Sayısal Analitik geometri sorusu

Edmond_Dantes

Decipat
Daha fazla  
Şu soruyu çözüp anlatabilecek bir babayiğit var mıdır? Analitik bilmiyorum, gireceğim sınavda basit düzey çıktığı için X e 1'ye y ye 1 verip çözüyordum hep. Bu soru tipini çözemedim.
Cevap 3 bu arada.

Dosya Ekleri

• IMG_0016.jpeg
    170,6 KB · Görüntüleme: 50
Son düzenleyen: Moderatör:
x ekseninde 3n ve y ekseninde 3n den geçen bir doğru çiz. Bu ilk doğru. Sonra x ekseninde -3n y ekseninde 3n den geçen doğruyu çiz. Bu ikinci doğru. Sonra da y ekseninde n/3 den geçen doğruyu çiz. Bu da son doğruydu. sonra çıkan üçgenin alanını bul.

Sırasıyle x' e ve y'ye 0 verip grafiklerini çizin önce sonra da doğruları birbirine eşitleyip kesim noktalarını bulmanız lazım. Eki Görüntüle 2461669
Evet ben de böyle yaptım ama o üçgenin taban uzunluğunu bulamamıştım. Nasıl buldunuz hala anlamadım açıkçası

Evet ben de böyle yaptım ama o üçgenin taban uzunluğunu bulamamıştım. Nasıl buldunuz hala anlamadım açıkçası
benzerlik yapacaksın. toplam yükseklik 3n, bizim üçgenin yüksekliği 8n/3. yani 8/9 luk bir oran var. Büyük üçgenin taban 6 ise bizim üçgenin taban kaç olur onu bulacaz. Oyüzden 6 yı 9 a bölüp 8 ile çarpmamız gerekiyor.

İki doğru birbirine eşitlendiğinde kesim noktaları bulunuyor. Mesela y=2x+3 olsun bir de y=x+1 olsun. Bu iki doğruyu birbirine eşitleyip 2x+3=x+1 denklemini çözersek bulduğumuz x iki doğrunun kesim noktasının x'ini verir bulduğumuz x'i denklemlerden birinin yerine yazarsak kesim noktasını buluruz hangi denkleme yazdığımız fark etmez. Mesela yukarıda yazdığım örnekte x=-2 geliyor. İki denklemde de x yerine - 2 yazınca sonuç -1 geliyor bu da kesim noktasının y'si oluyor. Yani bu doğrular (-2,-1) noktasında kesişiyor ama bu tür sorularda elimizde oran varsa arkadaşın da dediği gibi benzerlikten de yapabilirsiniz.

Anladım hocam benzerlik ile çözdüm sağ olun hiç aklıma gelmemişti benzerlik.

3n - n/3 = 8n/3
|AD| = |BD| = |CD| = 8n/3
(|AD| * |BC| )/2 = 64
n^2 = 9 oluyor.
n = 3'tür.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…