AOC 24G4X değişim önerisi mantıklı mı?

heraishere

Hectopat
Katılım
11 Eylül 2022
Mesajlar
929
Çözümler
9
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba,

AOC 24G4X monitörümün sonunda değişim onayı geldi ve bu modeli önerdiler "AOC 25G3ZM/BK" ben ürünün VA panel olmasından ötürü teklifi reddettim ve IPS panel bir öneri istedim. Teknik servis sanırım sadece AOC'un teknik servisi ve sadece AOC monitör önerisinde bulunacaklar. Nasıl bir öneride bulunurlarsa kabul edeyim?
 
Son düzenleyen: Moderatör:

AOC 24G42e iyi gibi duruyor.
 

AOC 24G42e çok öneriyorlar alabiliyorsan onu al.
 
Hocam önerdikleri monitör 7 bin TL bandında. Bu bana bu fiyatlara okey olduklarını gösteriyor yani bu fiyatta AOC monitör önerebilir misiniz?

Monitor konusunda pek bilgim yok @bluerr hocam yardımcı olsun bu arada hikayeli oyunmu oynuyosunuz rekabetcimi.
 
Değişim için önerilen 25G3zm zaten iyi bir VA panel. Renk gamutu, kontrast ve parlaklık bakımından oldukça iyi. Ayrıca hızlı bir VA, ghosting aşırı yok. Ergonomisi de iyi.
 
Değişim için önerilen 25G3zm zaten iyi bir VA panel. Renk gamutu, kontrast ve parlaklık bakımından oldukça iyi. Ayrıca hızlı bir VA, ghosting aşırı yok. Ergonomisi de iyi.
Ben FPS oyunu oynamıyorum ki genel olarak hikaye oyunu oynuyorum. Benim için en önemlisi renk kalitesi oluyor bu yüzden hocam. VA panel günümüz şartlarına göre bana göre geride kalmış bir teknoloji bu yüzden IPS panelde zorlayacağım.

Sizin öneriniz nedir zaten belirtilen modeli araştırdım ve VA panel olduğu için reddettim. Yani ortalama piyasası 7 bin TL falan gözüküyor. Bu bütçede AOC başka ne alınabilir?
 

Monitörden anlamadığın zaten buradan belli. VA'nın olayı FPS oyunları olmadı hiçbir zaman, aksine FPS oyunları için en kötü panel tipi VA'dır. Görüntü kalitesi olarak da eğer iyi bir modelse IPS'ten daha iyidir. Hikayeli oyun, dizi ve film gibi içeriklerde kontrast oranı öne çıkar. Görüntünün daha doğal ve gerçekçi gözükmesini sağlar. OLED'lerin muazzam gözüküyor denilmesinin sebebi de sonsuz kontrast oranıdır. IPS'in kontrast oranı ise kötüdür, ayrıca siyahlar gri gözükür. Bu da sinematik deneyimi olumsuz etkiler, özellikle akşam vakti film izlerken düşük kontrast oranı rahatsız edecektir. Televizyonlarda da ağırlıklı olarak VA panel kullanılmasının sebebi kontrast oranıdır. Eğer görüntü IPS panelde daha iyi olsaydı zaten en başında televizyonlarda yaygın olarak kullanılırdı. IPS panel televizyonlarda var ama ağırlıklı olarak VA kullanılıyor, sebebini zaten açıkladım. VA'nın zayıf noktası ise hantal olması, görüş açılarının kötü olması ve ucuz VA monitörlerin düşük renk gamutuna sahip olması. Kaliteli VA ise renk ve hantallık sorununu çözer ama görüş açıları yine kötüdür. Ama tek başına kullandığınız sürece görüş açıları TN kadar berbat olmadığı için kabul edilebilir seviyededir.

Örnek, soldaki İPS iken sağdaki VA panel. Siyahları yoğun kullanan oyunlarda VA zaten 1-0 önde başlar. Dying light serisi, resident evil serisi, the last of us serisi vb oyunlarda bariz üstünlük gösterir. Ayrıca rdr2, cyberpunk, ac shadows vb oyunlarda da gece-gündüz döngüsü olduğu için gece vakti de va daha iyi gözükecektir. Kontrast oranından kaynaklı gündüz vakti de daha doğal gözükeceğini söyleyebilirim. İps zaten oled gibi geniş gamut sunabiliyor ama siyah ve kontrast kötü olduğu için görüntü kalitesi hep sınırlı kalıyor.



Oled görsel:



Ghosting sorunlu bir va:
Geniş gamut ve hızlı bir ips.

Rtings va panele daha yüksek puan vermiş. Sdr picture kısmına bakın, görüntü kalitesini temsil ediyor.

Önerilen aoc’un renk gamutu üstteki paylaştığım gigabyte modelden daha yüksek ama kontrast oranı daha zayıf. Yine de va olmasından ötürü yüksek kontrast oranına sahip.

Va panelin görüntü kalitesi kötü değildir yavaştır ve görüş açıları zayıftır. Görüntü kalitesini sadece renk gamutu belirlemiyor. Zaten renk gamutu belirleseydi görüş açıları kötü olduğu halde tv de ağırlıklı olarak ips kullanılırdı. Hikayeli oyunlarda asıl deneyimi kaliteli bir monitör ise va panel verir. 10 yıl önceki forum efsaneleri sağ olsun ips her alanda en iyisi zannediliyor.
 
Son düzenleme:
Hocam zaten şu an teklifi reddettiğim için daha aynı monitörü isteyemem. IPS tercih etme sebeplerimden birisi monitörü alırken biraz araştırma yapmıştım. Geniş renk gamutu veriyordu sanırım. Ben aynı zamanda grafik tasarımı yapıyorum bir üniversite bünyesinde grafiker olarak çalışıyorum. VA panel bunu etkilemeyecek mi?
 
25G3ZM %137srgb volume, %90 DCI-P3 coverage, %82 Adobe RGB coverage ile geniş gamut sunuyor. Görüş açıları dert değilse hayır sorun olmaz.

Hatta sizin kullandığınız 24g4x modeli de %78.5 Adobe RGB coverage, %90 DCI-P3 coverage ve %139SRGB volume ile geniş gamut sunuyor. Değerler çok yakın, aradaki temel fark kontrast oranı. 24G4X 1250:1 kontrast oranı çıkarken, 25g3zm 3350:1 kontrast oranı çıkıyor. 24G4X 295nit çıkarken 25g3zm 315nit çıkıyor. Baktığım incelemede 24g4x ortalama 4.8 dE çıkarken 25g3zm 3.28 dE çıkıyor. Yani renk doğruluğu şans işi olsa da incelemede 25g3zm daha iyi renk doğruluğu, bir tık daha iyi parlaklık, daha yüksek kontrast oranı ve aynı seviyede renk gamutu sunuyor.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…