Anakart ve VRM sıcaklığı kaç derece olmalı?

BURAK ATAŞ

Centipat
Daha fazla  
Evet arkadaşlar sorum bu. Anakartım ASUS ROG X870E-E. Anakart sıcaklığı 35 derecelerde, VRM sıcaklığı da Max 50 gördü. Normal mi sizce?

Anakartın ısınmıyor. Biraz daha ısınsa performansın artabilir. Donanımlarda fazla sıcak sorun olduğu gibi fazla serinlikte performans için sorun yaratabilir.

Hocam ilk kez duydum ben biraz sıcak çalışıyor sanıyordum anladım sağ olun hocam.
Emin ol hiç sıcak değil. anakartın boşta 45-55 arası. Performans oyunda maksimum 75-90 arası olmalı. Bunlar yüksek seviyeler tabii ki ortalamaları herhangibir sorun olmadığı anlamına geliyor. İşlemci soğutucu da bunda önemli bir etkendir. Şu anlık bir sorun yok gibi fakat yüksek performans oyunda da tekrar test etmeni öneririm. İçin rahat olsun.

Emin ol hiç sıcak değil. Anakartın boşta 45-55 arası. Performans oyunda maksimum 75-90 arası olmalı. Bunlar yüksek seviyeler tabii ki ortalamaları herhangi bir sorun olmadığı anlamına geliyor. İşlemci soğutucu da bunda önemli bir etkendir. Şu anlık bir sorun yok gibi fakat yüksek performans oyunda da tekrar test etmeni öneririm. İçin rahat olsun.

Hocam zaten bu dereceler oyunda gördüm arkada HWiNFO açıktı.

Evet arkadaşlar sorum bu. Anakartım ASUS ROG X870E-E. Anakart sıcaklığı 35 derecelerde, VRM sıcaklığı da Max 50 gördü. Normal mi sizce?
Senin anakartının ortam çalışma sıcaklığı 10°C ila 35°C hesaplanıyor. Yani anakartının tüm bileşenleri 10°C'deyken de çalışır. Performansı düşmez.

Genel ortalama anakartlar için 20°C ve 80°C'dir. 80°C üstüne çıkan bir anakart kasa içi soğutma problemi veya elektiriksel problem var demektir. İşlemciler için günümüzde 8nm altına inildiği için genelde 100°C
kendini otomatik kapatma sıcaklığıdır.

Sistem RAM'i 85°C'e kadar çıkabilir, DDR5'lerde bazı modeller 100°C'e kadardı yanlış hatırlamıyorsam.
GPU tarafında RAM'ler maksimum 90°C +/-10 görse iyidir.

CPU ve GPU çekirdekleri 75/80 aralığında standart koşullarda iyidir. 85/90'a doğru geliyorsa temizlik veya macun yenilemesi isteyebilir. Ya da hız aşırtma/overclock yapıyorsan soğutucun yetersiz demektir.

Senin anakartının ortam çalışma sıcaklığı 10°c ila 35°c hesaplanıyor. Yani anakartının tüm bileşenleri 10°c'deyken de çalışır. performansı düşmez.

Genel ortalama anakartlar için 20°c ve 80°c'dir. 80°c üstüne çıkan bir anakart kasa içi soğutma problemi veya elektriksel problem var demektir. İşlemciler için günümüzde 8nm altına inildiği için genelde 100°c
Kendini otomatik kapatma sıcaklığıdır.

Sistem RAM'i 85°c'e kadar çıkabilir, DDR5'lerde bazı modeller 100°c'e kadardı yanlış hatırlamıyorsam.
GPU tarafında RAM'ler maksimum 90°c +/-10 görse iyidir.

CPU ve GPU çekirdekleri 75/80 aralığında standart koşullarda iyidir. 85/90'a doğru geliyorsa temizlik veya macun yenilemesi isteyebilir. Ya da hız aşırtma/overclock yapıyorsan soğutucun yetersiz demektir.

Anladım hocam oyundaki sıcaklıklarım normal mi peki anakart sıcaklığı 35 VRM sıcaklığıda 50 gördü 30 35dakikalık oyun testinde.

Anladım hocam oyundaki sıcaklıklarım normal mi peki anakart sıcaklığı 35 VRM sıcaklığıda 50 gördü 30 35dakikalık oyun testinde.
Sana göre normal. Yazın hava sıcaklığına bağlı, kışın kalorifer yanında olmana bağlı olarak değişkenlik gösterecektir.

Bir zamanlar yaşadığım Ankara ilimizde kışın evimin bulunduğu yer -27°C derecede kuru soğuk olduğu için kasamı render zamanı dışarıda bırakmışlığım vardır 72+ saat kadar. Buradaki önemli nokta, kasanın içinde yoğuşma olmaması tabi.

Anakartın ısınmıyor. Biraz daha ısınsa performansın artabilir. Donanımlarda fazla sıcak sorun olduğu gibi fazla serinlikte performans için sorun yaratabilir.
Bilgisayar bileşenlerini oluşturan: Mikroçipler, çipler ve üzerinden sürekli elektirik akımı geçen PCB'ler soğuğu severler.* Askeri laptoplar -39°C (aslında 40'da) ila +63°C derece hava sıcaklığında çalışabilecek şekilde üretiliyorlar - çipler çok değişmiyor, mesela Intel Ultra 7 265H Pro'lu B360 serisi var.

Ana sorun, soğuk sebepli yoğuşma olursa diyedir ev kullanıcısı için... yoksa LN2 tip soğutmalarla -196°C derecelerde halkın ulaşabildiği (dolar bazında tabi) sistemler bulunuyor. Bakımı da planlaması da çok zor.

*Süperiletkenlik maceraları...

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı