Bütçeye göre alınır. İşlemci soketi uyumu. İleride yapılabilecek yükseltmelere uyumluluk gibi kurallar. Bana sorarsanız en sağlıklısı tüm bütçenizi belirtin ekran kartından işlemcisine RAM'inden anakartına tam şekilde öneri alın.
Ne amaçla topluyorsun, işlemcine hız aşırtma yapacakmısın, ekran kartına hız aşırtma yapacakmısın, crsofire yada sli yapacakmısın, kaç tane usb 2.0 3.0 type c olmasını istiyosun önce bu tip soruları düşün kararını verdikten sonra özelliklere göre al çünkü anakartın performansa etkisi yoktur ve bu özellikler dışında fiyatı belirleyen etmen anakartın faz dizilimidir.
Şimdi Wi-Fi kullanıyorsanız Wi-Fi destekli olmasına dikkat edin. Ekran kartınız ağır ise PCI-e slotlarının sağlam olmasına dikkat edin. Kullanacağınız RAM'leri destekliyip desteklemediğine dikkat edin. OC yapacaksanız OC desteği ve kaliteli bir VRM yapısına sahip olup olmadığına dikkat edin. Kasanızdaki fanlar ile uyumlu RGB ve PWM girişleri olup olmadığına dikkat edin. Ve son olarak ihtiyacınıza göre M.2, SATA, USB ve jak gibi girişlerin sayısına dikkat edin.
Sistemde parçaların bütünlüğü önemlidir. Öncelikle hangi ekran kartı + işlemci ikilisini alacağınıza bütçenize göre karar verin. Buna göre işlemci soketinizle uyumlu bir anakart seçimi yaparsınız. Anakartın desteklediği bellek frekansları da, bu bağlamda satın alacağını bellekler de oldukça önemli.
Bilgisayarımızı anakartın üstüne kurarız, temelini o oluşturur. Sistemimizin sağlıklı çalışabilmesi için iyi ve parçalarımızla dengeli bir anakart seçmemiz gerekir. Peki bunu nasıl yaparız? Bunun cevabını öğrenmek AMD anakartlar için adım adım hazırladığım rehberde beni takip edin. Form faktör...
www.technopat.net
Aklındaki anakartları karşılaştırabilmek için de şu slaytlı rehberleri okuyabilirsin:
Bu karşılaştırmayı daha iyi anlayabilmeniz için önce @perspektive `in anakartlar hakkındaki rehberini okumanızı tavsiye ederim. Aradığınız anakart burada yok mu? Giriş seviyesi anakartları @perspektive bu karşılaştırmada ele aldı. Dipnot: ASUS ROG B550-XE Strix, MSI B550 MEG Unify ve MSI...