Sayısal Analitik geometri sorusu

Edmond_Dantes

Decipat
Daha fazla  
Şu soruyu çözüp anlatabilecek bir babayiğit var mıdır? Analitik bilmiyorum, gireceğim sınavda basit düzey çıktığı için X e 1'ye y ye 1 verip çözüyordum hep. Bu soru tipini çözemedim.
Cevap 3 bu arada.

Dosya Ekleri

• IMG_0016.jpeg
    IMG_0016.jpeg
    170,6 KB · Görüntüleme: 50
Son düzenleyen: Moderatör:
x ekseninde 3n ve y ekseninde 3n den geçen bir doğru çiz. Bu ilk doğru. Sonra x ekseninde -3n y ekseninde 3n den geçen doğruyu çiz. Bu ikinci doğru. Sonra da y ekseninde n/3 den geçen doğruyu çiz. Bu da son doğruydu. sonra çıkan üçgenin alanını bul.
Ekran görüntüsü 2025-04-04 140704.png

Sırasıyle x' e ve y'ye 0 verip grafiklerini çizin önce sonra da doğruları birbirine eşitleyip kesim noktalarını bulmanız lazım. Eki Görüntüle 2461669
x ekseninde 3n ve y ekseninde 3n den geçen bir doğru çiz. Bu ilk doğru. Sonra x ekseninde -3n y ekseninde 3n den geçen doğruyu çiz. Bu ikinci doğru. Sonra da y ekseninde n/3 den geçen doğruyu çiz. Bu da son doğruydu. sonra çıkan üçgenin alanını bul.Eki Görüntüle 2461670
Evet ben de böyle yaptım ama o üçgenin taban uzunluğunu bulamamıştım. Nasıl buldunuz hala anlamadım açıkçası 😅

Evet ben de böyle yaptım ama o üçgenin taban uzunluğunu bulamamıştım. Nasıl buldunuz hala anlamadım açıkçası 😅
benzerlik yapacaksın. toplam yükseklik 3n, bizim üçgenin yüksekliği 8n/3. yani 8/9 luk bir oran var. Büyük üçgenin taban 6 ise bizim üçgenin taban kaç olur onu bulacaz. Oyüzden 6 yı 9 a bölüp 8 ile çarpmamız gerekiyor.

İki doğru birbirine eşitlendiğinde kesim noktaları bulunuyor. Mesela y=2x+3 olsun bir de y=x+1 olsun. Bu iki doğruyu birbirine eşitleyip 2x+3=x+1 denklemini çözersek bulduğumuz x iki doğrunun kesim noktasının x'ini verir bulduğumuz x'i denklemlerden birinin yerine yazarsak kesim noktasını buluruz hangi denkleme yazdığımız fark etmez. Mesela yukarıda yazdığım örnekte x=-2 geliyor. İki denklemde de x yerine - 2 yazınca sonuç -1 geliyor bu da kesim noktasının y'si oluyor. Yani bu doğrular (-2,-1) noktasında kesişiyor ama bu tür sorularda elimizde oran varsa arkadaşın da dediği gibi benzerlikten de yapabilirsiniz.

benzerlik yapacaksın. toplam yükseklik 3n, bizim üçgenin yüksekliği 8n/3. yani 8/9 luk bir oran var. Büyük üçgenin taban 6 ise bizim üçgenin taban kaç olur onu bulacaz. Oyüzden 6 yı 9 a bölüp 8 ile çarpmamız gerekiyor.
İki doğru birbirine eşitlendiğinde kesim noktaları bulunuyor. Mesela y=2x+3 olsun bir de y=x+1 olsun. Bu iki doğruyu birbirine eşitleyip 2x+3=x+1 denklemini çözersek bulduğumuz x iki doğrunun kesim noktasının x'ini verir bulduğumuz x'i denklemlerden birinin yerine yazarsak kesim noktasını buluruz hangi denkleme yazdığımız fark etmez. Mesela yukarıda yazdığım örnekte x=-2 geliyor. İki denklemde de x yerine - 2 yazınca sonuç -1 geliyor bu da kesim noktasının y'si oluyor. Yani bu doğrular (-2,-1) noktasında kesişiyor ama bu tür sorularda elimizde oran varsa arkadaşın da dediği gibi benzerlikten de yapabilirsiniz.
Anladım hocam benzerlik ile çözdüm sağ olun hiç aklıma gelmemişti benzerlik.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı