Rehber Anakart tercih ederken nelere dikkat etmeliyiz?

Merhaba, bugün sizlere nasıl anakart tercihi yapmanız gerekir, yaparken nelere dikkat etmeniz gerekir bundan bahsedeceğim.


İşlemciye uygun anakart seçimi

Öncelikle tabii ki elinizdeki işlemciye uygun bir anakart aramalısınız. Elinizde AMD bir işlemci varsa Intel anakartlara bakamazsınız, Intel bir işlemciniz varsa AMD anakartlara bakamazsınız. Bununla da bitmiyor soketlerinin de aynı olması lazım. Hatta soketleri aynı olup da resmi olarak desteği olmayanlar bile var. Bu sebeple baktığınız anakartın resmi sitesinden elinizdeki işlemciye veya almayı düşündüğünüz işlemciye resmi olarak desteği olup olmadığını kontrol edin.

Mesela Ryzen 5 1500X AM4 soket bir işlemci, B550 anakartlar da AM4 soket desteği olan anakart çipseti ancak resmi olarak desteği bulunmuyor. Takıp çalıştıranlar milyonda bir gibi bir şey.
Mesela Intel 6000, 7000, 8000 ve 9000 serisi LGA 1151 soket olmasına rağmen sadece 6000 ve 7000 ile 8000 ve 9000 birbirini destekliyor. Yani 6000 destekli bir anakarta 8000 veya 9000 serisi bir Intel işlemci takamazsınız gibi.


İşlemci ve anakart dengesi

Yine bazı kişilerin sık yaptığı hatalardan birisi. Elindeki işlemci ortalama bir işlemci olmasına rağmen çok üst düzey anakart alıyorlar veya elindeki işlemci çok güçlü bir işlemciyken yanına düşük seviye bir anakart alıyor. Bunun dengesini sağlamanız gerekiyor.

Mesela i9 10900K alıp yanına H410 veya B460 falan takmanız aşırı saçma bir hareket. Veya Ryzen 5 2600'ün yanına X570 çipsetli bir anakart falan almak saçma.


ARGB portu

Eğer ARGB donanımlar, fanlar, sıvı soğutma vs. almak istiyorsanız anakartınızda ARGB portu olmasına özen gösterin. Yoksa milyonlarca SATA güç kablosuyla cebelleşiyorsunuz ve anakart yazılımları kadar detaylı ayar yapamıyorsunuz. Kumanda içerisine yüklü olan modlarla kısıtlı oluyorsunuz. Yıl olmuş 2021, ARGB'siz anakart almayın. En az 1 tane ARGB portu olsun mutlaka.


PCI 4.0 desteği

PCI 4.0 istiyorsanız öncelikle tercih edeceğiniz işlemcide bu teknolojinin olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Sonra anakart tercih ederken PCI 4.0 teknolojisi olup olmadığına bakmanız gerekir. Örneğin B450'lerde PCI 4.0 bulunmuyor. B550 ve X570'lerde bulunuyor.

Bolca 980 PRO, MP600 gibi PCI 4.0 desteği bulunan M.2 NVMe kullanacaksanız X570 tercihi mantıklı olacaktır, 1 tane 980 PRO gibi PCI 4.0 desteği olan M.2 NVMe kullanacaksanız B550 işinizi fazlasıyla görür.


M.2 desteği

Şu an piyasada bulunan çoğu anakartta en az 1 tane M.2 desteği bulunuyor zaten. Ama siz birden fazla takmak istiyorsanız buna uygun anakart tercih etmeniz gerekiyor. Ek olarak M.2 desteğine bakarken yukarıda bahsettiğim PCI 4.0 desteğini de unutmamanız gerekir. Mesela elinizde 2 tane 980 PRO varsa ve bundan tam verim almak istiyorsanız 2 slotu da PCI 4.0 destekleyen bir anakart tercih etmeniz gerekir.


Ses kodeği

Ses kartı olmayan bir kulaklık kullanıyorsanız, bağlantı tipi 3.5mm olan bir kulaklık kullanıyorsanız ve almayı düşündüğünüz anakartta harici ses kartı bulunmuyorsa ses kodeğine bakmanız gerekmekte. Düşük seviyelerde ALC887, 892 gibi modeller bulunurken orta seviyelerde ALC1200, üst seviyelerde ALC1220 veya modlanmış ALC1220 gibi seçenekler bulunuyor. Bunu anakartın resmi sitesinden bakarak öğrenebilirsiniz.


SATA desteği

Bol bol SATA cihaz bağlayacaksanız buna da bakmanız gerekmekte. Ortalama olarak 6 tane SATA bulunur çoğu anakartta. Giriş seviyesi modellerde 4'e kadar düşebiliyor, üst seviye modellerde 8'e kadar çıkabiliyor.


Boyutu

Boyutu da önemli bir etken. Kasanız Micro ATX ise ve siz buna ATX bir anakart alırsanız kasanıza sığmayabilir. Bu sebeple kasanıza uygun bir anakart tercihi yapın veya anakartı aldıktan sonra anakartınızın boyutuna göre kasa tercihi yapın.


VRM soğutması

En önemli kısımlardandır, doğrudan performansı etkileyen yer burasıdır. Eğer VRM soğutması zayıf bir anakart alırsanız istediğiniz kadar kaliteli olsun ''VRM Throttle'' yersiniz. VRM Throttle da performans kaybına yol açabilmekte. Alacağınız anakartın VRM soğutmasının iyi olup olmadığını mutlaka ama mutlaka kontrol edin. Bunu anakartın sitesinde bulamazsınız, inceleme veya kullanıcı deneyimi araştırmanız gerekiyor.

Sizin için 1-2 örnek bırakacağım;

1629282220855.png


Örneğin burada 10900K'ye overclock yapılmış, Z490 Extreme 4 ve Z490 Steel Legend gibi modeller sıcaklıktan dolayı throttle yaşamışlar. Bu da gördüğünüz gibi işlemcinin frekansını düşürmüş. VRM soğutma bu sebeple çok önemlidir.

Z490-UD, ASRock Z490 Pro4 ve ASRock Z490 Phantom Gaming 4 gördüğünüz gibi testten geçememiş bile :)


Çarpan kilidi

Eğer OC yapılabilen bir işlemci satın aldıysanız ve bunu OC yapmak istiyorsanız OC yapılabilen bir anakart tercih etmeniz gerekiyor. Mesela AMD tarafında A320 bir anakart alırsanız Ryzen 5 3600 gibi çarpan kilidi açık bir işlemciyi OC yapamazsınız. Aynı şekilde Intel tarafında da B460, H410 gibi bir anakart ile 10600K'yi falan OC yapamazsınız çünkü işlemci OC desteği yok.

Not: İstisnalar var. Örneğin A320'de OC'lanabilen bazı işlemciler var.


İşlemci güç beslemesi

Çoğunlukla OC yaparken gerekli olan bir unsur. Eğer 5950X, 11900K, 10900K, 5900X gibi çok güçlü işlemcileri alıp all core OC yapacaksanız anakartınızın güç beslemesine vs. bakmanız güzel olacaktır. 8+4, 8+8 güç beslemeli anakartlar güzel tercih olacaktır. Tabii bu güç beslemesinin yanında VRM ve VRM soğutmasının da önemi var.

4 pinli anakartları pek önermem, uzak durmanızı öneririm. Aşırı giriş seviyesi oluyorlar. Aynı fiyata 8 pinli versiyonlar mevcut zaten.


BIOS Flashback

BIOS Flashback bulunan bir anakart tercih etmek aşırı kolaylık sağlıyor. Anakartınızın BIOS'una olası bir zarar gelmesi durumunda BIOS Flashback ile kurtarabiliyorsunuz. Veya BIOS güncellemesi yapmanız gerekirken bu özelliği kullanabiliyorsunuz. Kullanımı aşırı kolay. Dual BIOS'a göre maaliyeti daha ucuz ve daha mantıklı.

Örneğin B450 bir anakart kullanıyorsunuz ve BIOS Flashback özelliği var. Almak istediğiniz işlemci Ryzen 5000 serisi bir işlemci. Elinizdeki anakart fabrika çıkışlı 5000 Ready değilse işlemci takılı olmadan USB'ye BIOS dosyasını atıp güncellemeniz mümkün. Aşırı pratik ve güvenilir bir özellik. Mümkün olduğunca tercih edin.


RAM slot sayısı

RAM tercihi yaparken bir diğer dikkat etmeniz gereken yer. Pek üstünde durmaya gerek yok.


Opsiyonel fan portu desteği

Elinizde fan kontrolcü yoksa ve 4-5 tane fanınız mevcutsa SYS_FAN portu bolca bulunan bir anakart tercihi yapmanız işinize yarayacaktır. Kontrolcü alarak bu sorunu çözmek mümkün tabii ki ama kontrolcü almakla uğraşmak istemiyorsanız SYS_FAN portu bol olan anakart tercihi yapmanız iyi olacaktır.


Wi-Fi desteği

Elinizde kablo yoksa veya Wi-Fi adaptörü yoksa Wi-Fi içeren bir anakart tercihi güzel olacaktır. Çoğu anakartın Wi-Fi adaptörü oldukça başarılı.


Bluetooth desteği

Ayrıca bir Bluetooth aparatı almak istemiyorsanız anakartta dahili Bluetooth desteği olup olmadığını kontrol etmeniz gerekmekte.





Anakartlarla ilgili detaylı bilgi öğrenmek isteyenler ''Gamers Nexus'' ve ''Hardware Unboxed'' gibi başarılı teknoloji kanallarını YouTube üzerinden takip edebilir.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
İşlemci soketi aynı ise bütün modeller uyumlu oluyor mu ? Mesela LGA1151 soketi ile üretilen bir işlemciyi ana karttan söküp yerine daha üst nesil gene aynı sokette işlemci taksak çalışır mı ?
 
İşlemci soketi aynı ise bütün modeller uyumlu oluyor mu ? Mesela LGA1151 soketi ile üretilen bir işlemciyi ana karttan söküp yerine daha üst nesil gene aynı sokette işlemci taksak çalışır mı ?
Anakartın destek listesinden kontrol etmen gerekir. i5 6400 yerine i7 7700 takabilir miyim diye soruyorsan evet takabilirsin ancak BIOS güncellemesi gerekir.
Ama i3 8100 falan takamazsın, desteği yok. 8000 ve 9000'in soketi LGA 1151 v2 diye geçiyor. Sondaki v2'nin farkı bu.
 
İşlemci ve anakart dengesi sağlanmaz ise performans kaybı mı yaşanır? Nasıl bir sonuç olur?
Paranı verimli kullanamamış olursun. Performans kaybı yaşayıp yaşamayacağın yaptığın ikiliye bağlı. Anakart tercihi ekran kartını bile etkileyebilen bir şey çünkü.
 
Güzel bir rehber olmuş.
Ses kodek kısmına aşırı takılmasa da olur, benim anakartımda da 892 var, inanın şu ana kadar bir sefer bile bir eksiklik veya kalite azlığı hissetmedim. Sırf kodek için anakart değiştirenler falan var, onlara anlam veremiyorum.
Ha Taylor Swift gibi müzik kulağınız varsa o zaman bakabilirsiniz ama öyle bir durumda da zaten PCI üstünden über düper seviye bir ses kartı alırsınız.
 
Madem konu hortlatıldı,o zaman ben de bir soru ile devam edeyim. VRM soğutucusu kısmı için nelere dikkat etmemiz lazım? Mesela yük altındayken VRM kaç dereceye kadar normal kabul edilir? Veya ölçü alırken sıcaklık hesabı yerine işlemci frekansına mı odaklanmak gerekiyor? Yani işlemci yük altındayken frekansı düşürdüğü seviyeye kadar normal sonrası çözüm gerektirir mi demeliyiz? Ve son olarak düşük,orta ve yüksek modellerde genelde kaç derecelerde frekans düşürmeye başlıyor? Yani örnek vermek gerekirse VRM üst düzeylerde 75 derecede her halükarda frekans düşürür,bu derecelerde endişelenmeye gerek yok dediğimiz noktalar nerelerdir?

Bu arada bende rehberi çok detaylı ve faydalı buldum,teşekkürler.
 
Benim işlemci Ryzen 7 3700X PCI desteği 4.0 ve anakartım Gigabyte B450 serisinden PCI desteği 3.0
8 aydır kullanıyorum ama bu değerler şimdi ya da ileride sorun yaratır mı?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı