Arkadaşlar kararım kesin uzun zamandır araştırma yapıyorum. Şu an iyi denebilecek bir Anadolu Lisesindeyim. İyi puanla girdim. Fakat biliyorsunuz ki Fen Liselerinden bile yurt dışına çok az sayıda kişi gidiyor. Bende Amerika'da Brown, Yale, New York, UCLA gibi üniversitelerde okumak istiyorum. Buralarda lisans yapmak imkansız mı veya çok mu zor? Ne yapmam gerekir? Ayrıca güzel bir üniversitede güzel bir bölüm kazanırsam ileride ABD'de yüksek lisansımı yapabilir miyim? Siz neyi öneriyorsunuz?
Hayır, eğer çok iyi çalışırsan dediğin üniversitelere girmek hiç de zor değil. Ancak önceden tamamlaman gereken çok fazla adım olduğunu bilmen lazım.
1) Öncelikle o üniversitelere girebilmen için ingilizcenin çok iyi olması lazım. Tabi birde ingilizcenin çok iyi olduğunu onlara ispatlayabilmen için IELTS ve SAT gibi sınavlara başvurup onlardan istediğin üniversite için gerekli notları alman lazım. İstediğin üniversite diyorum, çünkü bu skorlar üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebiliyor.
2) Aslında bu sayı her üniversiteye göre değişiklik gösterebilir ancak senin istediğin üniversitelere bakılırsa not ortalamanın özellikle 11 ve 12. sınıfta 90 üzeri olması lazım.
3) Bu derslerin dışında özellikle amerikan üniversiteleri için önemli olan Advanced Placement( Kısaca AP) derslerinden 4 üzeri bir not alman lazım.
4) Not ortalaması dışında lise boyunca spor ve müzik dalında yaptığın aktiviteler ve lise boyunca yaptığın sosyal sorumluluk projeleride üniversiteye girerken onlara vereceğin CV açısından çok önemli. Çünkü özellikle Amerika, Kanada ve Ingiltere'deki üniversitelerde bu aktivitelere katılmış olman çok önemli.
5) En sonunda ise üniversitelere başvururken kullanmak için kendine güzel bir CV hazırlaman lazım.
Ben genel olarak her üniversite için önemli olan şeyleri yazdım ancak bazı üniversitelerin ek olarak senden isteyeceği şeyler olabilir, bunlar için girmek istediğin üniversitenin web sitesine girip okumak istediğin bölümün gerekliliklerini okuyup bunları yerine getirmen lazım. Şimdiden başarılar dilerim, yolunuz açık olsun.