Anakart seçimi nasıl yapılmalı?

acarmehmetsalih

Decapat
Merhaba arkadaşlar. Bir kişi Ryzen 5 5600 için anakart önerisi istiyordu. Ben de şu anakartları ve amacına göre anakart seçenekleri sundum:

Ucuz olsun dersen.

https://www.hepsiburada.com/msi-a32...ent=HBV00000NORF9&utm_term=c&wt_pc=epey.c.c.c

Ucuz olması yetmez hem ucuz hem kaliteli olsun dersen.

Kaliteli olsun dersen.

Şeklinde sundum o ise çok pahalı olan şu anakartı aldı:

Uzun deneyimime göre birçok kişi anakart seçiminde sürekli çok para bayıyor, açıkçası ben o kadar fazla parayı anakart yerine işlemci veya ekran kartına koysalar daha avantajlı olunacağını düşünüyorum. Anakartın bilgisayar performansını pek etkilemediğini düşünüyorum. Acaba yanlış mı düşünüyorum? Sizlerin düşüncesi nelerdir? Merak ediyorum.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Anakartın performansa etki etmediği %99 olarak doğru. Donanım Arşivi'nin yaptığı teste göre performansa katkısı neredeyse hiç veya çok az olmakta.

Düşük bütçeli PCI 3.0 anakart ile yüksek bütçeli PCI 4.0 anakartın, RTX 3090 Ti ve R7 5800X3D parçalarıyla performansa hiçbir katkısı olmadığı gözüküyor.

İlk önce istediğimiz işlemciye uygun bir anakart modeli seçeceğiz. Ardından kullanacağımız RAMleri destekleyebilecek olmasına bakacağız. Kullanacağımız ekran kartına göre PCI slotuna bakabiliriz. Yüksek depolama istiyorsak birden fazla m2 slotu barındırması gerekiyor. Üst düzey bir kullanım yapılacaksa anakartın üzerindeki devre elemanlarının kalitesi ve soğutması göz önünde bulundurulmalı diye düşünüyorum.

Bunu al hem fazla para vermezsin hem kafan rahat olur.Mosfet soğutucusuda var.

Kullanım amacını söyle ona göre öneri yapalım bir de. Normal kullanıcı isen bu uygun.

Ya elbette öyle önce parçaların ona sığıyor mu sığmazsa daha üst bir model al ama çoğu kişi sanıyor ki "ucuz bir şey alsam anakartım zayıf kalır bilgisayarımdan tam performans alamam".

Kaliteli anakart işlemci sıcaklığını etkiliyor ama.
Düzenleme: Etkilemiyormuş.

Son düzenleme:

İşlemciye OC yapılmazsa işlemcinin göreceği Max sıcaklık 70 derece olur

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu videoda kaliteli anakart işlemciyi daha fazla ısıtıyor.

Bu videoda kaliteli anakart işlemciyi daha fazla ısıtıyor.
İlginç, aynı soğutucuyu mu kullandılar acaba. Kaliteli anakartlar daha iyi soğutur diye biliyorum ben.
Edit: Yanlış biliyormuşum galiba biraz araştırdım çoğu kişi etkilemiyor yazmış.

Son düzenleme:
Güçlü bir işlemci anakartın sıcaklığını etkiliyor demek de doğru olur sanırım.

İlginç, aynı soğutucuyu mu kullandılar acaba. Kaliteli anakartlar daha iyi soğutur diye biliyorum ben.

Anakart karşılaştırılması yapılan bir videoda anakart dışında her şey aynı olur aynı şekilde ekran kartı ve işlemci içinde geçerli sadece Intel ve AMD ankartları farklı olduğu için ve i9 12900K işlemcinin kullandığı RAM'lar DDR5 olduğu için orada değişiklik olur onun dışında neyi karşılaştırırsan karşılaştır sadece karşılaştırdığın ürünler farklı olur diğerher şey aynı olur.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…