Anakarttaki USB'de USB C yuvaları Type-C desteklemiyorsa ne olur?

Hocam şöyle bir ayrım var. Ana kartın arka kısmındaki usb ve type-c soketleri ayrıdır, ana kartın üzerinde bulunan usb ve type-c slotları farklıdır. Bildiğim kadarıyla kimi anakartlarda kasa için sadece type-c, sadece usb veya her ikisinin de olduğu seçenekler mevcut. Benim kasam hem usb hem de type destekliyor ön kısmında ama maalesef ana kartımda sadece usb desteği var. ama ben ne yaptım, diğer usb 2.0 slotlarından birine type-c dönüştürücü aldım ve bağladım. Hızı USB 2.0 standartlarında olsa da en azından kasama type-c bir şey bağladığımda bilgisayarımda görebiliyorum.
 
Hocam şöyle bir ayrım var. Anakartın arka kısmındaki USB ve Type-C soketleri ayrıdır, anakartın üzerinde bulunan USB ve Type-C slotları farklıdır. Bildiğim kadarıyla kimi anakartlarda kasa için sadece Type-C, sadece USB veya her ikisinin de olduğu seçenekler mevcut. Benim kasam hem USB hem de type destekliyor ön kısmında ama maalesef ana kartımda sadece USB desteği var. Ama ben ne yaptım, diğer USB 2.0 slotlarından birine Type-C dönüştürücü aldım ve bağladım. Hızı USB 2.0 standartlarında olsa da en azından kasama Type-C bir şey bağladığımda bilgisayarımda görebiliyorum.

USB = universal Serial bus, yani evrensel veri yolu.
Type bildiğimiz tip, USB'nin tipini belirliyor USB-C ile Type-C aynı yani.
 
USB = universal Serial bus, yani evrensel veri yolu.
Type bildiğimiz tip, USB'nin tipini belirliyor USB-C ile Type-C aynı yani.
Hocam hepsi özünde veriyolu ama bağlantı noktaları konusunda ayrışıyorlar. Burada kasa dememizdeki kasıt ana kart değil, kasamızın önündeki ana kartın haricindeki veriyolu girişleri. Kasanızda Type-c girişi var diyelim önce, onun ana karta bağlanan kısımdaki kafa ve soket yapısı farklı, usb girişlerinin kafa yapısı farklıdır. O nedenle ya ana kartınız desteklemiyora kasanızdaki grişleri kullanamazsınız ya da birtakım dönüştürücülerle kullanılaiblir hale getirirsiniz. Benim kasamda 2 usb 3.0 1 de type-c girişi var. Ama maalesef ana kartımda sadece USB 3.0 ve USB 2.0 slotları mevcut. O nedenle daha öncesinde kullanamadığım Type-c veriyolu hızı biliyorsunuz ki USB 3.0'ın da kat kat üstünde ve eğer ana kartınız da destekliyorsa kasanızdaki bu girişi çok etkili bir şekilde kullanabilirsiniz. Ben de en azından slot boş kalmasın bir işe yarasın diye USB 2.0 slotuna takılabilen bir TYPE-C dönüştürücü aldım. Lütfen buradaki usb ve type-c leri klasik telefon şarj kablolarındaki gibi düşünmeyin.

1721892457259.png
1721892474261.png


1721892021283.png


1721892040952.png


1721892160223.png
 
Hocam hepsi özünde veriyolu ama bağlantı noktaları konusunda ayrışıyorlar. Burada kasa dememizdeki kasıt anakart değil, kasamızın önündeki anakartın haricindeki veriyolu girişleri. Kasanızda Type-C girişi var diyelim önce, onun anakarta bağlanan kısımdaki kafa ve soket yapısı farklı, USB girişlerinin kafa yapısı farklıdır. O nedenle ya ana kartınız desteklemiyora kasanızdaki grişleri kullanamazsınız ya da birtakım dönüştürücülerle kullanılaibilir hale getirirsiniz. Benim kasamda 2 USB 3.0 1 de Type-C girişi var. Ama maalesef ana kartımda sadece USB 3.0 ve USB 2.0 slotları mevcut. O nedenle daha öncesinde kullanamadığım Type-C veriyolu hızı biliyorsunuz ki USB 3.0'ın da kat kat üstünde ve eğer ana kartınız da destekliyorsa kasanızdaki bu girişi çok etkili bir şekilde kullanabilirsiniz. Ben de en azından slot boş kalmasın bir işe yarasın diye USB 2.0 slotuna takılabilen bir Type-C dönüştürücü aldım. Lütfen buradaki USB ve Type-C'leri klasik telefon şarj kablolarındaki gibi düşünmeyin.

Eki Görüntüle 2263644Eki Görüntüle 2263646

Eki Görüntüle 2263633

Eki Görüntüle 2263634

Eki Görüntüle 2263635

Anakartta olan yuvası elbette değişik olacak ki bir farkları olsun.
Benim demek istediğim, Type-A kablo ile USB-a kablonun arasında fark olmaması, yani benim dediğimin anakartın üstünde yer alan çıkış ve giriş portu değil.
 
Anakartta olan yuvası elbette değişik olacak ki bir farkları olsun.
Benim demek istediğim, Type-A kablo ile USB-a kablonun arasında fark olmaması, yani benim dediğimin anakartın üstünde yer alan çıkış ve giriş portu değil.
O zaman konu sahibi arkadaşımızın sorusunu dikkatli okumanızı öneririm. Bu tür konularla çok içli dışlı olmadığı için konu sahibinin bu ufak açıklama karışıklığının özündeki sormak istediği konuyu olabildiğince net açıklamaya çalıştım.

Bu arada kasalarda genelde 2 adet usb girişi olur, yanına ekstra 1 type-c girişi de olabilir. Ama 4 USB girişli bir kasa ben gördüğümü hatırlamıyorum. O nedenle konu sahibi alacağı ana kartın alacağı kasa ile olan uyumluluğuna dikkat etmeli. İlla kasamda Type-c de olacak diyorsa ona göre type-c slot desteği olan bir ana kart modeli seçmeli.
 
O zaman konu sahibi arkadaşımızın sorusunu dikkatli okumanızı öneririm. Bu tür konularla çok içli dışlı olmadığı için konu sahibinin bu ufak açıklama karışıklığının özündeki sormak istediği konuyu olabildiğince net açıklamaya çalıştım.

Bu arada kasalarda genelde 2 adet USB girişi olur, yanına ekstra 1 Type-C girişi de olabilir. Ama 4 USB girişli bir kasa ben gördüğümü hatırlamıyorum. O nedenle konu sahibi alacağı anakartın alacağı kasa ile olan uyumluluğuna dikkat etmeli. İlla kasamda Type-C de olacak diyorsa ona göre Type-C slot desteği olan bir anakart modeli seçmeli.

Anladım hocam cevabın için teşekkürler.
 

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı