Araba aerodinamiği

Uçar uçmasına da yerden kesildiği an yavaşlamaya başlayacak ve tekrar inecektir.

Zaten bu durum istenen bir şey değil. Araç havalanmasa bile yerle sürtünmenin azalması yol tutuşu azaltır. Örneğin kanatlar ile downforce üretilmeye çalışılıyor.

Bu arada spoiler ile arka kanat aynı şey değildir, genelde karıştırılıyor.

Seri üretim arabalarda dahi aerodinamiği arttırmak için mühendislerin aracın belli yerlerine koyduğu ufak detaylar mevcuttur. Örneğin; Corolla'nın 11. jenerasyonunda(2013-2016 üretimi) sağ sol her iki aynada da bu dediğim detaylar mevcut. Arka lambaların bitim noktalarında da bu detaylar var. Her arabada bu detay olabilir mi bilemem ama C segmentinin orta klasman arabası olan Corolla da aerodinamiği ve rüzgar katsayısını en aza indirgemek için konulan ufak detaylar mevcut.

Uçak kanatlarının mantığına biraz bakınca aklıma geldi de, arabalar da bir nevi kanat değil mi? Hava üstlerinden hızlı akarken altından daha yavaş geçiyor bu da aynı kanatta olduğu gibi arabayı havalandırıyor, değil mi? Peki rüzgarlık ne işe yarıyor o zaman? Tam tersi etkiyi mi yapıyorsun? Yani tersine çalışan bir kanat gibi arabayı yere mi ittiriyor? Eğer böyleyse rüzgarlığı ters şekilde takarsak yeterince hızlı giden bir arabanın uçması mümkün olur mu?
Arabalar hızlandıkça altından akan hava aracı yerden yükseltmeye başlar ancak uçuracak kadar değil. Bu olay hava direnciyle de birleşince araçların yüksek hızlara çıkması ve yüksek hızlarda iyi bir hızlanmaya sahip olması zorlaşır. Hatta aerodinamiği kötü olan araçlar belli bir hıza çıktıktan sonra yalpalamaya başlar. 2013 model Ford Kuga'yi ele alırsak (182hp 240nm AWD) güç değerleri iyi olmasına rağmen 0-100 hızlanmasının (9.7sn) ve üst hızının kötü olduğunu görürsünüz. Bunun birden fazla etkeni var ancak başlıcaları: aracın aerodinamik yapısı, ağırlığı ve "final drive" ve vites ayarı. Her ne kadar teknink bilgilerin bulunduğu kataloğunda 200km/s' ye ulaşabileceği yazsa da bu normal şartlarda mümkün değildir. Aracın çok ağır olması ve aerodinamik yapısının kötü olması aracın 160km/s yi geçememesine neden oluyor ve o hızlara çıktığında tehlikeli derecede yalpalıyor. Buna diğer etkenleri dahil etmiyorum (motor hacmi, süspansiyon ve ECU ayarları gibi)

Rüzgarlık veya spoiler ise arkadan çekişli veya dört çeker araçlarda kullanılır, amacı hız arttıkça arka taraftaki downforce'u (aşağı yöndeki kuvvet) arttırmak, böylece daha iyi bir çekiş ve hızlanma sağlamaktır. Aynı zamanda hava direncini de azaltabilirler. Rüzgarlıklar ciddi bir mühendislikle üretilirler ve araca özeldirler. Video oyunlarındaki saçma sapan spoilerların arabalara takılması aslında görsellik dışında hiçbir işe yaramamaktadır. Rüzgarlığı da ters takarsanız arabanın dengesini bozmak dışında hiçbir işe yaramamış olur ve belirttiğiniz "yeterince hızlı" hızlara erişemez bile.

Efendim, arabaları olabildiğince yere yapıyorlar. Burunları/uçları sivri. Köşeli olmuyor. Bunun sebebi bildiğin gibi havayı yarmasi.

Yüksek hızda giderken havayı yariyor, hava kaputa, ordan on cama, ordan tavana, ordan da arka cam ve bagaj kapagina.

Ama arkaya kanat takıldığı zaman, o bagaj kapagina gelen hava, o kanata çarpıp yere yönlendirmesini sağlıyor. Böylece araba yere yapışıyor.

En basitinden GTA 5'te bile var. Bir araba hızlandıkca kanat çıkıyor.

Hatta sağa sola dönüşe yardımcı olması için bildiğin uçak kanatları gibi kanatlar deneniyor idi.

Lise fiziğim ile yorumlamaya çalışacağım. Arabanın üstünden akan hava altından akan havadan daha yavaş kalacak ve bu yüzden alt kısımdaki hızlı hava düşük basınç bölgesi yaratacak. Arabanın üst bölgesi yüksek basınç, alt bölgesi alçak basınç bölgeleri olacak. Bu basınç farkından dolayı yere basma kuvveti oluşacak diye düşünüyorum. Ne kadar doğrudur bilemem sadece lise fiziğim ile düşündüm.

Lise fiziğim ile yorumlamaya çalışacağım. Arabanın üstünden akan hava altından akan havadan daha yavaş kalacak ve bu yüzden alt kısımdaki hızlı hava düşük basınç bölgesi yaratacak. Arabanın üst bölgesi yüksek basınç, alt bölgesi alçak basınç bölgeleri olacak. Bu basınç farkından dolayı yere basma kuvveti oluşacak diye düşünüyorum. Ne kadar doğrudur bilemem sadece lise fiziğim ile düşündüm.
Yakınsınız, ama tam tersi. Üstten akan hava daha hızlı ilerleyecektir. Bu nedenle de üstteki basınç düşer ve kuvvet yukarı doğru olur. Uçak kanatlarının şeklini de inceleyebilirsiniz.

Bu arada bu etkiyi azaltmanın yolları da var. Örneğin venturi etkisi prensibi ile yer etkisi (ground effect) elde edilebiliyor. Difüzör vs. ile aracın altından akan havanın basıncını düşürebilirsiniz. Spoiler ve arka kanat dışında air dam, side skirts gibi araçların aerodinamilerini etkileyen birçok şey var.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı