Apartmana takılan kutu nedir?

Konuyu görünce merak edip daldım. Öncelikle tüm Technopat Ailesini selamlıyorum.

Resimdeki kutu, 4 portlu bir FTTH bina dağıtım kutusu. Operatörden operatöre kutunun yapısı ve teknik özellikleri değişiklik göstermektedir ancak FTTH Bina Dağıtım Kutusu dediğiniz zaman neredeyse aynı mantıkta ürünler kullanılır. Dışarıdan bir sinyal ucu gelir. 1/16, 1/8, 1/4 veya 1/2 bölücü (splitter) ile çoğaltılır ve kutunun dışında gördüğünüz 4 porttan da artık kaç abone fiber kullanacaksa abonelere fiber drop kablo ile (özel korumalı 1 fiber kablo, tek damar bakır kablo gibi düşünebilirsiniz) ile bağlantı yapılır. FTTH olduğunu nasıl anlıyorsunuz diye bir soru gördüm kısaca değineyim ona da;

1- FTTC ( Fiber To The Cabinet): Eğer internet hattınızda saha kabinetine kadar fiber geliyorsa ve sonrasında bakır kablo ile hat devam ediyorsa buna kabinete kadar fiber anlamında FTTC yapı denir.
2- FTTB (Fiber To The Build): Bina girişine fiber gelip bir Switch'e giriyorsa ve bu Switch üstünden abonelere CAT. 5-CAT. 6-CAT. 7 vs. ile dağılıyorsa bu yapıyada binaya kadar fiber anlamını taşıyan FTTB denir.
3- FTTH (Fiber To The Home): Daireye kadar fiber geliyorsa, yani konumuzda bulunan resimdeki kutunun çıkışı direk olarak daireden gelen fibere bağlanacak -FTTB olamaz mı diye soranlar olursa eğer; Switch'e ucun direkt girmesi gerektiği için önce Switch dolabının ve Switch'in orada olması gerekirdi (ki bu durumlarda neredeyse anında aktivasyon yapılıyor sahalarda)-; konuya geri döneyim, daire içinde de tek portlu bir dağıtım kutusuna ya da ONT(Optic Network Terminal) denilen bir çeviriciye bağlanıp CAT. 6 ile modeme bağlantısı yapılabilir.

Bir diğer gördüğüm soruya cevabım;
Apartmana Bina Dağıtım Kutusunun montajının yapılmış olması, bunun hemen sisteme işlenmiş olması anlamına gelmez. Evet yönetici ile ya da binanın salt çoğunluğu ile bir karara varılarak protokol imzalanmış olabilir ancak kutunun ucunda sinyalin aktif olduğunun sisteme işlenmiş olması ve teknik olarak binanızın "Ready To Sell" yani satışa hazır durumuna alınması gerekir ki burada da şöyle bir parantez açayım operatörler hemen alt yapısını diğer operatörlerin ortak kullanımına açmazlar kaba tabir ile önce pastanın büyük payını oraya altyapı yatırımını yapan operatör yer -ki bu kabaca danışıklı dövüştür- daha sonra yani belki sinyal verildikten 1 hafta sonra belki de 1 ay sonra -ya da daha farklı bir bilgiye sahip olan varsa belirtebilir- ortak kullanıma açar ki o zaman da diğer operatörler altyapı sorgusunda binanızdaki altyapıyı görebilirler. Altyapını başka operatörlerde görülmediği sürece kutuda sinyal olsa dahi herhangi bir işlem yapmazlar, yapamazlar.

Umarım yararlı olmuştur.
Sağlıcakla kalın.
Çok teşekkürler açıklamanız için sğolun
 

Geri
Yukarı