Anakart RAM uyumu neye göredir?

MertM19

Hectopat
Daha fazla  
ASUS TUF B650M e Wi-Fi anakart aldım. Bazı forumlardaki birkaç arkadaştan tavsiye aldım ne RAM almalıyım diye ucuz Patriot Viper venoma yönelttiler. Yalan yok 6000MHz CL 30 2x16 iyiydi ama.
1.si RAM'in ismi anakartın destek sayfasında dahi gecmiyor (ne kadar önemli bilmiyorum)
2.si EXPO açınca sıkıntı olmuyor ama PC'yi hızlı acılmasını sağlayan BIOS ayarı sonrası mavi ekran veriyor.
Bazen ise (Corsair iCUE driverını indirdim reset attı PC'ye) the System has posted in safe mode ekranına atiyor. RAM'den kaynaklı mı bilmiyorum ama sinir bozucu zaman var sizce iade etmeli miyim?

Hic bir RAM'in ismi direkt olarak yazmaz genelde. RAM'lerin ozellikleri, teknik gereksinimleri belirtilir siz de ona gore RAM secersiniz. Ayrica RAM genellikle anakarttan ziyade yonga setine bakilarak secilir. B650M yonga seti DDR5 RAM destekler. Yonga setine bakilirsa islemciniz de AM5 soketlerine uygun bir islemci olsa gerek, orasi acikca garanti. AM5 soketli islemciler icin onerilen CAS Latency degeri genelde 36 civari bir sey olur, sizinki CL30 yani CAS Latency 30. Illa islemcinin istedigi degerle ayni olmali diye bir sey yok ama ne kadar yakin olursa o kadar iyi senkronize performans verirler. DDR5 RAM'ler icin 3000 ile 3200 MHz baya yaygin.

Ote yandan "fast boot" ayarini etkinlestirdiginizde mavi ekran vermesinin sebebi RAM'lerin tam performansta calismamasi olabilir. BIOS ayarinda RAM'in maksimum MHz degerini limitleyen otomatik bir ayar var. Onu devre disi birakmaniz lazim. Benim de basima gelmisti, boyle yapinca duzelmisti.

Hiçbir RAM'in ismi direkt olarak yazmaz genelde. RAM'lerin ozellikleri, teknik gereksinimleri belirtilir siz de ona gore RAM secersiniz. Ayrica RAM genellikle anakarttan ziyade yonga setine bakilarak secilir. B650M yonga seti DDR5 RAM destekler. Yonga setine bakilirsa islemciniz de AM5 soketlerine uygun bir islemci olsa gerek, orasi acikca garanti. AM5 soketli islemciler icin onerilen CAS latency degeri genelde 36 civari bir şey olur, sizinki CL30 yani CAS latency 30. ılla islemcinin istedigi degerle ayni olmali diye bir şey yok ama ne kadar yakin olursa o kadar iyi senkronize performans verirler. DDR5 RAM'ler icin 3000 ile 3200 MHz bayağı yaygin.

Ote yandan "Fast boot" ayarini etkinlestirdiginizde mavi ekran vermesinin sebebi RAM'lerin tam performansta calismamasi olabilir. BIOS ayarinda RAM'in maksimum MHz degerini limitleyen otomatik bir ayar var. Onu devre disi birakmaniz lazim. Benim de basima gelmisti, boyle yapinca duzelmisti.

1.si RAM'lerimi EXPO 2ye aldığimda 5600MHz CL 36 oluyorlar ve sonuç yine ayni mavi ekran.
2.si Fast boot açık fakat benim bahsettigim ayar Memory context.
3.sü RAM'i limitleyen ayarın tam adı nedir anlayamadım.

1.si RAM'lerimi EXPO 2ye aldığimda 5600MHz CL 36 oluyorlar ve sonuç yine ayni mavi ekran.
2.si Fast boot açık fakat benim bahsettigim ayar Memory context.
3.sü RAM'i limitleyen ayarın tam adı nedir anlayamadım.
Iste sorun orada. 6000 MHz olan RAM overclock ile 5600 MHz calisiyor. EXPO ayarini yaptiginiz sayfada veya tweaker sayfasinda DRAM diye bir ayar olmasi lazim. Onu 6000 MHz olarak ayarlayin.

Iste sorun orada. 6000 MHz olan RAM overclock ile 5600 MHz calisiyor. EXPO ayarini yaptiginiz sayfada veya tweaker sayfasinda DRAM diye bir ayar olmasi lazim. Onu 6000 MHz olarak ayarlayin.

Bakın EXPO 1 de açtığımda 6000MHz CL 30 da çalısıyor oyunda test etmedim ama PC acıliyor hatta 7 saat acik biraktim gece çökmemişti ama PC hızlı açılsın diye Memory context aciyorum bu sefer cökuyor. BIOS sıfırlafıgımda 4800MHz de kendi frekansinda calisiyor ve Memory context açabiliyorum cökmuyor.
Yani işlemcinin 5200MHz desteklediğini var sayarsak manuel olarak nasıl yapacağım bilmiyorum ama 5200 yapsam olur mu acaba?

Bakın EXPO 1 de açtığımda 6000MHz CL 30 da çalısıyor oyunda test etmedim ama PC acıliyor hatta 7 saat acik biraktim gece çökmemişti ama PC hızlı açılsın diye Memory context aciyorum bu sefer cökuyor. BIOS sıfırlafıgımda 4800MHz de kendi frekansinda calisiyor ve Memory context açabiliyorum cökmuyor.
Yani işlemcinin 5200MHz desteklediğini var sayarsak manuel olarak nasıl yapacağım bilmiyorum ama 5200 yapsam olur mu acaba?

Merhaba hocam Memory context açtıysan ayrıca "Power down mode" açmalısın yoksa mavi ekran ve BIOS ekranında donma gibi sorunlarla karşılaşırsın.

Merhaba hocam Memory context açtıysan ayrıca "Power down mode" açmalısın yoksa mavi ekran ve BIOS ekranında donma gibi sorunlarla karşılaşırsın.

Vallaha EXPO açık iken Power down mode de açtım şu anlık sıkıntı yok ama Memory context açmaktan korkuyorum mavi ekran yiyeceğim diye siz yazmışsınız ama bilemiyorum.

Hocam merhaba bende sizinle aynı anakart ve rami sipariş ettim. Ürünler hala kargo aşamasında sorununuzun çözümünü buldunuz mu ? Rami iade etmemi tavsiye eder misiniz

Hocam merhaba bende sizinle aynı anakart ve RAM'i sipariş ettim. Ürünler hala kargo aşamasında sorununuzun çözümünü buldunuz mu? RAM'i iade etmemi tavsiye eder misiniz?

Hayır 6 ay oldu kullanıyorum gayet iyi şu anda ilk başta DDR5 sistem BIOS ayarlarını bilmediğim için mavi ekran sorunları yaşıyordum sonra araştırdım Memory context açtım ve Power down Mode'yi enable olarak ayarladım sorunum cozüldü.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı