Anlık Ekran Siyahlanması

168182

Kilopat
RAM
16GB
SSD veya HDD modeli
1TB 7200PRM - 120GB SSD
Ekran kartı
AMD RX 570 4 GB
Anakart
asus
İşlemci
Ryzen 2600x
Herkese selam, bilgisayarda bir problem var ve anlık olarak monitör siyah oluyor. Monitörün gitmesine rağmen ses geliyor ve her şey stabil çalışıyor.
Problemi çözmek için şunları yaptım: Güç seçeneklerini dengeli yaptım, daha önce "Ryzen dengeli" seçeneğindeydi. Sonrasında PCI Express seçeneğinden "Link state" kısmını kapattım. Kullandığım ekran kartı sürücüsünü "display driver unistaller" ile silip yeni sürüm kurdum. (Güvenli modda kurmadım.)
Ekranımı tablet modda kullanıyorum, fakat ondan mıdır onu da bilmiyorum.
Daha önce AMD RX 570 sürücüsü için 21.6 kullanırken daha az oluyordu. Ona dönebilirim ama o da çözüm değil. Şu an ekran kartının güncel sürümü 21.11 civarı, yardım edebilecek var mı?
Ekran kartı sıcaklık değerleri ise şöyle: Boştayken 34-33, sistem gereksinimleri düşük olan oyunlarda 57, ağır sistem gereksinimi isteyen oyunlar da ise 65 derece.
Macunu yenilemedim, çünkü bilmiyorum ve bozabilirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
RX 570 AMD kartları bu hatayı verebiliyor çözümü yok gibi bir şey dene bir şeyler belki bulursun. Kart sıfırsa sorunsuzsa geriye yazılım hatası kalıyor ( driver yani )
Yani bozulmasın, ben böyle 30 yıl kullanırım, ekran kartı fiyatları aldı başını gitti. Bu bozulursa ancak GTX1650 alabilirim. Kararma 1 saniye civarı sürüyor.

@SSVinvo @Addvar Isı değerleri şu an bu şekilde, bilgisayarı yeni açtım ve kontrol ettim.
Ek olarak videoyu hemen izliyorum, duruma göre yorumu güncelleyeceğim.
Ekranı böldüm göstereyim. Adamın dediğine göre "ana frekansa" göre işlem yapıyoruz.
1641629742740.png

@Addvar Şu şekilde yaptım: Adam videoda 0 ve -8 aralıklarını gösterdi.(Sanırım uygun aralıklar olarak.) "Ana frekans değerini manuel yazabilirsiniz" dedi.
Ayarı 1168 MHz olarak yazdım -9'a aldı. Adam -8 yapmıştı. Bir sorun olur mu?
Ekran kartını yormaz değil mi? Gerçi frekans düşürdüm, mantık olarak yetmeme sorunu olabilir. Isıyı soğutmaya karşı gelememe veya fazla ısınma?
1641630281374.png

Direkt -9'a çekince, sistem kendiliğinden 1168MHz oldu, fakat ekran dondu ve AMD hata verdi, sanırım etkin bir çözüm değil, en azından benim için.
Ancak şöyle oluyor ve etkin şekilde kullanabiliyorum. 1168MHz benim ana frekansım ya, bu frekansı -7 yapıp sondaki "max frekansa" manuel olarak 1168 yazınca sistem kendiliğinden -9'a çekiyor ve hata vermiyor. Ama böyle kullanmak riskli midir? Sizlere sormam lazım.

Dosya Ekleri

• resim_2022-01-08_110459.png
    resim_2022-01-08_110459.png
    71,2 KB · Görüntüleme: 25
Son düzenleme:
@SSVinvo @Addvar Isı değerleri şu an bu şekilde, bilgisayarı yeni açtım ve kontrol ettim.
Ek olarak videoyu hemen izliyorum, duruma göre yorumu güncelleyeceğim.
Ekranı böldüm göstereyim. Adamın dediğine göre "ana frekansa" göre işlem yapıyoruz.
Eki Görüntüle 1263967
@Addvar Şu şekilde yaptım: Adam videoda 0 ve -8 aralıklarını gösterdi.(Sanırım uygun aralıklar olarak.) "Ana frekans değerini manuel yazabilirsiniz" dedi.
Ayarı 1168 MHz olarak yazdım -9'a aldı. Adam -8 yapmıştı. Bir sorun olur mu?
Ekran kartını yormaz değil mi? Gerçi frekans düşürdüm, mantık olarak yetmeme sorunu olabilir. Isıyı soğutmaya karşı gelememe veya fazla ısınma? Eki Görüntüle 1263971

Direkt -9'a çekince, sistem kendiliğinden 1168MHz oldu, fakat ekran dondu ve AMD hata verdi, sanırım etkin bir çözüm değil, en azından benim için.
Ancak şöyle oluyor ve etkin şekilde kullanabiliyorum. 1168MHz benim ana frekansım ya, bu frekansı -7 yapıp sondaki "max frekansa" manuel olarak 1168 yazınca sistem kendiliğinden -9'a çekiyor ve hata vermiyor. Ama böyle kullanmak riskli midir? Sizlere sormam lazım.
Riskli olduğunu düşünmüyorum. Voltajla oynamıyorsun sonuçta. Sadece maksimum Mhz düşürüyorsun. Normal kullanımda da zaten sistem boştayken 300-400 Mhz'lere kadar düşüyor. Siyah ekran olma sorunu çözülürse ne mutlu.

Riskli olduğunu düşünmüyorum. Voltajla oynamıyorsun sonuçta. Sadece maksimum Mhz düşürüyorsun. Normal kullanımda da zaten sistem boştayken 300-400 Mhz'lere kadar düşüyor. Siyah ekran olma sorunu çözülürse ne mutlu.
Yani evet, sıfır ayarı bile başlangıç için 300Mhz, fakat şunu soruyorum: Son seviye MHz ayarı diyelim ki 1500'dü, şimdi ise 1168 yaptım ve bir oyuna girdim. Bu oyun için diyelim ki 1320'ye çıkması gerek ama son seviyesi 1168, o zaman ısınır mı? Aklıma tek o takıldı.

Yani evet, sıfır ayarı bile başlangıç için 300Mhz, fakat şunu soruyorum: Son seviye MHz ayarı diyelim ki 1500'dü, şimdi ise 1168 yaptım ve bir oyuna girdim. Bu oyun için diyelim ki 1320'ye çıkması gerek ama son seviyesi 1168, o zaman ısınır mı? Aklıma tek o takıldı.
Tam tersi durum oluşur. Isınma olmaz. Yine de sen 1500den gidip de 1100'lere filan düşüreyim deme, performans kaybı yaşarsın. Kartının base clock mhz'ına bakıp ona çek istersen. Mesela boost clock 1500, base clock 1400 ise sen max olanı 1400e çek. Videoda da sanırsam öyle diyordu. AMD'nin resmi sitesinden kendi ekran kartının base clock değerini bul. Mhz düştükçe sıcaklıklar düşer ana performans da düşer. 78 derece üstü uzun kullanım için sıkıntı yaratabilir.

@Addvar Şimdilik hiçbir sorun çıkmadı, biraz daha kontrol edeyim. Adamın videoda dediği gibi yaptım, kartıma baktım ve base frekansı yazdım. Age of Empire 4'e girdim ve 1 bölüm bitirdim. Isı değeri 62 derece, sanırım gayet uygun. Teşekkür ederim.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı