APU sistem nedir?

Ucuz sistem toplayanlar APU ile başlar.
Mesela ben çocuklara Gigabyte M.2 SSD destekli anakart, AMD Ryzen 3 3200G dahili ekran kartlı işlemci, 8 GB RAM sistem topladım. Aynısı Intel olamazdi. Intel alsam+harici ekran karti gerekecekti. Ryzen 3'te Vega 8, Ryzen 5'te Vega 11 dahili ekran kartı var.

İşlemcinin hem Ekran Kartı hem İşlemci Görevi görmesidir.
İnşaat düşünün bir kişi tuğla koyuyor diğeri çimento sürüyorken diğer tarafta bir kişinin hem çimento sürüp tuğla döşediğini düşünün en anlaşılır böyle anlatılır sanırım.

APU, AMD'nin geliştirdiği bir teknolojidir. Bütçesi az olanlar APU toplar. APU sistemlerde ekran kartı yoktur. Ekran kartı işlemcinin içindedir. Ekran kartlarında bellek olur. APU'lar bu belleği RAM'lerden karşılar. Bu yüzden eğer APU sistem topluyorsanız tavsiyem en az 16 GB RAM olmalı. 8 GB olursa işletim sistemine çok az RAM kalır. Tabi APU sistemlerden RTX kartların performansını beklemeyin. Eğer ekran kartı konusunda GT 1030'a ancak yetecek bütçeniz varsa GT 1030 almak yerine APU bir sistem toplayabilirsiniz.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Burada 9900K'nın içindeki IGPU yani dahili ekran kartı ile (AMD'nin APU'larına benzetebiliriz bunu) AMD'nin en güçsüz APU'larından birini karşılaştırmış. Bu video size APU sistemler konusunda az da olsa bilgi verecektir.

NOT 1: Eğer bütçeniz yüksekse APU sistem toplamanızı önermem. Bütçeniz düşükse toplayabilirsiniz.
NOT 2: Eski bir sisteminiz varsa ve bu sistemi emekliye ayırmak istiyorsanız ancak paranız eski sistemin yerini dolduracak ekran kartlı bir sistem toplamaya yetmiyorsa o zaman APU sistem size ilaç gibi gelecektir. Çünkü GT 710 veya 730 gibi bir ekran kartı toplamaktansa AMD'nin APU sistemini toplamak çok daha mantıklı.
NOT 3: Sistem toplarken kesinlikle kalitesiz parça kullanmayın. Ben bir kere kullanmıştım ve başıma gelmeyen kalmamıştı.
NOT 4: Dediğim gibi APU bir sistem toplayacaksanız kesinlikle en az 16 GB RAM olması lazım. Yoksa işletim sistemine kalan RAM miktarı çok az olur ve bu bütün sistemi darboğaza sokabilir. Sistem darboğaza girerse performansınız epey bir düşebilir.
NOT 5: Epey bir uzun yazıp sizi de okumakla yordum ama iyice açıklamaya çalıştım. Umarım faydalı olur.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı