Anakart işlemci ve RAM tavsiyesi

hatipoglu

Megapat
Makaleler
1
Şimdiye kadar kendimin ve yakınlarımın tüm PC’lerini kendim toplamış birisiyim. Ama uzun süredir uzak kaldım. Ablamın 20 yıllık anakartı bozuldu, bozulacak diye anakart+işlemci+RAM ile yeni sisteme geçiş yapacağım. Oyun oynamıyor, ofis ağırlıklı çalışıyor. Hep Intel toplamış biri olarak şöyle baktığımda sistem tavsiyelerinde Core i5 14400F işlemci tavsiyeleri gördüm, giriş düzeyi için. Ekran kartı almayı düşünmüyorum ve bu nedenle F olmayan daha iyi bir işlemci olarak Core Ultra 5 225 bana daha mantıklı gibi geldi. Orta düzeyde bir anakart önerisine de ihtiyacım olacak. Önerilerinizi almak isterim.

Sürekli soket değiştiren Intel için bu soket mantıklı mı, ileride upgrade şansı tanır mı diye de sormak istiyorum.

Şimdiden teşekkürler.

Ofis ağırlıklı kullanım için kesinlikle F olmayan işlemciye yönelmen doğru karar hocam çünkü dahili GPU lazım olacak.
Intel Core Ultra 5 225 yeni nesil npu da destekliyor grafik tarafında da yeterli performans verir. Oyun yoksa sadece ofis ve günlük işler olacaksa fazlasıyla yeterli.
Alternatif olarak Intel Core i5-13400 13500 gibi Raptor Lake işlemciler de bakabilirsin. Bunlar da dahili GPU lu çok çekirdekli ve fiyat/performans oranı gayet iyi.
Anakart olarak
Orta seviye bir B760 (13400/13500 düşünürsen) veya B860/B760 çipsetli yeni nesil anakart işini fazlasıyla görür. Hatta ofis kullanımında giriş seviyesi H serisi bile yeterli ama ileride RAM/CPU upgrade düşünülürsek hocam B serisi daha mantıklı.
DDR5 şart değil DDR4 destekli bir B760 + 16 GB RAM (3200/3600 MHz olanı) çok daha uygun fiyatlı olur.
Sokete konusuna gelirsek
Intel zaten her 2-3 nesilde soket değiştiriyor, bu bir gerçek. Yani “uzun vadeli upgrade” beklentisi Intel tarafında sınırlı.
Eğer gelecekte upgrade düşüncesi ağır basıyorsa AM5 soketli Ryzen 5 8500G / 8600G gibi APU’lara da bakabilirsin. AMD, AM5 için en az 2027’ye kadar destek sözü verdi.
Özet olarak hocam
Ofis için i5-13400 / Ultra 5 225 gayet yeterli.
Anakart B760/B860 orta seviye, DDR4 tercih edersen daha uygun maliyetli olur.
Uzun vadeli soket desteği düşünülüyorsa AMD APUlara göz atabilirsin.
Bütçe verirsen net birşey söyleyebilirim.

Çok güzel özetlemişsiniz, teşekkürler. Benim kendi PC 12. nesil i5 12500. Sonra çıkan 13. ve 14. nesil intel işlemcilerde bir yığın sorun oldu intel düzeltti ancak giriş-orta seviye işlemcilerde değildi sanırım. Ben daha güncel olsun diye ablama 13-14. seri ve DDR4 yerine ultra 2. jenerasyon ve ddr5 düşünmüştüm işin doğrusu.

MSI B860-P Pro ile 2x16GB DDR5 5600 gibi düşündüm.

Çok güzel özetlemişsiniz, teşekkürler. Benim kendi PC 12. nesil i5 12500. Sonra çıkan 13. ve 14. nesil intel işlemcilerde bir yığın sorun oldu intel düzeltti ancak giriş-orta seviye işlemcilerde değildi sanırım. Ben daha güncel olsun diye ablama 13-14. seri ve DDR4 yerine ultra 2. jenerasyon ve ddr5 düşünmüştüm işin doğrusu.

MSI B860-P Pro ile 2x16GB DDR5 5600 gibi düşündüm.
doğru diyorsun 13. ve 14. nesilde özellikle yüksek çekirdekli modellerde ısınma ve voltaj sorunları baya gündem oldu ama giriş–orta seviyelerde çok etkilenmedi
senin düşüncen de mantıklı, ultra 200 serisi hem daha güncel hem de dahili gpu ile geliyor, ofis kullanımında gayet avantajlı olur
ddr5 tarafı da geleceğe dönük iyi yatırım ama fiyat/performans açısından bakınca ddr4 de hâlâ iş görüyor, çok farkını hissetmeyebilirsin
özete gelirsek hocam güncel olsun diyorsan ultra 2. nesil + ddr5 tercih etmek kesinlikle yanlış bir seçim olmaz.

Asus Prime B860-PLUS Wıfı LGA1851 Ddr5 8200 (7500 TL)
Kutulu fanlı Core Ultra 5 225 (9700 TL)
Bu fiyatlara buldum sipariş vermek üzereyim. DDR5 ram kaç MHz olsun kısmını düşünüyorum. 5600 uygun mu? Daha fazlası gereksiz sanırım?

Asus Prime B860-PLUS Wıfı LGA1851 Ddr5 8200 (7500 TL)
Kutulu fanlı Core Ultra 5 225 (9700 TL)
Bu fiyatlara buldum sipariş vermek üzereyim. DDR5 ram kaç MHz olsun kısmını düşünüyorum. 5600 uygun mu? Daha fazlası gereksiz sanırım?
hocam hayırlı olsun şimdiden, güzel bir ikili seçmişsiniz 👍
ram tarafında ddr5’te 5600 mhz zaten tatlı bir “fiyat/performans” noktası. üst hızlara çıktıkça günlük kullanımda veya ofis ağırlıklı işlerde neredeyse hiç fark etmiyor, sadece fiyat artıyor. oyun veya render tarafında da ultra 5 225 ile 5600 mhz gayet dengeli olur.
2x16 gb 5600 mhz cl36 civarı bir kit alırsanız uzun süre kafanız rahat eder.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı