Anakart ve güç kaynağı ile ilgili problem

Ouxhax

Megapat
Oldukça eski olan eski sistemimi güncelleştirmek adına, ekran kartı ve güç kaynağı olmak üzere 2 adet 2. el donanım satın aldım.

Sistem Özellikleri:
*Anakart:
MSI 945GCM7-L
*Ekran Kartı:
ASUS GEFORCE GTX650TI BOOST 2GB DirectCUII OC
*İşlemci:
INTEL PENTIUM DUAL E2160 1.8
*Bellek:
KINGSTONE 2x2GB 667MHz DDR2
*Güç Kaynağı:
OCZ MODXSTREAM-PRO 600W
*Ekran:
CASPER 900W LCD 19"

Eski güç kaynağım 230W idi. Ekran kartı değişimi sonrası yetersiz geleceğini düşünerek yanında OCZ MODXSTREAM-PRO 600W aldım. Bilgisayar açıldığı vakit sorunsuz kullanabiliyorum. Ancak uzun süre kapalı kaldığı zaman bir daha açamıyorum (örn: akşam kapatılıp, ertesi gün açılmaması). Eski donanımlarımla şimdiye kadar böyle bir durum yaşamamıştım. Bu parçaları taktığımdan beri her gün bu problemle karşılaşıyorum. Güç düğmesine bastığım zaman ekran kartı, güç kaynağı, işlemci ve sistem fanı çalışıyor fakat açılmaya dair bir işlem gerçekleşmiyor. Ekran kartının üzerindeki 6 pinli PCI-E güç bağlantısının yeşil renkli ledi de yanıyor. Ayrıca USB yuvasına takılı kameramın da ledleri yanıyor. Yani anakarta elektrik geliyor.Normal şartlarda güç düğmesine basmamla birlikte, onun arkasında yer alan mavi renkli POWERLED' in yanması gerekiyor. Ama bu durumda fanlar çalışmasına rağmen POWERLED yanmıyor.

Sorunun kaynağını anlamak için ekran kartını, sabit diski, bellekleri çıkartıp sırayla ve farklı eşleştirmelerle çalıştırmayı denedim. BIOS pilini çıkartıp ayarların sıfırlanmasını sağladım. Sorunu çözemeyince eski güç kaynağını bağladım ve çalıştırdım. Bilgisayar açılıyor (POWERLED de yanıyor) ama PCI-E güç bağlantısı olmadığı için doğal olarak BIOS ekranında uyarı veriyor. Sonra tekrar OCZ' yi bağlıyorum ve bilgisayar açılıyor. Her gün bunu söküp önce eski güç kaynağını sonra da yenisini takarak açmak durumunda kalıyorum. Ertesi güne kadar açık halde sorunsuz kullanıyorum. Gece gerçekleşebilecek muhtemel elektrik kesilmelerinden şüphelenip güç kaynağının switch konumunu 0' a aldım. Sabah 1' e alıp denediğimde de aynı sorun vardı. Bu sefer tamamen güç kablosunu çıkartıp denedim. Sonuç maalesef aynı. Bu durumu nasıl çözüme kavuşturabilirim?

Daha önceden denemiştim ama öneriniz üzerine tekrar farklı PCI-E çıkışına bağladım. Bellekleri de 2 yuvaya farklı farklı takarak denedim. Belleklerden kaynaklandığını düşünmüyorum zira öyle olsaydı eski güç kaynağında ve yenisinde açmayı başardıktan sonra çalışmaya devam etmezdi. POWERSW kablosunu çıkartıp tornavida ile çalıştırmayı denediğimde de böyle oluyor. Fanlar dönüyor, POWERLED yanmıyor, sistem açılmıyor. İşin içinden çıkamadım doğrusu. İlla ki eskisini bir defaya mahsus takıp çıkarmam gerekiyor açılması için. Araştırmalarım sonucu aynı problemi yaşayan kullanıcı bulamadım.

Problem gerçekleşirken 2 modülü de tek tek ve farklı yuvalara takmıştım. Donanımları çıkartıp anakarta sadece 24 pin ve 4 pin işlemci bağlantısını taktığım hâlde bile fan dışında bir tepki vermiyor. Hiçbir şekilde açamıyorum. En azından bellekler takılı olmadığında uyarı verirdi. Statik elektriklenme ile ilgisi olabileceğini düşünüp sistem kapalıyken güç düğmesine basıyorum belli aralıklarla ki içindeki yük boşalsın. Ne yaptıysam olmuyor. Sadece 230W olan PSU' nun 24 ve 4 pinlik bağlantılarını takarak açıp, kapatıp, çıkardıktan sonra OCZ' yi takınca açılıyor. Hani ekran kartı için lazım olmasa önemli değil, takarım eskisini kullanırım. 6 yıldır 230W kullanıyordum ama artık yeterli değil ve ek güç girişi lazım. Kısa süreliğine olan kapanmalarda bu sıkıntı yaşanmıyor.

Elimde mevcut başka bir ekran kartı yok. Bu parçaları almadan önce sattım ve bir süre dahili olanı kullandım. Zaten bu iki parça da aynı kasadan çıkan, beraber çalışan sağlam parçalardı. Ekran kartını çıkartıp, VGA kablosunu dahili girişe takıp denediğim için onun bu duruma etki ettiğini sanmıyorum. Aklıma anakartımın statik elektrikten etkilenme ihtimali geliyor ama eski PSU takıldığında çalışması aklımda soru işaretlerine sebep oluyor. MEMTEST86+ ile belleklerimi test ettim bir hata ile karşılaşmadım.

Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı