Arap şükrü kim?

  • Konuyu başlatan WiSo
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 3
  • Görüntüleme 139

WiSo

Hectopat
Katılım
6 Aralık 2020
Mesajlar
682
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba iyi sosyaller.

İnternette biraz arastirdim fakat net bir sonuca ulaşamadım. Severek dinlediğim bu sanatçının kim olduğunu bilmiyorum. Bazı kaynaklarda Osmanlı zamanında yaşamış olduğu yazıyor fakat aynı kişiden bahsettiğimizi sanmıyorum.

Gönül sayfam, ben sende tutuklu kaldım, bu sehir beni boğuyor... vs. parçaları söyleyen Arap şükrü isimli kişi kimdir? Şarkıları seslendiren kimdir?
 
Şarkılar sandığınızın aksine Osmanlı döneminde yaşamış Şükrü Değişmez'e ait.

Arap Şükrü, gerçek adıyla Şükrü Değişmez, 1893 yılında Vodina’da (Selanik yakınlarında) doğmuş ve askeri okulda eğitim aldıktan sonra subay olmuştur. “Akıncı Şükrü” olarak bilinen ve Kurtuluş Savaşı’na katılan Şükrü, savaş sırasında Kütahya yakınlarında esir düşmüş ve esaretten kaçarken yaralanmıştır. Malulen emekli olduktan sonra ilk lokantasını Ayvalık’ta açmış ve daha sonra Bursa’da meşhur bir meyhane işletmiştir. Arap Şükrü’nün lakabı, dedesinin Yemen’de bir Arap kızı ile evlenmesi nedeniyle aileye geçmiş bir isimdir. Bursa’da bir sokağa adını vermiş ve meyhane kültürüyle özdeşleşmiş bir figür olarak tanınmaktadır. Şükrü’nün hayat hikayesi, Türk müzik tarihinde önemli bir yer tutar ve onun seslendirdiği şarkılar, bu kültürün bir parçası olarak hala popülerliğini korumaktadır.
 
Şarkılar sandığınızın aksine Osmanlı döneminde yaşamış şükrü değişmez'e ait.

Arap şükrü, gerçek adıyla şükrü değişmez, 1893 yılında Vodina'da (Selanik yakınlarında) doğmuş ve askeri okulda eğitim aldıktan sonra subay olmuştur. “akıncı şükrü” olarak bilinen ve Kurtuluş Savaşı'na katılan şükrü, savaş sırasında Kütahya yakınlarında esir düşmüş ve esaretten kaçarken yaralanmıştır. Malulen emekli olduktan sonra ilk lokantasını Ayvalık’ta açmış ve daha sonra Bursa’da meşhur bir meyhane işletmiştir. Arap Şükrü’nün lakabı, dedesinin Yemen’de bir Arap kızı ile evlenmesi nedeniyle aileye geçmiş bir isimdir. Bursa'da bir sokağa adını vermiş ve meyhane kültürüyle özdeşleşmiş bir figür olarak tanınmaktadır. Şükrü'nün hayat hikayesi, Türk müzik tarihinde önemli bir yer tutar ve onun seslendirdiği şarkılar, bu kültürün bir parçası olarak hala popülerliğini korumaktadır.

Hocam peki örneğin "ben sende tutuklu kaldım" parçası -yanlış bilmiyorsam- 1998 yılında sezen aksu tarafından çıkarıldı. Yani bu şarkıyı seslendiren kişi Arap şükrü meyhanesinden birisi mi? Benim kafamı karıştıran nokta burada. Takdir edersiniz ki 1893 yılında doğmuş birisinin 1998 çıkışlı bir şarkıyı seslendirme ihtimali yok denecek kadar az.
 
Arap Şükrü'nün şarkıcı, türkücü olduğu kesin olarak bilinmemekte. Meyhanesinde amatör sahne alan kişilerin seslendirmesi olduğu bilinmekte kimi kaynaklarda. Hakkında çok bir bilgi yok malesef.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı