Amerikan vatandaşlığı nasıl alınabilir?

Türkiye'den ABD'de evlenecek birisini bulmak zor olabilir. Ayrıca ABD'de yaşayan edip yüksel'in izlediğim bir YouTube videosunda duyduğuma göre ABD içerisinde evlenecek birisini bulamayıp uluslararası alanlarda partner arayan bir kişi ile örneğin akademik ya da iş çevresinden tanışmış olabilirsin ve bu gayet normal ve hiçbir sorun yok ama sosyal medyadan tesadüfen ve öncesinden tanımadığın bir kişi ise bu kişide büyük ihtimalle büyük fizyolojik ya da psikiyatrik problemler olabileceğinden bahsetmişti. Yani aradığın aşkı değil de, aradığın belayı bulabilirsin. 💔

Avrupa üzerinden ABD'ye geçiş hakkında fazla bilgim yok açıkçası. Aklıma tek gelen daha önce schengen vizesi almış bir kişi daha sonra Meksika vizesine başvuracağında büyük rahatlık elde eder. Bunun dışında ABD'ye gidenler genelde doğrudan Meksika üzerinden gitmeyi tercih ediyorlar.

Ben sosyal haklar açısından Kanada diyorum. Avrupa ülkelerine gidiş konusunda pek bir bilgim yok ama ABD ve Kanada konusunda yoğun araştırmalar yaptım. Sosyal haklar dışında eğer çalışacaksan yine de ABD iyi bir seçenek olabilir. Green Card çekilişleri çok düşük ihtimal. Önce ABD'ye iltica edip, sonra mahkeme yoluyla Green Card'a başvurmak çok daha mantıklı benim gözümde. Her şekilde çok iyi İngilizce gerekiyor tabii ki.

Kanada eskiden beri istiyorum ama orada pahalı üniversite olarak, aile ile gitsek de zor.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
ABD direkt olarak vatandaşlık vermiyor, öncelikle Green Card ile süreç başlatılıyor.

Meksika sınırından kaçak yollarla giriş yapıp iltica başvurusunda bulunmak konusu artık çok çok zorlaşmış durumda. Hatta Trump tekrar seçildikten sonra geçmişe yönelik parole iptalleri başlatıldı. Farklı statüdeki insanların durumları da didik didik araştırılabiliyor. Yani iltica işi yaş.

Evlilik yoluyla vatandaşlık ise öyle göründüğü kadar kolay değil. Türkiye'de zengin, kariyer sahibi olmayan birinin ABD'den evlenmek için birini bulması, onu kendisiyle vatandaşlık için evlenmek istemediği konusunda ikna etmesi, evlenme sürecindeki masraflar vs. göz önünde bulundurulursa maddi ve manevi olarak çok yıpratıcı bir süreç olabilir.

Green Card edinmenin birkaç yolu kabaca şöyledir:
-Eğer STEM kategorisindeki bir bölümden mezunsanız H-1B vizesiyle iş bulmanız mümkün olabilir. Ancak bu vizede kota bulunuyor (bütün dünyadan yılda 65 bin kişiye veriliyor). Şayet çekilişle vize için seçilirseniz şirket sponsorluğu ile Green Card edinebilirsiniz.
-Eğer olağanüstü bir yeteneğiniz varsa USCIS tarafından belirlenen 10 kriterden 3'ünü karşılamanız hâlinde EB-1A vizesine başvurabilirsiniz. Bu vizede iş veren sponsorluğu şartı bulunmuyor. Ancak kriterler genellikle akademik geçmişi olan veya medya görünürlüğü, jürilik, yüksek gelir vb. kriterleri karşılayabilecek kadar mesleğinde ilerlemiş olan kişilere uymaktadır.
-Eğer yüksek lisans mezunuysanız veya lisans + 5 yıl meslekî tecrübeniz varsa, Amerikan çıkarlarına yönelik proje geliştirebilme ve bu projeyi yürütebileceğinize ikna edebilme kapasiteniz varsa EB-2 NIW vizesine başvurabilirsiniz. Bu vizede de iş veren sponsorluğu şartı bulunmuyor.
-Vasıflı veya vasıfsız işçiler için EB-3 vizesi ile Green Card edinmek mümkündür. Örneğin bir lise mezunu EB-3 vizesiyle bir restoran zincirinde çalışabilir. Ancak iş verenin sizin için EB-3 vizesi başvurusunda bulunması, ABD vatandaşı veya Green Card holder çalışan bulamadığını kanıtlaması şartıyla mümkündür. Böyle bir iş bulmak zor olduğu için taksitle $20000-25000 gibi ücretlerle EB-3 acentelerine başvurabilirsiniz. Bu acenteler 3 yıl gibi bir sürede iş ayarlayabiliyor veya başvurunuz sonuçsuz da kalabiliyor.

Bunun dışında ABD'de yaşayan birinci dereceden akraban varsa seni ABD'ye alabilir.
Bu konuyu şöyle açabiliriz: ABD vatandaşı veya Green Card holder anne-baba 21 yaş altı çocuklarını ABD'ye daha kolay ve hızlı getirebilir. 21 yaş üstü, bekâr çocuklar vize kotasından dolayı 5-7 yıl kadar bekleyebilir. Evli çocuklarda süreç çok daha uzun sürebilir. Kardeşler söz konusu olduğunda sadece ABD vatandaşları başvuruda bulunabilir ve süreç 15-20 yıla kadar çıkabilir.
 
Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı