Anakartta PCI-e 5.0 önemli mi?

• Konuyu başlatan M7sTy
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 28
  • Görüntüleme 2.545
4060 Ti bana göre çok gereksiz bir kart. Deneme amaçlı piyasaya sürüldüğünü düşünüyorum ben. Yani önceden çıkması planlanan kart değil bence. Bu kartın gizeminde, işin içinde bir şeyler var yani kuşkusuz bana göre.
Dediğniz gibi, VRAM eklerken de adamların eli bayağı sıkı cidden.

Colorful B650M Plus'tan MSI B650M Gaming Plus'a geçmek için bir sebep göremiyorum. MSI DA 13 faz var. Düz Gaming Plus'ta 15 faz var. Colorful 15 fazlı. Kalan özellikler zaten çok benzer. 1500-2000 TL fiyat farkını hak etmiyor.

4060-4060ti gibi kartlarda performans farkı oluyor. Kısıtlama olduğu için.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

4.5k bandındaki en F/P anakart o şu an. Gen 5 M.2 desteğide mevcut. B650M Gaming Plus gibi anakartlarda gen 5 M.2 yok. Soğutması mevcut 15 fazlı bir anakart.
15 faz.
2 PCI-e 5.0 X4 M.2 SSD yuvası
BIOS flashback.
Pasif soğutma M.2 ve VRAM.
7600MHz'ye kadar RAM desteği.
Clear CMOS PIN'i.
1xpcle 5.0 X16 yuvası
1×pcıe X16 yuvası (PCI-e 4.0 X4 özelliklerini destekler)
1×pcıe 4.0 X1 yuvası.
1 USB 3.2 gen 2 10Gbps tip-C ve 1 USB 3.2 gen 2 10Gbps tip-a yüksek hızlı arka arayüz.
Realtek 2.5G hızlı kablolu ağ kartı.
4 tane bellek slotu.
2 tane M.2
DisplayPort girişi.

Gaming plus yerine bunu almam daha mi mantikli

Gaming Plus yerine bunu almam daha mi mantikli.

Özelliklerine bakıldığı zaman Gen 5 M.2 ile PCI-e 5.0 farkı haricinde aşağı-yukarı aynı anakart. Colorful'un eski anakartlarında sorun çıktığını duydum yenisini nasıldır bilemem ama aradaki farka değmez. R9 9950x ile test edilmiş. Bence daha mantıklı.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Özelliklerine bakıldığı zaman Gen 5 M.2 ile PCI-e 5.0 farkı haricinde aşağı-yukarı aynı anakart. Colorful'un eski anakartlarında sorun çıktığını duydum yenisini nasıldır bilemem ama aradaki farka değmez. R9 9950X ile test edilmiş. Bence daha mantıklı.

Soğutma tek korkum sorun olmaz değil mi?

Soğutma tek korkum sorun olmaz değil mi?
Soğutma blokları mevcut ve 15 fazlı sorun olmaz. Çıplak bir anakart değil.
Desktop Screenshot 2024.10.18 - 22.11.25.09.png

Alttaki gibi anakartlar ısınır. Faz sayısı düşük ve soğutma blokları yok.
Desktop Screenshot 2024.10.18 - 22.13.57.03.png

Benim sistemim Intel 9700KF ve RTX 2070'li sistem. AMD R9 9900X3D işlemci ve RTX 5080 temelli sistem toplayacağım ben de. Ne olur ne olmaz diye ekran kartında PCI-E 5.0 destekli anakart almayı planlıyorum. İşlemcide oyun için AMD X3D işlemciler çok iyi ama çekirdek olarak 8'in üstüne çıkmak istiyorum ne olur ne olmaz. Çözünürlük 2K olacağından ve online FPS oyununda ultra grafik ayarı dezavantaj olacağından RTX 5080'in 16 GB VRAM'i rahat rahat yeter kanaatindeyim. Ekran kartının bekleyen kas gücünü yüksek kaliteli oyun kaydı alarak kullanırım. RTX 2070 ile kaliteli oyun kaydı, Nvidia Broadcast mikrofon gürültü engelleme gibi ekstra şeyler açınca oyunda hem FPS düşmesi hem de gecikme artıyor.
Bunlara ek olarak BF 2042'de işlemci kullanımı full oluyor her koşulda. 8000 HZ destekli fareyi ve 8000 HZ destekli klavyeyi 1000 HZ'den 2000 HZ'e bile geçirince işlemci oyunda ekran kartına iyice darboğaza sebep oluyor.
Şahsi düşüncemi söyleyeyim 5080 beklemek bana lüzumsuz geliyor. 4090'dan güçsüz olacak vram gene 16 fiyatı 4080 superden pahalï olur. Yeni çıkacak bir ekran kartı hem güncelliğinden fiyatı yükzek olur hem de stokçuluk görür fiyatları uçar.

Şahsi düşüncemi söyleyeyim 5080 beklemek bana lüzumsuz geliyor. 4090'dan güçsüz olacak vram gene 16 fiyatı 4080 superden pahalï olur. Yeni çıkacak bir ekran kartı hem güncelliğinden fiyatı yükzek olur hem de stokçuluk görür fiyatları uçar.
RTX 5000 serisinde RTX 4000'de olduğu gibi sadece o nesilde başlayan frame generation gibi işe yarar teknolojilerle gelirse RTX 5000 serisini almak mantıklı olur. GDDR7 VRAM2'ler söylendiği gibi salt oyun performansını arttırırsa o bile etkendir gözümde uzun ömürlülük açısından. Dediğin gibi fiyat ve vaat ettikleri önemli. Ben 2K monitörde Battlefield serisi gibi online FPS ağırlıklı oyun oynadığımdan ultra grafik ayarlarına (ek olarak frame generation gibi VRAM yiyen ve gecikmeyi arttıran şeyler) da pek girmeyeceğim için 16 GB VRAM'den ziyade önceki nesle göre FPS artışı önemli. Eğer 4K ve hikayeli oyun oynayan biri olsaydım o paralara 16 GB VRAM'lı bir kart almazdım (tabi ki bir mucize olup da Nvidia oyunlarda daha az VRAM kullanan teknoloji bulursa orası ayrı).
Çıksın, bağımsız yayıncılar, editörler vs. test etsin belli olur. AMD sıkıştırabilse o klasmanda Nvidia'yı bu sızıntılardaki kart bir anda RTX 5070 16 GB versiyon olarak satılırdı ve RTX 5080 20-24 GB'lı ve haliyle BIT değeri artan bir model olarak karşımıza çıkardı. Böyle bir baskı olmadığı için 20-24 GB'lık atıyorum 384 BIT'lik bir kartı RTX 5000 serisinin ikinci yılında filan RTX 5080 TI veya RTX 5080 Super diye satarlar.

PCI-E testleri geldi, PCI-E 4.0 anakartına taksanız bile %1'lik fark olacağı için kullanmanızda pek sorun olmaz. Benim anakartım PCI-E 3.0 desteklediği için PCI-E 5.0 destekli kart alsam bile %6'lık farka rağmen kullanacağım.

1737828444790.png

1737828410704.png

Kaynak: NVIDIA GeForce RTX 5090 PCI-Express Scaling

Technopat Haberler

Geri
Yukarı