Çözüldü Android Studio bileşenler tanınmıyor ve kırımızı ile boyanıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

debuggerrs

Femtopat
Daha fazla  
Android Studio'da Java ile bir proje yaparken, bileşenler tanınmıyor ve kırmızı renk ile boyanıyor. Destek olabilecek birileri cevaplayabilir mi?
Örneğin edittext veya button yazdığımızda açılır pencerede isimlerini görebilir ve seçebilirdik. Ancak açılır pencerede isimleri çıkmıyor. Manuel olarak yazınca da kırmızı renk ile boyanıyor. Üzerinde küçük yazı ile " no usages" yazıyor.

Dosya Ekleri

• edittexterror.jpg
    edittexterror.jpg
    179,7 KB · Görüntüleme: 18
Çözüm
Android Studio'da Java ile bir proje yaparken, bileşenler tanınmıyor ve kırmızı renk ile boyanıyor. Destek olabilecek birileri cevaplayabilir mi?
Örneğin edittext veya button yazdığımızda açılır pencerede isimlerini görebilir ve seçebilirdik. Ancak açılır pencerede isimleri çıkmıyor. Manuel olarak yazınca da kırmızı renk ile boyanıyor. Üzerinde küçük yazı ile " no usages" yazıyor.
SORUN ÇÖZÜLDÜ
Aynı sorunu yaşayan/yaşayacak olan arkadaşlar adına çözüm yolu şu şekildedir.

ADIM 1:
JAVA sayfasının başına
import android.widget.Button;
import android.widget.EditText;
import androidx.appcompat.app.AppCompatActivity;
ekledim.

ADIM 2:
daha sonra grandle (module :app) sayfasının içerisideki kütüphanelere
implementation ("androidx.appcompat:appcompat:1.6.1")
implementation ("com.google.android.material:material:1.9.0")
şu iki kütüphaneyi dahil ettim.

ADIM 3:
XML sayfasındaki 2.satırda bulunan
" <androidx.constraintlayout.widget.ConstraintLayout "
ile başlayan satırı tamamen silip onun yerine
<LinearLayout ekledim. ve yine dosyanın en alt satırında bulunan,
" androidx.constraintlayout.widget.ConstraintLayout "
satırını silerek onun yerine
</LinearLayout> ekleyip işlemi tamamladım.

Her ne kadar gösterilen yollarda çözüm bulamamış olsam da yaşadığım soruna çözüm aramaya uğraşan
petradangelenadam ve Alexandre30 rumuzlu arkadaşlara çok çok teşekkür ederim.

Karşılaştığım bu hata sebebi ile Java'ya verdiğim 48 saatlik zaruri ara ve arayıştan sonra Java'ya pes etmeye ramak kala, JAVA'ya devam :)

selametle..
Senkronizasyon veya kod tanıma (indexing) problemi olabilir. No usages yazması, o bileşenin projede hiçbir yerde kullanılmadığını gösterir ama tanınmadığı anlamına gelmez. Yine de bu genellikle Android Studio’nun indexleme yapamamasından kaynaklanır.

Edit; Araştırma yaptım ve bulduğum bir kaç kaynak var,

Son düzenleme:

Hocam bu Android Studio'nun bazen kafasının karıştığı klasik durumlardan biri. Özellikle Java ile proje açıldıysa ama projede gerekli SDK bağımlılıkları doğru çekilmediyse, ya da Gradle Sync bozulduysa bu tarz hatalar oluyor.

Bileşenlerin isimleri autocomplete'de görünmüyorsa ve elle yazınca da kırmızı çiziyorsa büyük ihtimalle IDE o sınıfları tanımıyor. Yani edittext, button falan aslında var ama sistem onları projeye dahil edememiş gibi davranıyor. “No usages” demesi de o sınıfın referansını bulamıyor anlamına geliyor.

Senin ilk yapman gereken şey Gradle'ı yeniden senkronize etmek. Android Studio'yu açınca sağ üstte “Sync Now” gibi bir uyarı varsa ona bas. Yoksa da menüden “File > Sync Project with Gradle Files” seçeneğine gir. Eğer oradan da düzelmezse “File > Invalidate Caches / Restart” yapıp bir yeniden başlatmayı dene. Bu işlem çoğu zaman işe yarar, çünkü bazen IDE'nin index yapısı bozulabiliyor.

Bir de XML tarafında mı kırmızı, yoksa Java kod tarafında mı? Eğer sadece XML tarafında oluyorsa layout import edilmemiş olabilir. Java tarafında oluyorsa import Android. Widget. EditText; gibi importlar eksikse elle yazarken de tanımıyor olabilir.

Sonuç olarak hocam, önce bir Gradle Sync, ardından cache temizliği ve importları kontrol et. Bunlarla çözülmezse projeyi yeni bir dizine taşıyıp sıfırdan tekrar Build ettirmek gerekebilir ama genelde bu aşamaya kalmadan düzeliyor.

Hocam bu Android Studio'nun bazen kafasının karıştığı klasik durumlardan biri. Özellikle Java ile proje açıldıysa ama projede gerekli SDK bağımlılıkları doğru çekilmediyse, ya da gradle Sync bozulduysa bu tarz hatalar oluyor.

Bileşenlerin isimleri autocomplete'de görünmüyorsa ve elle yazınca da kırmızı çiziyorsa büyük ihtimalle IDE o sınıfları tanımıyor. Yani edittext, button falan aslında var ama sistem onları projeye dahil edememiş gibi davranıyor. “no usages” demesi de o sınıfın referansını bulamıyor anlamına geliyor.

Senin ilk yapman gereken şey Gradle'ı yeniden senkronize etmek. Android Studio'yu açınca sağ üstte “sync now” gibi bir uyarı varsa ona bas. Yoksa da menüden “file > Sync project with gradle files” seçeneğine gir. Eğer oradan da düzelmezse “file > ınvalidate caches / restart” yapıp bir yeniden başlatmayı dene. Bu işlem çoğu zaman işe yarar, çünkü bazen IDE'nin index yapısı bozulabiliyor.

Bir de XML tarafında mı kırmızı, yoksa Java kod tarafında mı? Eğer sadece XML tarafında oluyorsa layout import edilmemiş olabilir. Java tarafında oluyorsa import Android. Widget. Edittext; gibi importlar eksikse elle yazarken de tanımıyor olabilir.

Sonuç olarak hocam, önce bir gradle Sync, ardından cache temizliği ve importları kontrol et. Bunlarla çözülmezse projeyi yeni bir dizine taşıyıp sıfırdan tekrar Build ettirmek gerekebilir ama genelde bu aşamaya kalmadan düzeliyor.

Gradle Sync ve SDK'lar eksiksiz.
Gradle senkronize edildi, dediğiniz adımları daha önce tekrar tekrar uyguladım. Fakat sorun devam ediyor.
XML tarafında her şey düzgün, fakat Java tarafında autocomplete'de bileşenler gösterilmiyor. Örneğin edittext veya button yazınca çıkmıyor ve yazılan kelime kırmızı ile boyanıyor.
İlginiz için ayrıca teşekkür ederim.

Senkronizasyon veya kod tanıma (indexing) problemi olabilir. No usages yazması, o bileşenin projede hiçbir yerde kullanılmadığını gösterir ama tanınmadığı anlamına gelmez. Yine de bu genellikle Android Studio'nun indexleme yapamamasından kaynaklanır.

Edit; araştırma yaptım ve bulduğum birkaç kaynak var,

Maalesef her iki linkteki cevaplar bir çözüm getirmiyor.
Cevabınız için ayrıca teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Gradle Sync ve SDK'lar eksiksiz.
Gradle senkronize edildi, dediğiniz adımları daha önce tekrar tekrar uyguladım. Fakat sorun devam ediyor.
XML tarafında her şey düzgün, fakat Java tarafında autocomplete'de bileşenler gösterilmiyor. Örneğin edittext veya button yazınca çıkmıyor ve yazılan kelime kırmızı ile boyanıyor.
İlginiz için ayrıca teşekkür ederim.

Maalesef her iki linkteki cevaplar bir çözüm getirmiyor.
Cevabınız için ayrıca teşekkür ederim.

Gradle Sync düzgün, XML tarafı çalışıyor ama Java tarafında bileşenleri tanımıyor ve autocomplete çalışmıyorsa orada ya import kısmında sıkıntı var ya da proje komple Java yerine yanlışlıkla Kotlin'ya da başka bir yapı olarak oluşmuş olabilir.

Bir kontrol etmeni öneririm: MainActivity. Java dosyasının en üst kısmında import Android. Widget. Button; EditText; gibi satırlar otomatik gelmiş mi? Eğer gelmemişse, Android Studio onları tanımadığı için yazdığın her şey kırmızıya düşer zaten. Bazen kodu doğru yazsan bile IDE saçmalayıp import eklemiyor, elle yazınca düzeliyor. Bir Alt+Enter de işe yaramıyorsa elle yazmayı dene.

Bir de proje oluştururken “Java” seçtiğine emin misin? Bazen farkında olmadan Kotlin seçiliyor, sonra Java dosyalarıyla uğraşırken IDE tam destek veremiyor. Proje yapısında dosyaların doğru yerde olduğundan ve kaynakların (src/main/java/) doğru klasörde bulunduğundan da emin ol derim.

Son çare olarak da projeyi sıfırdan yeni bir klasöre oluşturup, eski kodu yeni projeye kopyalayarak temiz bir başlangıç yapmayı dene. Android Studio bazen inat ediyor, ne yaparsan yap bozulmuş bir projeyi toparlamıyor. Baştan açınca takır takır çalışıyor. Baştan denediğinde de aynı şeyi yapıyorsa orada başka bir şey var, o zaman da ekran görüntüsüyle birlikte soruna yeniden bakmak gerek.

Gradle Sync düzgün, XML tarafı çalışıyor ama Java tarafında bileşenleri tanımıyor ve autocomplete çalışmıyorsa orada ya import kısmında sıkıntı var ya da proje komple Java yerine yanlışlıkla Kotlin'ya da başka bir yapı olarak oluşmuş olabilir.

Bir kontrol etmeni öneririm: Mainactivity. Java dosyasının en üst kısmında import Android. Widget. Button; edittext; gibi satırlar otomatik gelmiş mi? Eğer gelmemişse, Android Studio onları tanımadığı için yazdığın her şey kırmızıya düşer zaten. Bazen kodu doğru yazsan bile IDE saçmalayıp import eklemiyor, elle yazınca düzeliyor. Bir alt+enter de işe yaramıyorsa elle yazmayı dene.

Bir de proje oluştururken “java” seçtiğine emin misin? Bazen farkında olmadan Kotlin seçiliyor, sonra Java dosyalarıyla uğraşırken IDE tam destek veremiyor. Proje yapısında dosyaların doğru yerde olduğundan ve kaynakların (src/main/java/) doğru klasörde bulunduğundan da emin ol derim.

Son çare olarak da projeyi sıfırdan yeni bir klasöre oluşturup, eski kodu yeni projeye kopyalayarak temiz bir başlangıç yapmayı dene. Android Studio bazen inat ediyor, ne yaparsan yap bozulmuş bir projeyi toparlamıyor. Baştan açınca takır takır çalışıyor. Baştan denediğinde de aynı şeyi yapıyorsa orada başka bir şey var, o zaman da ekran görüntüsüyle birlikte soruna yeniden bakmak gerek.

Sorun aynen devam etmekte.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sorun aynen devam etmekte.

sorun çözüldü
aynı sorunu yaşayan/yaşayacak olan arkadaşlar adına çözüm yolu şu şekildedir.

adım 1:
Java sayfasının başına.
İmport Android. Widget. Button;
İmport Android. Widget. Edittext;
İmport androidx. Appcompat. App. Appcompatactivity;
Ekledim.

adım 2:
Daha sonra Grand'le (module: App) sayfasının içerisideki kütüphanelere.
İmplementation ("androidx. Appcompat:appcompat:1.6.1")
İmplementation ("com. Google. Android. Material:material:1.9.0")
Şu iki kütüphaneyi dahil ettim.

adım 3:
XML sayfasındaki 2.satırda bulunan.
" <Androidx. Constraintlayout. Widget. Constraintlayout "
İle başlayan satırı tamamen silip onun yerine.
<Linearlayout ekledim. Ve yine dosyanın en alt satırında bulunan,
" Androidx. Constraintlayout. Widget. Constraintlayout "
Satırını silerek onun yerine.
</Linearlayout> ekleyip işlemi tamamladım.

Her ne kadar gösterilen yollarda çözüm bulamamış olsam da yaşadığım soruna çözüm aramaya uğraşan.
petradangelenadam ve alexandre30 rumuzlu arkadaşlara çok çok teşekkür ederim.

Karşılaştığım bu hata sebebi ile Java'ya verdiğim 48 saatlik zaruri ara ve arayıştan sonra Java'ya pes etmeye ramak kala, Java'ya devam :)

Selametle.

Ben teşekkür ederim, yeni bir şey öğrenmiş olduk.

SORUN ÇÖZÜLDÜ
Aynı sorunu yaşayan/yaşayacak olan arkadaşlar adına çözüm yolu şu şekildedir.

ADIM 1:
JAVA sayfasının başına
import android.widget.Button;
import android.widget.EditText;
import androidx.appcompat.app.AppCompatActivity;
ekledim.

ADIM 2:
daha sonra grandle (module :app) sayfasının içerisideki kütüphanelere
implementation ("androidx.appcompat:appcompat:1.6.1")
implementation ("com.google.android.material:material:1.9.0")
şu iki kütüphaneyi dahil ettim.

ADIM 3:
XML sayfasındaki 2.satırda bulunan
" <androidx.constraintlayout.widget.ConstraintLayout "
ile başlayan satırı tamamen silip onun yerine
<LinearLayout ekledim. ve yine dosyanın en alt satırında bulunan,
" androidx.constraintlayout.widget.ConstraintLayout "
satırını silerek onun yerine
</LinearLayout> ekleyip işlemi tamamladım.

Her ne kadar gösterilen yollarda çözüm bulamamış olsam da yaşadığım soruna çözüm aramaya uğraşan
petradangelenadam ve Alexandre30 rumuzlu arkadaşlara çok çok teşekkür ederim.

Karşılaştığım bu hata sebebi ile Java'ya verdiğim 48 saatlik zaruri ara ve arayıştan sonra Java'ya pes etmeye ramak kala, JAVA'ya devam :)

selametle..

Çözüm

Technopat Haberler

Geri
Yukarı