Apple (iPhone) ilk yıllarda da bu derece kaliteli miydi?

[/QUOTE]
Öncelikle Apple camiasına iPhone 11 ve sonrası giriş yapanlar gerçek Apple kalitesini asla bilmezler siz de buna dahilsiniz. 12 yıldır Apple ekosisteminin içinde biri olarak madem merak ettin o dönemi kullanmış biri olarak net cevap vereyim: Bugünkü Apple'a 1000 basardı o dönemin kalitesi. Tabii ki dönemine göre konuşuyorum iPhone 4, iPhone 11'den kaliteliydi demek değil bu. Genaral Mobile'miş yok Samsung S3, S4'müş oraya bir iPhone 4 geldiğinde kör gözlü adam gelse eline tutuştursak bir daha bırakmak istemezdi o kaliteyi. Özellikle iOS 10'a kadar olan dönemde iOS, çok stabil bir işletim sistemiydi? iOS 11 çıktığı gün iOS gitti, BugOS geldi. Bugün hala siz kabul etmezsiniz ama iOS işletim sistemi stabil falan değil hatta bugün amiral gemisi cihazlarda Android daha stabil. Her çıkan iOS sadece son nesil işlemcili IPhone'larda stabil. Bir iPhone 14 Pro kullanıcısıyım şu anda bu arada.
Sizin yorumlarınıza da katılmıyorum. iPhone 11 ile IPhone'a geçmişsiniz, aşık olmuşsunuz bunlar olabilir ve doğaldır. Ancak öyle bir yazmışsınız ki sanki Apple dışında kaliteli ürün kalmamış gibi piyasada konuşmuşsunuz. 15 Plus'a bugünün parasıyla 55-60K verip o bütçedeki diğer telefonlara kalitesizmiş muamelesi yapmak doğru değil. Bakın istediğiniz yorumu da yaparsınız ama makul yorumları insanlar sindirir. Sallıyorum siz iPhone 11 almak yerine yine gidip M31 ayarı giriş seviyesi telefon alırdınız o bütçedeki diğer marka rakipleri 3-4 sene sonra ölürken sizin cihazınız onlara göre iyi kalırdı. İşte o zaman " iyi ki Samsung" almışım kaliteliymiş, aynı bütçedeki Xiaomi bugün öldü tarzı yorumlar yapmak gerçekçi olurdu. (Tamamen attım bu arada marka model örnek). Ama son dönemdeki o bütçedeki Android amiral gemilerini kullanmadan gelip kalite iPhone'dadır deyip makarna ile de benzetme yapmak olmuyor, bu forumda yemezler onu.
Hep diyorum TR'de özellikle iPhone 11 ve sonrasında IPhone'lara akın yapıldı herkes sektöre bununla girip geçmişten gelen "abi iPhone kalite ya" imajına kendilerini inandırarak aldıkları ürünün kusurlarını, eksilerini görmez oldular. Halbuki gerçek kaliteyi bizler tattık, sizler o dönem bizlere karşı "iPhone'a o kadar para mı verilir, IPhone'da 512MB RAM var ama Samsung'da 2 GB RAM var, iPhone kamerası 5MP, Sony'de bir kamera var 12MP, aynı zamanda su geçirmez" tarzı muhabbetler yapardınız. (Siz yapmamış olabilirsiniz, genel olarak sizin bakış açınızla bakan kitle için diyorum)

İşte fan boy olmayan birinin en gerçekçi yorumu.

Hocam A71 ile 15 Plus aynı klasmanlarda mı? O kadar saçma bir karşılaştırma ki yani. Siz ilk önce Samsung amiral gemisi kullanın sonra kaliteyi falan görürsünüz.

İlk akıllı telefonum General Mobile Discovery idi 2013 yıllarında, sonra Sony Xperia Z3 Compact, Sony Xpreria X, Samsung M31 idi iPhone o dönemler benim için ulaşılamaz ve erişilemez ölçüde pahalı ayrıca telefon için o kadar para vermek gereksizdi. Altında Tofaş olan adamda Apple Elma logolu bir iPhone gördüğümde adamın altındaki arabaya bak bir telefonuna bak diyordum. iPhone 11 altından sonra 1 yıl içerisinde bağımlısı oldum kalite bağımlılık yapıyor fotoğrafları Sony HX400 fotoğraf makinem gibi çekiyordu 4K videoda dahil harikaydı. Donma kasma en ufak bir materyalinde sorun olmamakla hemen hemen her parçası farklı bir kalitede idi özellikle şu anki iPhone 15 fark ettiğim fark ettiğim mikrofonu sesimin en ince tonlamasına kadar kayıt ediyor. Çok profesyonel kullanıcı olmasamda bende kalitesi bağımlılık yaptı sözde iPhone 11'den sonra Samsung alacaktım ama iPhone 15 Plus aldım. Gündelik hayatta kullandığımız her şeyde kaliteliden sonra kalitesiz kullanmak zor gelir.
Mercedes'ten sonra Tofaş'a binmek veya duru bulgur ve Ankara makarnadan sonra BİM kendi markası bulguru ve makarnası kullanmak zor geldiği gibi…
Diyeceğim merak ettiğim şu ki Appple(iPhone) ilk yıllardada (ilk 2-3 yılı) kaliteli miydi; kendini fark ettirebiliyor muydu?

Çok pahalıda olsa uzun süre aynı kalitede efor kaybı olmadan kullanılabilirlilik olduğundan bağımlılık yapıyor mesela Samsung A71 de kullandım 4-5 ay mesela o da annemde 4 yıldır kullanımda hafiften donmaları var hassas ve hızlı değil çok yorulmadığı halde bir maaş gömdüğüm halde.
Olay stabillik denilebilir. iPhone’un çok efsane olduğu ilk yıllar, yani iPhone 4S’in çıktığı zamanlarda, o zamanlar babam almıştı, kullanıyordu. Ve iPhone 6 çıktığında kendisi iPhone 6’ya, ben de iPhone 4S’e geçmiştim. O zamanda bile iPhone aslında bayağı kaliteli hissettiriyordu. Bunun en büyük olayı yazılımda bitiyor.

Teknolojik olarak adamların tüm modellerinde ekranlarını bile Samsung üretiyor, kamera sensörlerini Sony üretiyor, yazılımını Apple yapıyor ve tasarlıyor. Kısaca, yazılımı olmazsa aslında Apple da hiçbir marka değil. Ama adamlar kendi işletim sistemi üzerinde bir yapı taşları kurduklarına ve kendi işletim sistemlerinde yönetecekleri şeyler bir Android’de 5000 komut varsa, onlarda 1000 komut denilebilir. Ve bu 1000 komutu bu adamlar işlerken, Android sınıfına göre çok çok daha rahatlar. Daha iyi eklemeler yapabiliyorlar, daha iyi kalite optimizasyonları, pil konusunda optimizasyonlar, özellikle de kamera konusunda ekstra kullanıcının faydasına yarayacak şeyler geliştirebiliyorlar.

Apple’ın aslında kazandığı en büyük nokta, tekrardan dediğim gibi, yazılımıdır. Hayatım boyunca iPhone 4S, 6, X, 11, 12, 12 Pro Max, 13 Pro Max ve 14 Pro Max telefonlarını deneyimledim. Ve daha geçen haftaya kadar iPhone devrini tamamen hayatımda kapatıp Samsung S24 Ultra’ya geçişimi yaptım. Ama bunu anlatmadan önce diyebilirim ki 6 ve 6S çıktığında, 4K çekim cidden bir devrimdi ve o zamanlar bunu yapabilen çok vah vah Android telefonlar yoktu. Olsa bile optikleri, o küçücük iPhone 6S sensörü gibi çekemiyordu.

Olay tekrardan yazılımda bitiyor. Yazılım, insana güvence veriyor ve rahatlık sağlıyor çünkü çok rahat, çok kullanışlı, çok basit yazılımları var. Telefonu aç, her şey ayağının altında gibi duruyor. Ve bu yüzden, tekrardan dediğim gibi, insanı kendisine bağlıyor ve çok çok iyi bir markaymış gibi göz önüne sunuluyor.

Yani aslında bakıldığında, hazıra konmak açısından gayet iyi bir marka denilebilir. Peki, ben niye kocaman bir iPhone dünyasını bırakıp Samsung’a geçtim? Yani aslında sizin tabirinizle, "iPhone 11'den sonra Samsung alacaktım ama iPhone 15 Plus aldım. Gündelik hayatta kullandığımız her şeyde kaliteliden sonra kalitesiz kullanmak zor gelir." demeniz gibi, olayı ben de kendime dedim. "iPhone 14 Pro Max’ten sonra Samsung S24 Ultra’ya geçsem, acaba nasıl bir farklılık olur?" diye düşündüm. Bu yüzden telefonu sattım, geçtim S24 Ultra’ya. Ve resmen sanki bir devrim geçirdim. Cidden çok daha rahat, hoş ve özgür hissediyorum.

S24 Ultra’da kamera konusunda ise Samsung’un ön kamerasını senelerdir sevmiyorum. Ama arka kamerası, cidden 15 Pro Max ve 16 Pro Max gibi telefonlar ile yarışabilecek kapasitede denilebilir. Yazılım konusunda her ne kadar hâlâ Android sistemlere güvenim olmasa da, aslında bir nebze iPhone gibi çok kapalı bir noktada kullandığınız zaman, bence gayet stabil gidecektir. Elimde 4 yıllık, hatta 5 yıllık diyelim, bir Poco X3 NFC var ama ROM’u farklı. O halde bile şu an evde aktif olarak kullanılıyor ve gayet stabilliğini koruyor.

Ama aynı yorum, 7-8 yıl önce çıkan iPhone X için bile denilebilir. Yani olayın ilk başında dediğim gibi, konu yazılım ve yapılan yazılımın stabilliği. Eğer bunlar esas ise zaten o markaya, modele bağlanır kalırsınız.

Ayrıca iPhone cihazların bence Sony HX400 gibi kameralara benzer çektiği yok. Ben buna katılmıyorum. Şu an kullandığım S24 Ultra bile, elimde olan 5D Mark 2’ye yakın çekemiyor. Çok bambaşka dünyalar, telefon fotoğrafçılığı ile normal fotoğrafçılık.

Kaliteden kastınız ne bilmiyorum ama Apple'ın en iyi yaptığı şey isim satmak çıktığı yıldan beri piyasayı Apple ve diğer firmalar olarak ikiye ayırdı pazarlamasını çok iyi yaptı cihazları tarışılır ama şirket olarak gerçekten rakipsizler.

Şunu da eklemeliyim iPhone anlamında demiyorum ama cihazların bileşeni anlamında genel bir Apple kalitesi var denilebilir.

Son düzenleme:
Kaliteden kastınız ne bilmiyorum ama Apple'ın en iyi yaptığı şey isim satmak çıktığı yıldan beri piyasayı Apple ve diğer firmalar olarak ikiye ayırdı pazarlamasını çok iyi yaptı cihazları tarışılır ama şirket olarak gerçekten rakipsizler.

Şunu da eklemeliyim iPhone anlamında demiyorum ama cihazların bileşeni anlamında genel bir Apple kalitesi var denilebilir.
Apple bunu çok güzel beceriyor. Apple insanlara telefon kavramını iPhone'ye kullandırtmıyor. Kullanan adam bile telefon değil iPhone diyor. Aynı şey bilgisayar için de geçerli. Normalde bilgisayarlarda iş çok değişiyor fakat yine de Windows ve Mac olarak ikiye ayrılıyor. Fakat Bilgisayarlar Windows için yapılmıyor. iPhone her ne kadar son zamanlarda biraz uçursa da gelen fix güncellemeleri cihaza şu an ilaç gibi. Stabil değil dediğimiz bir iOS bile stabil dediğimiz bir Android'e göre daha stabil. Bazı androidler animasyonu kötü yaptığı için stabil sanıyoruz ama iOS'taki yumuşak ve akıcı animasyonlarla karşılaştırsak pert. 3-4 sene sonra kasma olayı var. Bu olayı yaşayan bilir ki bende yaşıyorum;

Telefon arayüzde kasarak gidiyor. Asla stabil hareket etmiyor, sanki insanmış gibi ani bir harekette o hareket sistemde kasmaya sebep oluyor. (Çeşitli ROM'lar deneyimlememe rağmen) iPhone'lerde böyle kasma söz konusu gibi değil.

Ancak şu an ki Android'lerin genelinde bu sorun çözülmüş gibi. Önümüzdeki 3-4 sene içerisinde S23 arayüzde kasma yapmazsa iOS'u geçti derim. Fakat A serisi bile şimdiden ikinci-üçüncü senesinde kasmaya başladı. S20 ve S21 çok problemli cihazlar. S22 çıkalı neredeyse 3 sene oldu. Kasma haberi alamadım bakalım neler olacak. Diğer markaları hesaba katmıyorum çünkü Android'i Samsung ve Google'den başka beceren yok. Hayvan gibi koydukları telefon kasasının 1/3'ini kaplayan kamera 2 kameralı iPhone kalitesine anca varıyor.

Apple bunu çok güzel beceriyor. Apple insanlara telefon kavramını IPhone'ye kullandırtmıyor. Kullanan adam bile telefon değil iPhone diyor. Aynı şey bilgisayar için de geçerli. Normalde bilgisayarlarda iş çok değişiyor fakat yine de Windows ve Mac olarak ikiye ayrılıyor. Fakat bilgisayarlar Windows için yapılmıyor. iPhone her ne kadar son zamanlarda biraz uçursa da gelen fix güncellemeleri cihaza şu an ilaç gibi. Stabil değil dediğimiz bir iOS bile stabil dediğimiz bir Android'e göre daha stabil. Bazı Android'ler animasyonu kötü yaptığı için stabil sanıyoruz ama IOS'taki yumuşak ve akıcı animasyonlarla karşılaştırsak pert. 3-4 sene sonra kasma olayı var. Bu olayı yaşayan bilir ki bende yaşıyorum;

Telefon arayüzde kasarak gidiyor. Asla stabil hareket etmiyor, sanki insanmış gibi ani bir harekette o hareket sistemde kasmaya sebep oluyor. (çeşitli ROM'lar deneyimlememe rağmen) IPhone'lerde böyle kasma söz konusu gibi değil.

Ancak şu anki Android'lerin genelinde bu sorun çözülmüş gibi. Önümüzdeki 3-4 sene içerisinde S23 arayüzde kasma yapmazsa IOS'u geçti derim. Fakat a serisi bile şimdiden ikinci-üçüncü senesinde kasmaya başladı. S20 ve S21 çok problemli cihazlar. S22 çıkalı neredeyse 3 sene oldu. Kasma haberi alamadım bakalım neler olacak. Diğer markaları hesaba katmıyorum çünkü Android'i Samsung ve Google'dan başka beceren yok. Hayvan gibi koydukları telefon kasasının 1/3'ini kaplayan kamera 2 kameralı iPhone kalitesine anca varıyor.

iOS dediğimiz olay sadece iPhone ile de bitmiyor gerçekten tüm ekosistemi ile şu an rakipsiz bir firma telefon konusunda belki yetişebilirler ama pazarlama "isim gücü" ve ekosistem olarak Apple'a yetişmelerine daha çok var.

iOS dediğimiz olay sadece iPhone ile de bitmiyor gerçekten tüm ekosistemi ile şu an rakipsiz bir firma telefon konusunda belki yetişebilirler ama pazarlama "isim gücü" ve ekosistem olarak Apple'a yetişmelerine daha çok var.
Hocam Apple kendi cihazlarına çok değer veriyor. Bakın namedrop'tan örnek vereyim. Galeriden açtığınız fotoğrafla bir iPhone'ye yaklaşırsanız namedrop animasyonu airdrop oluyor. Android'deki QuickShare çok saçma çalışıyor geçen annemin telefondan kendime fotoğraf aktarayım dedim dondu. WhatsApp'dan HD kullanarak atmak zorunda kaldım. iOS'ta iki iPhone'yi kafa kafa yaparak havalı bir şekilde geçerken Android'de QuickShare bile yapamamak can sıkıcı.

Hocam Apple kendi cihazlarına çok değer veriyor. Bakın Namedrop'tan örnek vereyim. Galeriden açtığınız fotoğrafla bir IPhone'ye yaklaşırsanız namedrop animasyonu AirDrop oluyor. Android'deki quickshare çok saçma çalışıyor geçen annemin telefondan kendime fotoğraf aktarayım dedim dondu. WhatsApp'dan HD kullanarak atmak zorunda kaldım. IOS'ta iki IPhone'yi kafa kafa yaparak havalı bir şekilde geçerken Android'de quickshare bile yapamamak can sıkıcı.

Markalaşma ve ekosistem işini gerçekten güzel beceriyorlar malzeme kalitesi olarak da belirli bir seviyenin üstüne çıkınca başarı kaçınılmaz oluyor.

@Justosious HX400 konusunda; iPhone 11 LED Lamba ışığında ev ortamında daha net çekiyordu fotoğrafları Huawei tableti satarken ikisi ile de çektim aynı şartlarda.
Senin makine farklı olabilir;adıda farklı farkındaysan.

@Justosious HX400 konusunda; iPhone 11 LED Lamba ışığında ev ortamında daha net çekiyordu fotoğrafları Huawei tableti satarken ikisi ile de çektim aynı şartlarda.
Senin makine farklı olabilir;adıda farklı farkındaysan.
Benim makine farklı, zaten farklı olduğu da belli dostum. Ama anlatmak istediğim olay şu: Hiçbir telefon, bir fotoğraf makinesi gibi mantık ve teknik açıdan çekim yapamaz. Her ne kadar senin kullandığın HX400 fotoğraf makinesinin sensörü tırnak kadar bir şey olsa da, iPhone 11 ile nasıl yarışabiliyor? Şöyle diyebiliriz: iPhone 11, fotoğraf çekerken LED lamba ışığında çekim yapıyor ve bu esnada işlemci tarafından bir işlemden (process) geçiyor. Böylece size tertemiz bir görsel sunuyor.

Bu da aslında HX400’ü iPhone 11 karşısında kötü yapıyor diyebilir miyiz? Evet, galiba diyebiliriz. Zaten fotoğraf makinelerinin genetik sorunudur bu; gece çekimi telefonlara göre çok daha berbat olur. Ama bunlar dışında, her türlü HX400 kazanıyor diyebiliriz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı