Anakarta SATA 3 İçin PCI-E Portuna Aparat Takmak

Keşke Z67-77 bir anakartım olsa demedim değil. Ancak bu da idare eder gibi. Açıkcası Samsung 860 EVO alacaktım ancak 50 TL'sini buna ayırıp yanına da Adata SU650 almaya karar verdim. Hem beklediğim gibi çalışmazsa iade edip paramı alırım. SSD'yi de 860 EVO alırım.

Çalışmanın ötesine geçip performans hesabı yapalım o zaman. PCIe 2.0 x1 teorik hızı 500 MB/s, SATA3 ise 600MB/s hız sunar, yani aslında darboğaz olmaması için PCIe 2.0 üzerinde x1 tam olarak yeterli değil ama idare eder. 500MB/s bantgenişliği SSD izin veriyorsa yine klasik mekanik HDD'den daha hızlı olur.

PCIe 3.0 olsa bu değer 1 GB/s olacaktı x1 ile; PCIe 1.0'da ise x1 hızı 250MB/s ile sınırlı.
Elbette Çin sitelerindeki markasız ürünler test edilmediği için bir garantiniz yok.

Hocam sizi yakalamışken bende şöyle bir soru sormak isterim, bende maalesef msi x470 gaming pro var, bu kartta 2 adet nvme yuvası var, güzel fakat birisi pcie 3.0 x4 iken diğeri pcie 2.0 x4 destekliyor. Bu nedenle nvme için pcie 3.0 x4 destekli bir nvme genişleme kartı ile ikinci nvme ssdmizi pcie 3.0 x16 yuvasına takarsak ekran kartı için durum ne olur?
Anakartın yuva bilgileri şu şekilde;
  • 2 x PCIe 3.0 x16 yuvası (PCIE_1, PCIE_4)
    • Ryzen ™ Masaüstü İşlemciler x16 / x0, x8 / x8 modlarını destekler
    • Radeon Vega Graphics ve A Serisi / Athlon ™ X4 işlemcili Ryzen ™ Masaüstü İşlemciler x8 / x0 modunu destekler
    • Radeon ™ Vega Graphics işlemcili AMD ® Athlon ™ x4 / x0 modlarını destekler
  • 1 x PCIe 2.0 x16 yuvası (PCIE_6, x4 modunu destekler) 1
  • 3 x PCIe 2.0 x1 yuvası
  1. M2_2 yuvasına M.2 PCIe SSD takarken PCI_E6 yuvası kullanılamayacak.
- ekran kartı 1080ti
- birinci nvme 970 evo , ikinci nvme xpg 8200pro
Durum hakkında fikir yok sanırım.

Son düzenleme:
@mustafa koraş Aparatı almadım. Onun yerine 860 EVO aldım. İyi ki böyle yapmışım.

Eğer bütçeniz yetiyorsa o 50 TL'yi Samsung almak için kullanın çok daha faydalı olur. Zaten SATA 2 gayet yeterli oluyor. Okuma-yazma hızlarındaki kayıp pek bir şeyi ifade etmiyor zaten SSD alırken okuma-yazma hızına bakmayın diyoruz. SSD'nin kalan özelliklerinden faydalanabiliyorsunuz, sistem uçuyor.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı