Anakart Debug CPU LED yanıyor

tesla35

Centipat
Merhaba arkadaşlar daha öncede benim gibi bu problemi çok yaşayan olmuş. Yeni sistem topladım ama gelin görün ki zehir etti hayatı bana. Topladığım sistemin özellikleri MSI X570'a-Pro anakart, Ryzen 3700X işlemci, Seasonic 750W 80+ Gold PSU. (Bu 3 parçadan birinde sıkıntı var.) Ekran kartım RTX 2070. Sistemi pazar günü kurdum. Dün 3-4 saat oyun oynadıktan sonra çıktım. Masaüstündeyken birden PC reset attı ama ekrana görüntü gelmedi (tüm fanlar bileşenler vs. çalışır vaziyetteydi CPU hariç). CPU Debug ışığı yanık vaziyetteydi. Ufak bir aramadan sonra genelde güç kaynağı ile ilgili bir problem olduğunu okudum. CPU güç kablolarının pinlerini değiştirdim ekran kartınının olduğu bölmeye taktım. Sonrasında PC açıldı. Dedim herhalde güç kaynağında taktığım slotlardan birisinde sıkıntı var. Dün gece işten dönünce kulaklığımın driverını kurdum PC yeniden başlatılacak dedi. Tamam dedim pat diye aynı şekilde CPU Debug ışığı yanık vaziyette bekliyordu. 10-15 defa kapadım açtım güç vs kestim ama çözüm olmadı. Gece vakti diye de kasanın içiyle uğraşmak istemedim. Şimdi gelelim asıl soruya. Bu sistemde sıkıntılı olan parça neresi? Güç kaynağı mı? Anakartın CPU güç soketi mi? İşlemci mi? Ona göre iade edip yenisini sipariş edeceğim. Akşam işten gelince birkaç saat oyun oynamak sistem topladım fakat dertten başka bir şey getirmedi. RAM'ler sıkıntı çıkardı BIOS'u güncelledim ettim çözüldü. Şimdide bu çıktı. Heves falan bırakmadı.

OCCT ile test yapar mısınız? PSU ve CPU için.
AIDA64 Raporu paylaşır mısın?
Adam bilgisayar açamıyor rapor istiyorsun LOOL.

İşlemci'yi çıkarıp tekrar yerleştirmeyi dener misin?

PSU başka bilgisayar da denenebilir. İşlemci AM4 soket geniş alt yapı bir anakart bulup deneyebilirsin. Sorunun PSU' DA muhtmelen. Anakart da sorun olsa kablo çıkarıp takmakta gelişme olacağını sanmıyorum.

Adam bilgisayar açamıyor rapor istiyorsun LOOL.

İşlemci'yi çıkarıp tekrar yerleştirmeyi dener misin?

PSU başka bilgisayar da denenebilir. İşlemci AM4 soket geniş alt yapı bir anakart bulup deneyebilirsin. Sorunun PSU' DA muhtmelen. Anakart da sorun olsa kablo çıkarıp takmakta gelişme olacağını sanmıyorum.

İşlemciyi tekrardan çıkarıp macunlayıp taktım ilkinde bi değişim olmamıştı. Kablolamayı değiştirince düzelmişti. Benimde aklıma en mantıklı sebep psu geliyor dediğiniz gibi fakat yerli yabancı bir çok kaynakta msi anakartlarla ryzen işlemciler arasında bu tarz probleme sahip tonlarca kişi var. İnsan acaba anakartla ilgi bir durum mu diye düşünüyor.

İşlemciyi tekrardan çıkarıp macunlayıp taktım ilkinde bi değişim olmamıştı. Kablolamayı değiştirince düzelmişti. Benimde aklıma en mantıklı sebep psu geliyor dediğiniz gibi fakat yerli yabancı bir çok kaynakta msi anakartlarla ryzen işlemciler arasında bu tarz probleme sahip tonlarca kişi var. İnsan acaba anakartla ilgi bir durum mu diye düşünüyor.
X570 premium bir anakart böyle bir şey olabilir ancak düşük ihtimal. Yeriniz de olsam PSU'yu başka bir bilgisayar da denerim. Eğer sorun yoksa o sisteme de sorun olmayabilir belki sizin sistem de problem yaşıyor PSU yada işlemci de. En mantıklısı PSU kontrolü yapın. Hatta sipariş verin bir tane bakın bakalım sorun var mı yeni gelen ışık yakıyor mu. Sorun devam ederse yeni geleni iade edip anakartı garanti yolundan salın gitsin.

İlk başka işlemci sonra başka bir PSU ile denemen lazım. Buna benzer sorun R5 3600 ile yaşadım 3 ay geçmeden sıkıntı çıkardı. İlk CPU ışığı sonra sürekli VGA yanıyordu, ekran kartı sıkıntısız çalıştı ve sorun işlemci olduğu anlaşıldı.

CPU Led ışığı işlemci ve anakartla ilgili bir sorun olduğunda da yanabiliyor daha önce başıma geldi anakart çatlamış işlemcinin ise ıkabeti belli değildi biosu sıfırlayıp denediniz mi?

CPU LED ışığı işlemci ve anakartla ilgili bir sorun olduğunda da yanabiliyor daha önce başıma geldi anakart çatlamış işlemcinin ise ıkabeti belli değildi BIOS'u sıfırlayıp denediniz mi?

Doğrudur ilk sefer 3-4 kere BIOS'u sıfırladım. Güç kaynağı pinleriyle oynayınca düzeldi. Mekaniksel bir problem sandım başta kabloları tam oturtamadım vs falan. Fakat PC'ye hiç dokunmadan sadece yeniden başlatla aynı problemi yaşayınca problemin PSU'nun işlemci girişine yeterli akımı vermediğini düşündüm. Ya da anakartın CPU güç soketlerinde bir sorun var. Açıkçası servise gönderipte sonuç alana denk gelmedim internette. Genelde PSU değişince düzeliyor problemler. Büyük ihtimalle PSU ile ilgili bir durum var.

Doğrudur ilk sefer 3-4 kere BIOS'u sıfırladım. Güç kaynağı pinleriyle oynayınca düzeldi. Mekaniksel bir problem sandım başta kabloları tam oturtamadım vs falan. Fakat PC'ye hiç dokunmadan sadece yeniden başlatla aynı problemi yaşayınca problemin PSU'nun işlemci girişine yeterli akımı vermediğini düşündüm. Ya da anakartın CPU güç soketlerinde bir sorun var. Açıkçası servise gönderipte sonuç alana denk gelmedim internette. Genelde PSU değişince düzeliyor problemler. Büyük ihtimalle PSU ile ilgili bir durum var.
Hocam dediğinizin aynısı başıma geldi ilk seferde sistem açılmıştı yeniden başlatınca bidaha görüntü alamadım ne yaptıysam bir bilgisayarcıya götürdüğümde ise anakarta bir cihaz aracılığıyla baktığını ve anakartın çatlamış olduğunu söylemişti tamiri yok dedi CPU debug Led ışığı yanıyordu garantisi devam ediyorsa en iyisi servise göndermeniz benim sistemin garantisi olmadığı için gönderemedim öyle çöp olmuştu.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı