APU işlemci kullanırken GPU takmanın faydası ne olur?

sefa-g

Hectopat
Daha fazla  
AMD Ryzen 5 2400G işlemcili bir bilgisayarım var. Bu bilgisayarı yazılım geliştirmek için kullanıyorum oyun neredeyse hiç oynamıyorum. Bana normalde iyi bir görüntü pek lazım değil ancak işlemciden tam anlamıyla faydalanmak istiyorum. Acaba orta halli bir GPU eklesem CPU üzerindeki yük hafiflemiş olur mu? APU sistem olduğu için işlemcinin içindeki GPU kullanıyor bu yüzden işlemciye yük oluyor olabilir mi?

Not:
  • 4+4 8 GB RAM.
  • ASUS Prime B350M-A anakart.
  • 500W ATX spu.
  • 250GB Samsung SSD.
  • 1TB hard disk.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bildiğim kadarıyla apu ramden 2 gb kadarını kendi belleği olarak kullanıyordu yani raminiz 6 gb oluyor ve işlemciye çok yük biniyor son olarakta eğer render gibi işlerle uğraşıyorsanız ekran kartı şart.

mantık yürüterek söylüyorum kaygınız boşa. çünkü ekran kartı da kullansanız o görüntüyü işlemci ile birlikte grafik işlemci işliyor. aynı şekilde zorlanır çok bir farkı olmaz. örneğin ryzen 5 3600 35mb ön bellek kullanırken ryzen 5 3400g 6mb kullanıyor yani bellekten tasarruf edip vega 11 grafik işlemciye yer açmış adamlar. böyle düşün. bu arada bildiğim için konuşmuyorum tahmin mantık yürütme ve tecrübelerimle konuşuyorum. yanlışım varsa düzeltilebilir.

Görüntüyü işlemcinin içindeki grafik işlemci işliyor. Asıl işlemci çekirdekleri değil. Yani sen gidip RTX 2080 SUPER DUPER alsan da ekran kartı almasan da işlemciye binen yük değişmeyecek. Sadece işlemcinin içindeki grafik işlemci kapanmış olacak.

APU'yu iki farklı işlemcinin tek kapak altında birleşmiş hali olarak düşün. Biri resim çiziyor diğeri normal işlemci. Birbirinden bağımsızlar.

NOT: Yukarıdaki örneğe darboğaz vs. karıştırmayın. Konu sahibi oyun oynamıyor, ekran kartı gücüne ihtiyaç duymuyor.

AMD Ryzen 5 2400G işlemcili bir bilgisayarım var. Bu bilgisayarı yazılım geliştirmek için kullanıyorum oyun neredeyse hiç oynamıyorum. Bana normalde iyi bir görüntü pek lazım değil ancak işlemciden tam anlamıyla faydalanmak istiyorum. Acaba orta halli bir GPU eklesem CPU üzerindeki yük hafiflemiş olur mu? APU sistem olduğu için işlemcinin içindeki GPU kullanıyor bu yüzden işlemciye yük oluyor olabilir mi?

Not:
  • 4+4 8 GB RAM.
  • ASUS Prime B350M-A anakart.
  • 500W ATX spu.
  • 250GB Samsung SSD.
  • 1TB hard disk.

Kardeşim işlemcide CPU ve GPU birimi ayrıdır, yani birinin meşgul olması diğerini etkilemez ama APU sistemlerde "paylaşılan ekran kartı belleği" denen bir durum vardır, bu genelde belleğinden 2GB ayırarak dahili grafik biriminin kullanımına sokar, belki sadece buna faydası olur. @Def2Easy59 arkadaşın örneğinde gördüğün gibi bilimsel olmayan çok hurafe duyarsın, onlara pek kulak asma.

Sana tavsiyem Ryzen 5 2400G, Vega 11 Graphics ile gelen gayet güzel bir işlemci, 600-700 TL'lik ekran kartları ayarında grafik çekirdeği var zaten. Hiç elleme derim.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı