Android ve iOS'da neden sürücü yok?

Makaleler
8
Daha fazla  
Meslek
Tekno-Lokum
Windows'u MacOS'u ve Linux'u illaki birini kullanmış ve format atmışsınızdır bilgisayarınza. Ve şunu fark edenler olmuştur; bilgisayar işletim sistemleri evrensel olarak tek dosya halinde yazılıyor ve tüm cihazlara sorunsuz şekilde kuruluyor.
Ama telefonda tam tersi, Android ve iOS her telefon/tablet modeli için özel olarak yazılmak zorunda. Peki bunun sebebi ne? Neden bilgisayarda yaptığımız gibi telefon/tabletede driver kuramıyoruz. Veya bilgisayarda bir işletim sistemini kolayca ISO dosyasını çalıştırarak kurabilirken telefonlarda bu iş neden daha meşakkatli?
Bunun için şey diyebilirsiniz, Windows/Linux bilgisayarların parçlaları donanımları değiştiriliyor bu yüzden evrensel olarak dağıtılıyorlar; ama aynı durum Apple MacOS'da var. Apple'ın Mac'lerinin parçlaları telefonlar/tabletler gibi değiştirilemiyor ama MacOS'u flash belleğe yazıp kurabiliyoruz veya her model için özel sürüm çıkartmıyorlar. Hem ayrıca iPad'de de MacBook işlemcisi ve donanımları kullanılıyor ama aynı durum onda geçerli değil, iOS'u kafamıza göre iPad'e kuramıyoruz.
Şimdi Android'in iOS'un yapısı farklı diyebilirsiniz ama alakası yok. İntel/AMD işlemcili bir bilgisayara kolayca Android kurabiliyoruz. Android X86'nın iSO dosyasını flashlayarak telefonlarda ki gibi ROM derdi olmadan direk kurabiliyoruz.
Bunun sebebi nedir acaba?

Android cihazlarda evrensel olarak GSI romlar var, ve onlarda da sürücü sorunları çıkartabiliyor. Örnek olarak benim cihazımın sürücüleri evrensel sürücülerle uyumlu değil, GSI kurduğumda ne ekran parlaklığı düzgün çalışıyor ne de ses. Android cihazlarda her cihaza ayrı özel bir ROM olmasının sebebi de bu, o cihaza ait sürücülerle donatılmış bir ROM hazırlanıyor.

Windows'u MacOS'u ve Linux'u illaki birini kullanmış ve format atmışsınızdır bilgisayarınza. Ve şunu fark edenler olmuştur; bilgisayar işletim sistemleri evrensel olarak tek dosya halinde yazılıyor ve tüm cihazlara sorunsuz şekilde kuruluyor.
Ama telefonda tam tersi, Android ve iOS her telefon/tablet modeli için özel olarak yazılmak zorunda. Peki bunun sebebi ne? Neden bilgisayarda yaptığımız gibi telefon/tabletede driver kuramıyoruz. Veya bilgisayarda bir işletim sistemini kolayca ISO dosyasını çalıştırarak kurabilirken telefonlarda bu iş neden daha meşakkatli?
Bunun için şey diyebilirsiniz, Windows/Linux bilgisayarların parçlaları donanımları değiştiriliyor bu yüzden evrensel olarak dağıtılıyorlar; ama aynı durum Apple MacOS'da var. Apple'ın Mac'lerinin parçlaları telefonlar/tabletler gibi değiştirilemiyor ama MacOS'u flash belleğe yazıp kurabiliyoruz veya her model için özel sürüm çıkartmıyorlar. Hem ayrıca IPad'de de MacBook işlemcisi ve donanımları kullanılıyor ama aynı durum onda geçerli değil, IOS'u kafamıza göre IPad'e kuramıyoruz.
Şimdi Android'in IOS'un yapısı farklı diyebilirsiniz ama alakası yok. İntel/AMD işlemcili bir bilgisayara kolayca Android kurabiliyoruz. Android X86'nın ISO dosyasını flashlayarak telefonlarda ki gibi ROM derdi olmadan direk kurabiliyoruz.
Bunun sebebi nedir acaba?

Android'de ROM içine gömülü geliyor driverlar. MacBook'da ise zaten belli cihazlar var o driverlar otomatik ROM içine gömülü oluyor. Windows'ta bunu yapamıyorlar çok fazla farklı cihaz olduğundan.

Android'de ROM içine gömülü geliyor driverlar. MacBook'da ise zaten belli cihazlar var o driverlar otomatik ROM içine gömülü oluyor. Windows'ta bunu yapamıyorlar çok fazla farklı cihaz olduğundan.
Hocam Android X86'da böyle bir ROM durumu yok. Normal Windows'u kurar gibi PC'ye kuruyorsunuz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı