Ankara Savaşı gerçekte nasıldı?

Clemente

Hectopat
Yer
Glunmar köyünden
Şu iki tartışmayı duymuşsunuzdur:
1) Osmanlılar çok kolay yenildi, savaş başlamadan bitmişti, hiç şansları yoktu.
2) Osmanlılar, Timur hazırlıksız iken saldırsalardı kazanmışlardı. Bayezid fırsatı değerlendirmedi.

Bu savaşta gerçekten Timur hazırlıksız mı yakalandı? Bayezid fırsatı değerlendirmedi mi? Yoksa böyle bir olay hiç yaşanmadı mı? Bu iki tartışma konusundan hangisi doğruyu söylüyor?

1) Osmanlı'lar çok kolay yenildi, savaş başlamadan bitmişti, hiç şansları yoktu.
2) Osmanlı'lar, Timur hazırlıksız iken saldırsalardı kazanmışlardı. Bayezid fırsatı değerlendirmedi.

Bu savaşta gerçekten Timur hazırlıksız mı yakalandı? Bayezid fırsatı değerlendirmedi mi? Yoksa böyle bir olay hiç yaşanmadı mı? Bu iki tartışma konusundan hangisi doğruyu söylüyor?

İkisi de çok yanlış 2 taraf arasında sürtüşmelerin olmasının bir sebebi de Osmanlı Anadolu'daki beylikleri kendilerine katarken bu beyliklerin beyleri timura sığınıyor ve yardım istiyor Timur da bayezide ihtar çekiyor e bayezid durur mu niğbolu aslanı sonuçta velhasıl kelam varıyorlar Ankara'ya hazırlıksız yakalanma durumu söz konusu değil o Osmanlı'yı eksik yanlarını göremeyecek kadar seven insanlar bir uydurması neyse savaş başlıyor tabii bayezidin arkasında bu timura sığınan beylerin beyliklerinin askerleri de var askerler karşıda beylerini görünce ihanet ediyor ve saf değiştiriyorlar şunu bilmelisin ki karşındaki düşman bir anda saf değiştiren içindeki adamdan çok daha kolaydır çünkü bir anda yanında savaştığın adam sana arkadan saldırdığına bir şansın olmuyor bayezid bu olaya göre yine çok mert bir şekilde savaşa devam ediyor ve timura ağır kayıplar verdiriyor ama yine de mağlup oluyor eğer ihanet mevzusu olmasa savaşın seyrinin değişebileceğini düşünüyorum çünkü bayezid boş bir adam değildi.

İkisi de çok yanlış 2 taraf arasında sürtüşmelerin olmasının bir sebebi de Osmanlı Anadolu'daki beylikleri kendilerine katarken bu beyliklerin beyleri timura sığınıyor ve yardım istiyor Timur da bayezide ihtar çekiyor e bayezid durur mu niğbolu aslanı sonuçta velhasıl kelam varıyorlar Ankara'ya hazırlıksız yakalanma durumu söz konusu değil o Osmanlı'yı eksik yanlarını göremeyecek kadar seven insanlar bir uydurması neyse savaş başlıyor tabii bayezidin arkasında bu timura sığınan beylerin beyliklerinin askerleri de var askerler karşıda beylerini görünce ihanet ediyor ve saf değiştiriyorlar şunu bilmelisin ki karşındaki düşman bir anda saf değiştiren içindeki adamdan çok daha kolaydır çünkü bir anda yanında savaştığın adam sana arkadan saldırdığına bir şansın olmuyor bayezid bu olaya göre yine çok mert bir şekilde savaşa devam ediyor ve timura ağır kayıplar verdiriyor ama yine de mağlup oluyor eğer ihanet mevzusu olmasa savaşın seyrinin değişebileceğini düşünüyorum çünkü bayezid boş bir adam değildi.
Bence sonuç yine değişmezdi. Osmanlı süvarilerinin atları filleri görünce ürkmüştür ve süvariler için bu çok büyük bir sıkıntıydı. Daha böyle bir sürü Osmanlı'nın alehine olan şeyler yaşanmıştır. Sonuç bence yine değişmezdi Timur kazanırdı çünkü hem ordu düzeni,etrafındaki yöneticiler çok daha yetenekliydi. Hemde sayı olarak aralarında 2 kat'a yakın bir fark vardı.

1) Osmanlı'lar çok kolay yenildi, savaş başlamadan bitmişti, hiç şansları yoktu.
2) Osmanlı'lar, Timur hazırlıksız iken saldırsalardı kazanmışlardı. Bayezid fırsatı değerlendirmedi.

Celal Şengör her ne kadar tarihçi olmasa da onun söylediklerine göre(ne kadar doğrudur bilemem) yıldırım bayezid Ankara savaşında meydanda savaşırken emir Timur veziriyle(tam kimle hatırlamıyorum) oturup satranç oynuyormuş. Bu bana saçma geldi ama yine de haklı olan ve kazanan taraf bence emir Timur nedeni ise bildiğim kadarıyla emir Timur önce bayezide mektup göndermiş gel beraber olup iki Türk hükmedelim dünyaya falan demiş ama bayezid hadi oradan deyince emir Timur'da türke kalkan eli kır sözünü uygulayıp(karşısındaki de Türk olmasına rağmen) bayezidi Ankara'da mağlup etmiş. Kesin böyle mi bilmiyorum bildiğim böyle.

Adam fil getirmiş nasıl yenicen ki?

Aslında bayezidde deve taktiğini uygulayabilirdi.

Celal Şengör her ne kadar tarihçi olmasa da onun söylediklerine göre(ne kadar doğrudur bilemem) yıldırım bayezid Ankara savaşında meydanda savaşırken emir Timur veziriyle(tam kimle hatırlamıyorum) oturup satranç oynuyormuş. Bu bana saçma geldi ama yine de haklı olan ve kazanan taraf bence emir Timur nedeni ise bildiğim kadarıyla emir Timur önce bayezide mektup göndermiş gel beraber olup iki Türk hükmedelim dünyaya falan demiş ama bayezid hadi oradan deyince emir Timur'da türke kalkan eli kır sözünü uygulayıp(karşısındaki de Türk olmasına rağmen) bayezidi Ankara'da mağlup etmiş. Kesin böyle mi bilmiyorum bildiğim böyle.
Hayır, Timur biat talep ediyor.

Timur Beyaz'ıda yolladığı ilk mektupda anadolu beyliklerinin kendi devletlerini kurmasını ve Bayezıd'dan bir oğlunu esir yollamasını istemiştir. Bayezıd'da sinirlenip çok ağır bir mektup yollamıştır devamında Timur'un karısına bile dolaylı yoldan ağır laflar etmiştir Timur'da durmamıştır devamını biliyoruz.

Aslında bayezidde deve taktiğini uygulayabilirdi.
Deveyi nerden bulucak? Balkanlardan mı :D . Ayrıca develerde değiştirmezdi o fillerin koştuğunu gördükleri anda büyük ihtimalle son hızla üstündeki insanı atıp kaçardı.

Timur beyaz'ıda yolladığı ilk mektupda Anadolu beyliklerinin kendi devletlerini kurmasını ve bayezıd'dan bir oğlunu esir yollamasını istemiştir. Bayezıd'da sinirlenip çok ağır bir mektup yollamıştır devamında Timur'un karısına bile dolaylı yoldan ağır laflar etmiştir Timur'da durmamıştır devamını biliyoruz.

Deveyi nereden bulucak? Balkanlardan mı :D. Ayrıca develerde değiştirmezdi o fillerin koştuğunu gördükleri anda büyük ihtimalle son hızla üstündeki insanı atıp kaçardı.

Hocam bir yandan haklısınız develeri bulamazdı belki de ama emir Timur nasıl deve taktiğini uyguladı develeri birbirlerine bağlayıp her birine meşale gibi bir şey koyup fillerin üstüne saldı sonra fillerde ateşten korkup kendi ordularını ezdiler. Bayezidde bunu taklit edebilirdi(eğer develeri olsaydı bu senaryo olurdu)

Hocam bir yandan haklısınız develeri bulamazdı belki de ama emir Timur nasıl deve taktiğini uyguladı develeri birbirlerine bağlayıp her birine meşale gibi bir şey koyup fillerin üstüne saldı sonra fillerde ateşten korkup kendi ordularını ezdiler. Bayezidde bunu taklit edebilirdi(eğer develeri olsaydı bu senaryo olurdu)
Bunu düşünseydi Emir Timur olurdu zaten.

Yıldırım Beyazıt ın özellikle Avrupa'da haçlı ordularına karşı kazandığı büyük zaferler onu biraz kibre sürüklemişti. O zamanki haçlı orduları prensliklerin verdiği askerler ile kurulan toplama ordulardı ve her prenslik askerlerinin başına kendinden bir komutan verirdi. Her ne kadar ordunun baş kumandanı var gibi gözükse de hem ordudaki askerlerin birbirlerinden farklı olması ve birbirlerini tanımaması hem de Avrupa'daki güç çekişmeleri bu kurulan orduların bir komuta altında savaşmasını zorlaştırıyordu. Bu ordulara karşı alınan zaferler yıldırım beyazıtta kibre sebep oldu.
Diğer bir konuda ordu düzenleri haçlı orduları ve Osmanlı ordusu ağırlıklı piyadeden oluşurken Timur'un ordusu daha çok atlı (fillerde var) ve süvari düzeninde oluşmaktaydı.
Yıldırım saldırmadı bekledi muhabbeti Osmanlı'ya toz kondurmayan bir kesim tarafından uydurulan bir hikayedir. Ayrıca Timur'un filleri ve askerlerin saf değiştirme muhabbeti de aslında savaşın gidişatında çok büyük bir rol üstlenmemiştir bunlar olmadan da ordu düzeni bakımından Timur daha üstündü. Beyazıt ın kazanması için taktiksel bir düzen alması gerekiyordu ama kazandığı zaferlerin sarhoşluğu ile direkt saldırmayı seçti bu da sonucu kesinleştirdi.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı