APU sistem ne?

Oyunlarda daha az FPS falan mı alıyor ya da ömrü daha mı kısa?
Oyunla alakalı kafanıza takılan noktanın cevabı burası. Konu sahibi oyun ile alakalı olarak sormuş.
HD Graphics 530 ile 2K ekranda 2K video izlerken dizüstüm gereksiz bir yük altına giriyor ve fan açıyor. Hele ki siz e-spor falan demişsiniz ki düzenli ve uzun süreli oyun oynamak için hiç mantıklı bir seçim değil. Arada sıkılır da 2-3 saat GTA 5 girer tamam da günlük 5 saat Rainbow 6 Siege, CS:GO, LoL gibi oyunlar APU sistemin doğası gereği sağlıklı değil.
Sizin sisteminizin sıcaklık sıkıntısı çekmesindeki temel sebeplerinden biri laptop kullanmanız ile veya sisteminizdeki bir aksaklık ile alakalı. Kullandığım Ryzen 2200U içindeki Vega 3 dahili grafik birimi ile 2K bir video izlerken hiç bir türlü sıcaklık artışı veyahut sıcaklıktan kaynaklı bir throttle yaşamadım ki bu sistemi yaklaşık 2 senedir temizlemiyorum bile (elbette ki güç tüketimi olarak i7 6700HQ ile R3 2200U karşılaştırılamaz orası ayrı). APU sistem dediğimiz farklı bir olay zaten laptop sistemlerde mevcut değil. Dahili grafik kartı olması ise o sistemi APU sistem kategorisine sokmuyor. 2 sene boyunca i3 6100'ün içerisindeki dahili HD 530 ile uzun süreler (bazen günde 12 saati bulacak sürelerde) sadece oyun amacıyla kullanmış biri olarak hiç bir sıkıntısı, sıcaklık sorunu (HD Graphics üzerinde oynarken de 60 derece sınırındaydı şu anda da 60 derece sınırında) vb. şeyler yaşamadım. Elbette ki güç tüketimi açısından farklar olacaktır fakat bunu tüketime ekleyebileceğiniz kadar farklar mevcut değil. 1-2 derece belki fark ettirir belki ettirmez fakat bu zaten düşük güç tüketimi amacıyla üretilmiş (istisnai CPU'lar mevcut tabii ki) CPU'larda sizi throttle dediğimiz olaya itecek düzeyde değil. Amacının görüntü almak olması oyun için kullanılamayacağı anlamına da gelmiyor zira kapasitesi belli. HD 530 ile GTA V açmak ile Cyberpunk açmak arasında yük olarak bir fark olmaz zira 100% kullanımın bir sınırı mevcut. Günümüz APU sistemler e-spor bakımından ve belirli düzeyde oyunlar için fazlası ile yeterli durumda. CS:GO oynamayı ekran kartımı aldıktan sonra bıraktım ve şu anda Steam üzerinde yaklaşık 1000 saat CS:Go, 1000 saate yakın Paladins (450-500 saati HD 530 ile geçmiştir) ve hesaba katamadığım kadar LoL vb. oyun mevcuttur ki ben bu dahili GPU ile Dying Light, Far Cry 3, Far Cry 4 vb. bir çok oyunu 720p-1080p düşük ayarlarda bitirmiştim.
Sistem yükseltme düşünülüyorsa da tavsiye asla etmem. Aynı işlemcinin içerisinde APU bulunmayan modelinde işlemcide APU'dan artan yer olduğu için çok daha fazla transistör kullanılarak işlemcinin gücü gözle görülür şekilde artıyor. İleride zaten ekran kartı alacak birisi kısa süre kartsız idare etmek için işlemci gücünden boş yere kısmış oluyor.
GPU gücünü işlemcinin saf performansından almıyor GPU için ayrı bir işlem birimi bulunuyor. Örnek vermek gerekirse Intel i3 10100 ve i3 10100F arasında CPU gücü olarak fazlası veya azınlığı bulunmamakla beraber 10100F daha ucuz bir model oluyor. 2 sene boyunca ekran kartsız kullanacak daha sonrasında ekran kartı ekleyecek bir insana (ben gibi) Ryzen 5 3600 veya i5 10400F tarzı iGPU bulunmayan bir model önermeniz ne kadar mantıklı orası tartışılır.
Buna ek olarak APU sistemlerde hem GPU hem CPU elektriği paylaşması gerektiği için OC yapılmaya müsait değillerdir.
Bütçesi olmayıp APU toplayan biri için Overclock bence 2. hatta 3. planda bir işlem. Alacağı soğutma sistemleri vb. şeyler yerine zaten ekran kartı takviyesi yapılabilir.
Kağıt üzerinde aynı güce sahip GT 1030 ile APU sistemin gündelik performansı karşılaştırılınca GT 1030'un ne kadar daha stabil, akıcı ve kullanışlı olduğunu deneyimlenebilir.
Zaten harici bir GPU ile aynı mantıkta işlemesi beklenemez. Karşılaştırmalar oyun için ortalama değerlere göre yapılır. Örnek vermek gerekirse RX 560, GTX 1050 Ti rakibi olmasına rağmen yer yer GTX 1050 ekran kartından da fark yediği durumlar mevcut. Saf güç olarak hemen hemen yakın güçteler. Gündelik kullanımda bu ikisi arasındaki farkı zaten anlayamazsınız zira ikisine de binecek güç belli.
İşin kısası APU veya Intel tarafındaki iGPU'lar duruma göre alınabilecek ve hatta e-spor oyunları için gayet güzel tercihler olabilecek sistemler. Sistem fiyatlarına 1-2 aydır göz atmıyorum fakat en son giriş seviyesi GT 1030 ve i3 10100F tabanlı bir sistemin fiyatı 4000 TL'den başlarken aynı dönemde denk APU sistemlerin fiyatları 2750-3000 TL'den başlıyordu. Aradaki fark o dönem içinde karşılanabilse zaten APU sistemlerin mantığı hakkında tartışmayıp sadece ofislerde görebilirdik.

Oyunla alakalı kafanıza takılan noktanın cevabı burası. Konu sahibi oyun ile alakalı olarak sormuş.

Sizin sisteminizin sıcaklık sıkıntısı çekmesindeki temel sebeplerinden biri laptop kullanmanız ile veya sisteminizdeki bir aksaklık ile alakalı. Kullandığım Ryzen 2200u içindeki Vega 3 dahili grafik birimi ile 2K bir video izlerken hiçbir türlü sıcaklık artışı veyahut sıcaklıktan kaynaklı bir throttle yaşamadım ki bu sistemi yaklaşık 2 senedir temizlemiyorum bile (elbette ki güç tüketimi olarak i7 6700HQ ile R3 2200u karşılaştırılamaz orası ayrı). APU sistem dediğimiz farklı bir olay zaten laptop sistemlerde mevcut değil. Dahili grafik kartı olması ise o sistemi APU sistem kategorisine sokmuyor. 2 sene boyunca i3 6100'ün içerisindeki dahili HD 530 ile uzun süreler (bazen günde 12 saati bulacak sürelerde) sadece oyun amacıyla kullanmış biri olarak hiçbir sıkıntısı, sıcaklık sorunu (HD Graphics üzerinde oynarken de 60 derece sınırındaydı şu anda da 60 derece sınırında) vb. şeyler yaşamadım. Elbette ki güç tüketimi açısından farklar olacaktır fakat bunu tüketime ekleyebileceğiniz kadar farklar mevcut değil. 1-2 derece belki fark ettirir belki ettirmez fakat bu zaten düşük güç tüketimi amacıyla üretilmiş (istisnai CPU'lar mevcut tabii ki) CPU'larda sizi throttle dediğimiz olaya itecek düzeyde değil. Amacının görüntü almak olması oyun için kullanılamayacağı anlamına da gelmiyor zira kapasitesi belli. HD 530 ile GTA V açmak ile Cyberpunk açmak arasında yük olarak bir fark olmaz zira 100% kullanımın bir sınırı mevcut. Günümüz APU sistemler e-spor bakımından ve belirli düzeyde oyunlar için fazlası ile yeterli durumda. CS:GO oynamayı ekran kartımı aldıktan sonra bıraktım ve şu anda Steam üzerinde yaklaşık 1000 saat CS:GO, 1000 saate yakın Paladins (450-500 saati HD 530 ile geçmiştir) ve hesaba katamadığım kadar LoL vb. oyun mevcuttur ki ben bu dahili GPU ile Dying Light, Far Cry 3, Far Cry 4 vb. birçok oyunu 720P-1080p düşük ayarlarda bitirmiştim.

GPU gücünü işlemcinin saf performansından almıyor GPU için ayrı bir işlem birimi bulunuyor. Örnek vermek gerekirse Intel i3 10100 ve i3 10100F arasında CPU gücü olarak fazlası veya azınlığı bulunmamakla beraber 10100F daha ucuz bir model oluyor. 2 sene boyunca ekran kartsız kullanacak daha sonrasında ekran kartı ekleyecek bir insana (ben gibi) Ryzen 5 3600 veya i5 10400F tarzı iGPU bulunmayan bir model önermeniz ne kadar mantıklı orası tartışılır.

Bütçesi olmayıp APU toplayan biri için overclock bence 2. hatta 3. planda bir işlem. Alacağı soğutma sistemleri vb. şeyler için zaten ekran kartı takviyesi yapılabilir.

Zaten harici bir GPU ile aynı mantıkta işlemesi beklenemez. Karşılaştırmalar oyun için ortalama değerlere göre yapılır. Örnek vermek gerekirse RX 560, GTX 1050 Ti rakibi olmasına rağmen yer yer GTX 1050 ekran kartından da fark yediği durumlar mevcut. Saf güç olarak hemen hemen yakın güçteler. Gündelik kullanımda bu ikisi arasındaki farkı zaten anlayamazsınız zira ikisine de binecek güç belli.
İşin kısası APU veya Intel tarafındaki IGPU'lar duruma göre alınabilecek ve hatta e-spor oyunları için gayet güzel tercihler olabilecek sistemler. Sistem fiyatlarına 1-2 aydır göz atmıyorum fakat en son giriş seviyesi GTX 1030 ve i3 10100F tabanlı bir sistemin fiyatı 4000 TL'den başlarken aynı dönemde denk APU sistemlerin fiyatları 2750-3000 TL'den başlıyordu. Aradaki fark o dönem içinde karşılanabilse zaten APU sistemlerin mantığı hakkında tartışmayıp sadece ofislerde görebilirdik.

Haklısınız ben Ryzen 3 3200G ile Valorant CS LoL Rocket League tarzı oyunları rahat oynuyorum ama RX 570 ekleyeceğim hikayeli oyunlar oynayabilmek için. Sadece hafif Online oyunlar oynayacaklar için oldukça yeterli ve ileride geliştirilmeye açık oluyor APU sistemler. Tabi bir de elektrik faturası daha az geliyor.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı