarıya çıktıktan sonra geri inmemesi veya hep yukarda, kasık bölgesinde kalması. Önceliğini dediğim gibi sperm saydırmadan yana kullan. Eğer bir sorun yoksa durumu çok kafaya takmaya gerek yok. Hiç aşağı inmeyen testise zaten utangaç testis teşhisi koyamazlar. O farklı bir duruma giriyor ve ameliyat olması gerek.

Büyük ihtimal soğuk havalarda yukarı kaçıyordur testisin. Ayrıca torbalar sertleştiği zaman da yukarı kaçabilir. Sıcak havalarda ve geceleri yatakta yerinde oluyor mu? Yukarı kaçma sebebi soğuk havalarda soğuktan korumak için kaslar testisleri yukarı doğru çekiyor. Sıcak havalarda ise kaslar gevşiyor ve testis torbada oluyor. Çoğunlukla yerindeyse ve arada yukarı gidiyorsa sorun teşkil etmez. Sürekli yukarıda kalıp, arada torbalara geri iniyorsa sorun olur. O yüzden tam olarak durumu anlatman gerek.
 
Son düzenleme:
Merhaba kardeşim doktor değilim belki ama hemşireyim pediatri endokrinde çalıştım bir süre ama sosyale girecek yaşa gelip bu ameliyatı olmayan görmedim genelde 2 yaşına gelmeden ameliyat olurlardı malesef söylediğin gibi kısırlık ihtimalin yüksek ama bu canını sıkmasın, bu bir kas ve fıtık ameliyatı çok zor değil ama pandemi sebebiyle ameliyatlar hep uzun süreye atılıyor, yaşın 18 altında mecburi olarak büyük birine ihtiyacın var anneni ve babanı biraz sıkıştır bu yaşa kadar beklemiş ameliyatın çok sorun oluşturmaz 18 yaşı beklemekte aşırı fark etmeyecektir.
 
Üroloji uzmanı değilim, dolayısıyla verdiğim bilgi yetersiz olabilir, mutlaka konunun uzmanından yeterli bilgiyi almalısınız.

İnmemiş ve retraktil testis farklı şeyler. İnmemiş testiste, skrotum denilen testis torbasına hiçbir şekilde inmiyor testis. Retraktilde ise yukarı-aşağı gidip geliyor, muayene sırasında testis aşağı çekilip bir süre orada kalabiliyor.

İnmemiş testis erken teşhis edilip ameliyat edilmesi gereken bir hastalık.

Retraktil (utangaç) testis ise önemli bir sağlık sorunu değil, ergenlik bitimine kadar kendiliğinden düzelebiliyor, dolayısıyla sizi 6 ay sonra çağırıp durmalarının sebebi bu. Ameliyat olmadan kurtulma şansınız var. Ameliyat ve anestezi her zaman risktir, dolayısıyla mümkün olduğunca az yapılmak istenir.

Birden fazla üroloğa gidip kontrol edildiyseniz, sizi çağırdıkları 6 aylık vs periyotlarda da gitmeye devam ederseniz, ameliyat olmadığınız için bir problem yaşayacağınızı düşünmüyorum. İstiyorsanız devlette farklı bir üroloji uzmanına tekrar görünün.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı