Anakart MOSFET sararması

sunoses

Kilopat
Daha fazla  
Öncelikle merhabalar. Zamanında sorup soruşturmadan satın almış ve yıllarca ağız tadıyla oyun oynayamama ve defalarca PSU anakart vs. bileşenlerin yanması sonucuyla adeta cezalandırılmış bir AMD FX serisi mağduru olarak 10. PSU ve 2. anakartım yanınca birkaç yıl bilgisayarsız kaldım.

Bu süre zarfında da AM3+ anakartlara bakmaya devam ettim en son böyle yürümez deyip bir.

Öncelikle merhabalar. Zamanında sorup soruşturmadan satın almış ve yıllarca ağız tadıyla oyun oynayamama ve defalarca PSU, anakart vs. bileşenlerin yanması ve DirectX uyumsuzluğu gibi sorunlarla adeta lanetlenmiş bir PRO2000 markası, HD4850 ekran kartı ve AMD FX serisi mağduru olarak 10 civarı PSU ve 2 Anakartım yanınca birkaç yıl bilgisayarsız kaldım.

Bu süre zarfında da AM3+ anakartlara bakmaya da devam ettim

En son böyle yürümez deyip ikinci el bir anakart satın almaya karar verdiğimde iletişime geçtiğim satıcı bana işlemcinin kodunu sordu.

Kendisine ilettiğim zaman almaya niyetlendiğim anakart ile benim işlemcimin uyumsuz olduğunu, benim işlemcim 125W TDP değerine sahipken Anakartın Max 95w olan versiyonu desteklediğini söyledi.

Ben işlemcilerle anakartların soket dışında bir uyumluluğu olabileceğini orada öğrenmiş oldum. Satıcıya dürüstlüğünden dolayı teşekkür edip uyumlu bir anakart bulup satın aldım. Benim yanan anakart ile aynı markanın ATX versiyonu bir anakartıydı.

Sonra benim yanan anakartı inceledim ve resimlerde görüldüğü üzere MOSFET'lerin olduğu bölgenin sarardığını hatta orta kısımların kahverengileştiğini farkettim.

Ardından kodunu internette araştırdığımda eski anakartımın da işlemcimle uyumsuz olduğunu gördüm.
Sonradan taşlar oturmaya başladı. Benim bilgisayarı ilk aldığım zamanlarda bir anakart yanması durumu olmuştu ve bilgisayarı teknik servise göndermiştim.

Onlar da ellerine geçirdikleri ilk AM3+ Anakarta bileşenleri takıp geri yollamışlardı. İşlemciyle uyumsuz olduğunu biliyor olmalılardı ki işlemci hızını 2.8 GHz'e düşürüp öyle göndermişlerdi ve bu yüzden 10 civarı PSU değişikliği oldu. Her seferinde değişimi servis yaptı ve her seferinde para aldılar.

Evdeki elektrik olabilir diye bir UPS bile satın aldım ama defalarca PSU yanmaya devam etmişti. En son garanti bitince ve şirkette kapanınca forumdaki tavsiyeler doğrultusunda kaliteli bir PSU satın aldım ve sonucunda anakart bununla baş edemeyince bu sefer kendisi yanmıştı.

Yani benim teorim bu yöndeydi. İşte problem de tam olarak burada başlıyor. Bugün bir sebepten kasanın içini açtığım zaman, yeni ve işlemciyle uyumlu olması gereken hatta markanın kendi internet sitesinden yaptığım araştırmalarla da uyumlu olduğunu tasdik ettiğim anakartın aynı bölgesinde ki MOSFET'lerin sararmaya başladığını gördüm.

Bu duruma çok üzüldüm sebebini araştırdığımda overclock olabileceği söylendi. Evet overclock denedim zamanında ama markanın önerdiği 4.2 GHz üstüne çıkmadım ve pek bir fark göremeyince kısa bir sürede stok hızı olan 3.1 GHz'e geri düşürdüm.

Bu konuda bilgisi olan yahut daha önce yaşamış olan ve tedbirleri hakkında bilgi sahibi olan arkadaşlarım varsa sebebi ve tehlikesi hakkında beni bilgilendirirse çok sevineceğim. Çünkü bu anakartı bulana kadar göbeğim çatladı ve bu bilgisayara artık para dökmeyi de istemiyorum. Daha dün yeni RX-570 satın aldım ve keyfini sürmek istiyorum şimdiden ilgilenen herkese teşekkür ederim.

Bir de unutmadan, yeni Anakarta geçtiğimden beri sistem ara sıra kendini resetliyor. Meseleyle bir alakası olma ihtimali var mı?

Tekrardan Teşekkürler.

Dosya Ekleri

• 1a3aa76c-266f-4cc9-9705-941328185250.jpg
    1a3aa76c-266f-4cc9-9705-941328185250.jpg
    137,5 KB · Görüntüleme: 64
  • 66de7dd6-15cc-4572-8355-65430d147cd5.jpg
    66de7dd6-15cc-4572-8355-65430d147cd5.jpg
    190,7 KB · Görüntüleme: 77
  • 569901bd-9405-4469-b569-c7a384065ac6.jpg
    569901bd-9405-4469-b569-c7a384065ac6.jpg
    183,1 KB · Görüntüleme: 72
  • a0a457c9-b8a7-46d8-9e93-c13a4df5cebd.jpg
    a0a457c9-b8a7-46d8-9e93-c13a4df5cebd.jpg
    108,9 KB · Görüntüleme: 94
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı