Arabalar Neden Elektrik Üretmiyor?

Elektrik üretmek sandığınız gibi rüzgardan gelen beleş bir şey değil. Bu arabayı rüzgardan daha fazla etkilenecek hale getirecek (zaten geçiyor derseniz; geçip gidiyor, bu sistem gitmesini yavaşlatacak geri tepki vb. ters kuvvetler doğuracak). Yaptığınız şey aslında kârdan çok zarar sağlayacak. Bir pervane ve fazladan alternatör gibi. Yani rüzgar değilde arabanın kendi ürettiği enerjiyi geri almak gibi bir durum söz konusu.
 
Şimdi efenim o zaten var arabalarda. Normal içten yanmalı motora sahip arabalarda da var. Adı sanırım alternatör. Bu 12 voltluk akü için ,araçtaki elektrikli diğer şeyler de 12 voltluk diye biliyorum, enerji sağlıyor.

Benim ilgi alanıma giren yer ise elektrikli otomobiller. :) Bu araçlarda rejeneratif (regen) frenleme dediğimiz sistem ile sürücü ayağını gaz pedalından çektiğinde elektrikli motor bir karşı direnç oluşturup elektrik üretiyor. Siz diyorsunuz ki teker dönerken sürekli bir jeneratörü de döndürüp harcadığı enerjiyi geri alsın. Ancak o jeneratörün de bir direnci var ve o direnç bizim elektrik üretmemizi sağlıyor. Tıpkı regen frenleme gibi.

Bunu daha somut bir örnekle anlatmam gerekirse çevrenizde bulabileceğiniz ufak bir dc motoru elinizle çevirdiğinizde onun bir direnci olduğunu görebilirsiniz.

Hibrit araçlarda ise sizin dediğiniz yarı benzinli yarı elektrikli modeli aynen görebiliriz. Benzinle gidersiniz. Bir yandan araç bataryayı doldurur. Sonra da elektrikli moda alıp yola devam edersiniz.

Hiçbir şey yoktan var olmaz diyelim ve enerjinin korunumu kanununu da hatırlatalım. Gaz pedalına basınca enerjinin bir kısmı sizi ilerletti, bir kısmı ısıya dönüştü, bir kısmı da rüzgar, yol, sürtünme gibi sebeplerden ötürü harcandı. Kaybolmadı. ;)

Ayrıntılı bilgi almak isterseniz:
Hibrit Nedir? Toyota Hybrid Nedir? - Toyota Türkiye
 
Son düzenleme:
Bu işin içerisine muhteşem 11 li zenginler giriyor. Bugün Toryum gibi tertemiz, az miktarda muhteşem enerjiler üretebilinen ve dünyada en çok ülkemizde bulunan bir elementi bize kullandırmamalarının sebebinde de bu yatıyor. Adamlarda birtek petrol var ve dünyayı petrol üzerinden yönetiyorlar bunu kör bile sezinleyebilir. Ve hidroelektrik enerjisi, toryum, rüzgar enerjisi gibi temiz ve maliyetsiz enerjileri sana kullandırtmazlar, kullanırsan petrol ve doğal gaz değer kaybeder ve buda yeni bir savaşın fitilini tetikler. Dolayısıyla ne elektrikle çalışan araçlar nede temiz enerji sağlayan diğer elementler hiçbiri petrol bitmeden gerektiği gibi kullanılamaz, kullandırtmazlar.
 
Toryum radyoaktif bir element olduğundan şuan için kullanmak, depolamak ve kazalardan korumak zor olabilir. Ancak elektrikli araçlar için "gelişmiş" ülkeler zaten teşviklerde bulunuyorlar ki elektrikli otomobilleri pek takmayan ,ben henüz bir adımlarını göremedim, ükemizde dahi ufaktan yaygınlaşmaya başladı. Batı'da her şehirde artık şarj istasyonlarını görebilmek mümkün.

Bakın ZES'lerin konumlarından bir kare
414760
 
Toryum radyoaktif bir element olduğundan şuan için kullanmak, depolamak ve kazalardan korumak zor olabilir. Ancak elektrikli araçlar için "gelişmiş" ülkeler zaten teşviklerde bulunuyorlar ki elektrikli otomobilleri pek takmayan ,ben henüz bir adımlarını göremedim, ükemizde dahi ufaktan yaygınlaşmaya başladı. Batı'da her şehirde artık şarj istasyonlarını görebilmek mümkün.
Toryum hızlandırıcı ile enerji üretiminde aktifleşen bir elementtir. Zararsız sabote edilmesi veya saldırıya uğradığında patlatılıp zarar verilmesi neredeyse imkansız bir elementtir. Standart nükleer santrallerle uzaktan yakından alakası yoktur. Hem enerji açısından muazzam hemde temizlik ve güvenilirlik açısından bir numaradır.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı