Android cihazda zararlı tespiti nasıl yapılır?

vNeo

Hectopat
Katılım
12 Aralık 2019
Mesajlar
63
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Android telefonlarda zararlı yazılım tespiti nasıl yapılır? Cihazı sıfırlamak dışında telefonda virüs olmadığından %100 emin olmanın bir yolu var mı?
 
Hiçbir şeyde virüs olmadığından %100 emin olamazsınız. Olabildiğince en geniş veritabanları ile taratabilirsiniz daha ötede yapabileceğiniz bir şey yok. Bu her sistem için böyle.
 
Google play'deki çoğu antivirüs bir işe yaramaz, keza çoğu telefonun kendi antivirüsleride çok iyi sayılmaz. Bu konularda ben kendim çok dikat ederek kullanıyorum. Virüs ihtimali olan uygulamaları kullanmıyorum, telefonun dosyalarındaki gereksiz klasör ve dosyaları siliyorum, her yazılıma dosya ve kişilere erişim vermiyorum ve bu tarz vb. şeyler. Kendinize güveniyorsanız sizinde böyle yapmanızı tavsiye ederim.
 
Ayrı ayrı Kasperksy ve Malwarebytes yükleyip taratabilirsin. Tarama sonrası herhangi bir olumsuz sonuç çıkmazsa ve telefonunuzda yavaşlama, reklam gibi olağan dışı şeyler yaşamıyorsanız büyük ihtimalle sorun yoktur.
 
Kaspersky harici cihaz taramayı kullanmak için telefonu bilgisayara bağlayıp taratmak işe yarıyor mu bilmiyorum ancak ben öyle yapmıştım.
 
Ne bilgisayarda ne de telefonda tek tek oturup özel olarak incelemedikçe yüzde yüz zararlı var veya yok sonucuna erişemeyiz. Hem vakit kaybı hem de çok özel bir durum ortada yoksa bunun için üretilmiş ve başarısı ile kendisini kanıtlamış devamlı güncellenen bir güvenlik yazılımı ile sistemi taratmak yeterlidir. Bu şekilde temiz veya varsa da temizleneceği sonucuna varılır.

Yüzde yüz temiz olduğundan emin olmak için ise ancak telefona yeniden orijinal ROM atarsınız her şey silinecek şekilde.

Onun dışında antivirüs taraması yapmak faydalı olacaktır bu şekilde tespit edilebilir.

Diğer açtığınız konulardan da görüyorum ki bir şeyden dolayı şüpheli yaklaşıyorsunuz cihazınızda zararlı var mı diye. Tarama temiz çıktıysa ve anormal şeyler yaşanmıyorsa telefonda temizdir. Çok aşırı şüpheliyseniz verilerini yedekleyip sıfırdan ROM atabilirsiniz.
 
Cihazı sıfırlamak dışında telefonda virüs olmadığından %100 emin olmanın bir yolu var mı?
Zararlı mutlaka uzaktaki bir Host/IP adresi ile iletişim kurmaya çalışacaktır. İşte burada yakalanabilirler. Herşey log'lar da belli olur. Evinize/iş yerinize kurabileceğiniz Pi-Hole veya AdGuard Home gibi bir sistem üzerinden bağlantı kurulan bütün Host/IP adreslerini görebilirsiniz. Zararlı olup olmamaları önemli değil. Bağlantı kurulan herşey çıkar. Bunları incelemek biraz bilgi gerektiriyor fakat sorunuza cevap verecek olursak, evet var.

screencapture-pi-hole-admin-index-php-2020-02-10.png

screencapture-pi-hole-admin-queries-php-2020-02-10.png
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı