Anakart faz ve VRM nedir?

Yüksek devirlerde fan da ses yapabilir. Bu tip sesler karışabilir.
 
Anakartın işlemci beslemelerinde problem olsa illaki sıkıntı çıkarırdı değil mi hocam? O kadar OC yaptım sonuçta :)
 
Anakartın işlemci beslemelerinde problem olsa illaki sıkıntı çıkarırdı değil mi hocam? O kadar OC yaptım sonuçta :)
Bir şekilde kendini belli ederdi? Sıcaklık değerleri iyi ise sıkıntı olmaz.
 
Üst düzey işlemciler kullanmıyorsan çok da önemli değil VRM'ler. Mesela X anakartını düşün, i7'yi de çalıştıracak şekilde tasarlanıyor. Sen ona i3 takıp istediğin kadar OC yap, bi' i7 zor olur o güç tarafında. Bu yüzden VRM sıkıntı çıkarmaz.
 
Üst düzey işlemciler kullanmıyorsan çok da önemli değil VRM'ler. Mesela X anakartını düşün, i7'yi de çalıştıracak şekilde tasarlanıyor. Sen ona i3 takıp istediğin kadar OC yap, bi' i7 zor olur o güç tarafında. Bu yüzden VRM sıkıntı çıkarmaz.

Üst düzey - alt düzey şeklinde değil yüksek güç tüketimi - düşük güç tüketimi şeklinde bakmak daha sağlıklı bana sorarsanız. Ayrıca overclock desteği olup olmaması günümüzde yanıltıcı olmaya başladı. Mesela güncel bir örnek Intel işlemcilerde çoğu anakart üreticisi, daha sağlam B560 serisi anakart modellerinin güç limitlerini kaldırıyor ve bu şekilde performansı artırıyorlar, fakat bunun getirisi olarak i5 11400 gibi bir işlemci 200-240 Watt gibi uçuk rakamlar çekebiliyor tam yük altında.

Bu madalyonun öbür ucunda VRM'leri çok zayıf olduğu için erimesin diye 65W güç limiti uygulayan anakartlar var mesela, onlar ise ciddi anlamda performans düşürüyorlar. Biraz 11. nesilin yüksek güç tüketmesi ile alakalı bir problem, ama söylediğim gibi i5 ya da i7 almanız ile alakalı bir durum değil aldığınız modelin güç tüketimini hesaba katıp hareket etmek, almadan önce iyi araştırmak en mantıklısı.

"Benim işlemcim nasılsa düşük model" ya da "bu anakart bu işlemciyi kaldırmasa niye destek versin" şeklinde düşünülüp en kötü VRM'lere sahip anakartlar alınmamalı, özellikle işlemciyi tam yüke sokacak işlere yöneliyorsanız.
 
''Benim işlemcim nasılsa düşük model'' ya da ''bu anakart bu işlemciyi kaldırmasa niye destek versin'' şeklinde düşünülüp en kötü VRM'lere sahip anakartlar alınmamalı, özellikle işlemciyi tam yüke sokacak işlere yöneliyorsanız.
En kötülere OC desteği vermiyorlar zaten. Destek alan anakartlar da i3, i5, Ryzen 3, 5'i rahat rahat kaldırır merak etme. İstediğin kadar OC yap işlemcinin çekebileceği akım belli, alabileceği voltaj belli.
 
En kötülere OC desteği vermiyorlar zaten. Destek alan anakartlar da i3, i5, Ryzen 3, 5'i rahat rahat kaldırır merak etme. İstediğin kadar OC yap işlemcinin çekebileceği akım belli, alabileceği voltaj belli.

OC desteği olmasa bile güç limitleri kaldırılabiliyor. Güç limitlerini kaldırmak OC yapmak ile eşdeğer sonuçlar veriyor, yani daha yüksek güç tüketimi karşılığında daha yüksek performans.

Rahat rahat kaldırıyor dediğiniz nedir söyleyeyim mi? Bir anakart ile 4.2 GHz çalışıyor işlemciniz, ötekisi ile 3 GHz civarlarına düşüyor güç limitine takılıp. Güç limitini kaldırırsanız bu sefer VRM'ler halay çekmeye başlıyor. Intel için durum şu an bu.

Ryzen için ise oldukça kapsamlı bir liste mevcut hangi anakartın hangi işlemciye kadar kaldırabildiğine dair, ''Ryzen VRM tier list'' şeklinde aratırsanız bulursunuz.
 
@ragnarock492 OC işlerinde dünkü çocuk değilim merak etme, o listeyi ezbere biliyorum. Çoğu profesyonel OC yapan kişi bile aynısını söylüyor, Ryzen 3600'le ne aldığın çok fark etmez aslında diyor mesela buildzoid. Doğru da söylüyor.

Buildzoid, OC performansı rezil ve düşük bütçe bir işlemcinin yanında neden güçlü VRM'leri olan bir anakart önersin zaten? O işlemcinin bilmem kaç katı daha pahalı bir anakart, güç kaynağı ve sıvı soğutma ile daily OC şeklinde 4.4 GHz bile göremiyor, hatta yanlış hatırlamıyorsam bir eski bir yeni 3600 var elinde, yeni silikonu bile test etti yani. 3600 ile bütçenizi sağlam RAM'e ayırın diyor Buildzoid, mantıklı olanda bu, çünkü performans RAM'den geliyor.

Yoksa 10600K/11600K alsanız, 5600X alsanız, sağlam VRM gayet önemli.
 
Şimdi bildiğim kadarıyla aktarayım, anakart'lar kendi beslemesine sahiplerdir; power supply'den gelen 3.3v 5v vs. bunları kullanmazlar, en azından işlemci için bunları kullanmazlar, sadece 12v kullanır ve bunuda kendi beslemesi sayesinde hem parazitlerinden arındırır hemde istediği voltaja düşürürler.
Biliyorsunuz gereken güce göre voltaj değiştiği için, bunları bu besleme kısmı halleder.
VRM kısmı besleme kısmıdır, mosfetler, kondansatörler, bobinler bulunur, amaç şudur işlemciye gereken voltajı ani bir şekilde işlemciye vermek aniden kastım gecikme, çok kısa sürede milisaniyeler cinsinden ayarlama yapar, milisaniyemi bilmiyorum ama çok tepkiseldir, bunu yaparkende gücü stabil hale getirir, parazit olmaması gerekir.
Neden mosfetler, kondansatörler, bobinler kullanılır; çünkü normalde bu dc akım üretmek için evimizdeki AC yani alternatif akımı DC'ye çevirmek için trafo kullanılır ama bunlar büyük ve maliyetli olduğu için bunun yerine smps devreler geliştirildi.
Nedir bu smps devreler; açılımı ''Switch Mode Power Supply'' yani bir nevi trafo'yu simüle ederek gereken voltajı oluşturur, bunu elektriği sürekli aç-kapa yaparak yapar.
Bunu yaparken mosfet'ler ısınır o yüzden bir hatta 2 mosfet bağlayıp yükü ikiye bölmüşler mühendisler; bu mosfetleri süren bir entegre mevcuttur ve bu entegre önce birinci mosfet'i çalıştırıp, daha sonra onu kapatıp ikinci mosfete elektriği iletmesi için gereken sinyali gönderir bölyece dinlene dinlene işlemciye voltaj gönderirler, bu bahsettiğim birinci ve ikinici mosfet'ler çok seri çalışırlar, araçların pistonları gibidirler, önce biri elektrik ihtiyacını karşılarken, 1 saniye bile geçmeden diğeri, belki 1 milisaniye'de değişim yapar entegre, ayrıca onların nasıl çalışması gerektiğini, veya çalışıp çalışmaması yani işlemciye güç versin mi? vermesin mi? kaç volt versin, hangi sırayla versin, vs. gibi parametreleri kontrol eder, kaç volt vermesi gerektiğini İTE chip'inden yani birnevi bios'tan okur(İTE bios'tan okur, entegre İTE'den okur), biz ''overclock'' yaptığımızda ona bizim belirlediğimiz voltajı, işlemciye göndermesi gerektiği iletilir, oda, voltajı yükseltir, örnek vermek gerekirse, orjinal 1.8v'u biz overclock ile 1.9v'a çekersek, bu bilgi bu entegreye ulaşır ve bu entegre'de mosfetleri 1.9v oluşturacak şekilde sürer böylece işlemci daha yüksek bir voltaj ile çalışmış olur ve daha çok ısınır ama daha çok performans verir.
Bu sırada mosfet'lerde 0.1v 'da olsa daha yüksek bir voltaj ürettiklerinden daha doğrusu üzerlerinden geçirdiklerinden daha çok ısınır, yıpranırlar, buna uzun süre maruz kalırlarsa iyi soğutulamazlarsa(işlemci değil VRM dediğimiz kısım) ve eğer kaliteli bir mosfet değilseler bozulurlar, o yüzden kaliteli bir anakart seçmek önemlidir, bir diğer konuda kaç adet mosfet bulunduğudur, yani kaç adet faz var; bu önemlidir anakart'ınızı ucuz seçerseniz genelde üretici bu mosfet'lerden kısmış olur; örnek vermek gerekirse 6 yerine 4 adet mosfet koymuştur, düşük tdp değerine sahip işlemci kullanırsanız fazla sorun çıkmaz, zaten üretici sizin bu anakart'la düşük bir işlemci kullanacağınızı varsayarak bu şekilde bir seçim yapar, zaten işlemci fazla güç tüketmeyeceğinden olan faz yeterli gelir, ama siz K serisi bir işlemci takarsanız, K serisi bir kart daha fazla güç ihtiyacı olduğundan, bunuda VRM kısmından yani mosferler aracılığıyla alacağından bu kısımda bir baskı oluşturur, işlemciyi yorucak uygulamalar, oyunlar çalıştırmazsanız özellikle render yapmazsanız, sorun yaşamazsınız, ama eğer işlemciyi kastırmaya başlarsanız, bu sefer işlemci gücünü göstermek için bolca voltaj çekmek istiyecek ve mosfetlerinize yük bindirecek, VRM kısmı kalitesizse sayısı azsa örnek vermek gerekirse 4 adet mosfetten oluşan bir besleme kısmınız var diyelim tüm yük bu 4 mosfete binecek, dolayısıyla bu mosfetler ısınacak, belkide bozulacak çünkü işlemciyi beslerken çok fazla ısınırlar, buda kısa devreye düşmelerine neden olur, ama 4 yerine 8 olduğunu varsayalım bu sefer yük bölüneceği için, baskı azalacak ve ısı değerleri düşecek, kabaca bu şekilde.
konu baya eski ama overclock mosfet faz soğutma sevdiğim alan resimler benim anakartım tam bir overclok canavarı olduğunu düşünüyorum bide senin yorumunu merak ediyorum :D
 

Dosya Ekleri

  • 1212.png
    1212.png
    1,3 MB · Görüntüleme: 37
  • 32323.png
    32323.png
    1,8 MB · Görüntüleme: 35
  • 326880623_108990575362868_3828221563292465636_n.jpg
    326880623_108990575362868_3828221563292465636_n.jpg
    192 KB · Görüntüleme: 32

Yeni konular

Geri
Yukarı