Anakart Değişimi Sonrası Format Gerekli Mi?

gurkan356

Hectopat
Yer
Kütahya
Merhabalar,
Normalde sorunun cevabı, evet, anakart değişimlerinde temiz bir kurulum yapılmalıdır. Fakat ben Gigabyte A320M S2H anakartımı B450M S2H ile değiştireceğim. Hem üretici firma, hem de modelleri aynı. Sadece A320'den B450'ye geçeceğim. Anakart driverlarını silsem, değişim yapsam sıkıntı çıkar mı?

Ben MSI B450M Pro-VDH PLUS'tan MSI B450 Tomahawk MAX'a geçmiştim 1 ay önce. Yeni anakartı takınca setup ekranı geldi, F1 veya F2'ye bastım ve BIOS geldi sonrasında. BIOS ayarlarını yapıp bilgisayarı direk açtım. Benimki direk B450 yonga olduğu için problem çıkarmadı temiz kurulumla uğraşmadım, gereği de yoktu.

Ama siz A320'den B450'ye geçiyorsunuz. Bence halihazırda yüklü olan A320 sürücüsünü kaldırın, formatlamadan geçebilirsiniz bu şekilde. Ama yine de şu konulara bakmadıysanız bakın derim. Büyük çoğunluk stabillik diye uyarıp durmuş. Sürücüler kaldırılırsa problem olmaz gibi.

"To answer your question, try without. If it boots you're good to go, you'll just need to uninstall old drivers and download the newest ones form your new motherboard's support page. There's a chance you'll get some weird quirks if bits of those old drivers are left over, or if there's something still installed that you can't find - in those small instances it'll be worth doing a clean install rather than trying to track down the issue."

Başta format atmadan deneyin diyor. Açılırsa sıkıntı yok, sonrasında sürücüleri silin diyor. Ve aldığınız yeni anakart sürücülerini yükleyin eskileri silip. Ufak tefek problemler olursa veya sağda solda rahatsız eden bir durum yaşarsanız ve neden olduğunu bulamazsanız direk temiz kurulum yapın demiş sorunun ne olduğunu aramaktansa.

Bir başkası da 3 olasılıktan bahsetmiş. Çalışır, hiç çalışmaz veya çalışır ama bir süre boyunca sorunlarla uğraşırsınız yazmış.

Bu arada Windows lisans anahtarınızı bir yere not edin, gerçi anakarta gömülüyse sıkıntı olabilir.

Son düzenleme:
Değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Anakartın sitesinden B450 ile A320 arasındaki driver farklarına bakayım diye girdim. Hemen hemen bütün driverlar aynı. Birebir aynı driver yüklü iken de sıkıntı çıkarabilir mi ki? Örneğin;
1598368009774.png

1598368035669.png

1598368060623.png

Chipset, audio, lan ve sata driverlarının hepsi aynı.

Driverlar aynıysa problem yok gibi. Özellikle chipset aynıymış çok iyi. Sorun olmaz gibi duruyor, her ihtimale karşı anakartı taktıktan sonra bilgisayarınız eskisi gibi çalışıyor mu diye kontrol edin derim.

Emin olmak adına Reddit'e de bir konu oluşturdum. Benim de merak ettiğim bir durum çünkü.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı