Ampul açık kalıyor

Aklıma bu video geldi.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Ayrıca sorun olmaz hocam. Bu şekilde kullanabilirsiniz. Bizim köyde de böyle ampuller.

Ahahahahahahhahahhaha. Naptın kral babam uyandı.
 
LED ampüllerin içindeki besleme devresinde Kondansatör denen parçadan bulunur. Bu komponent elektriği içerisinde kısa bir süre de olsa bekletir. Ve LED'ler en ufak voltajlardan bile etkilendikleri için bu çok olası bir durumdur. Hatta başka farklı birçok elektronik cihazlarda bu durumu gözlemleyebilirsiniz. Örneğin fişten çektiğiniz cihazların birkaç saniye daha çalışması gibi.
 
Merhaba, değerli arkadaşlar. Buna neden olarak; açma-kapama anahtarı sadece nötr 'ü kestiği ve fazı kesmediği için LED armatürün bir ucunda faz sürekli olarak kalmış olur, faz ucu avize armatürlerindeki kablolardan nötr uca göre topraklanmamış (insanı topraklama uygun olduğunda direk çarpan) uç olduğu için nötr'den önce kısmen topraklama yapabilmeye, yani asıl nötr ucunu bulamasa bile çok çeşitli yolarla kısmen geçerek devresini tamamlamaya çok daha müsaittir, sonuçta canlı bir uçtur, akünün canlı artı ucu gibidir, diğer yandan bir anahtarın içindeki bakalitten, anahtar nötr'e kapalı olsa bile olsa eser oranda (kaçak olarak) yine geçen elektrik akımının nötr ucuyla buluşabilen, ancak watt değeri düşük olarak fazla, ayni yüksek omajlı bir dirençten seri geçmiş gibi devresini soluk ışık vererek tamamlamış olur. Benzer durum, faz yerine nötr ucuyla anahtardan kapatılan tasarruf ampullerinde veya eski flüoresan (simit veya uzun tüplü) ampullerinde de görülüp karanlık odada çok hafif parıltıların veya belirli belirsiz yanmaların görülmesine yol açan bir olaydır.

Anahtar kapatıldıktan hemen sonra zayıf ışıkla yanıp giderek sönükleşip yanabilen bu LED amatürler power LED armatürlerden çok daha farklılar, çünkü 18-20 adet çok küçük beyaz LED'in seri bağlı olarak 220 volttan, AC'den dirençle zayıflatılıp doğrultulan, paralel bir kondansatörle DC yük olarak depolanıp, anahtarı kapatıldığı halde yine yanmaya devam edebilen bu armatürler çok daha düşük mA akımlarıyla, örneğin 1-2 mA'de bile yanabilen (Bir de bu power LED'ler paralel bağlı olduğu, küçük LED'ler ise sadece seri bağlı oldukları için çok daha küçük 1-2 mA akımlarda bile kolayca ışıyabilir) çok daha küçük watt değerli LED'lerdir, buzlu camla kaplı ve içinde 3 veya 4 adet adet power LED'iyle yanan bu LED armatürlerden, bunların kondansatörde saklı kalan 311 volt DC' nin deşarj olan şekliyle çok daha düşük mA veya watt değerlerine ihtiyaç olup yanmaya devam edebilmesi çok daha farklıdır.

Köy evinde ise ; buzlu camla ışığı dağıtılan bu power LED'li armatürlerin güç anahtarı kapatıldığı halde devamlı olarak ışıyıp yanabilmesi burada söz konusuysa, ilk akla gelebildiği şekli olan kondansatörde saklı kalmış DC 311 volt artık yükün deşarjıyla hiç ilgili olmayıp kuvvetle muhtemel faz yerine anahtardan yanlış bağlanmış nötr'le açma kapamanın yapılması (bakalit anahtardan tam kapalı olsa da, anahtarın iç bakalit yüzeyinden sızan kaçak elektronlarla, vb.) yüzündendir. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı