Çözüldü Arch Linux sistem kapanmıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Pacmanİnstall

Picopat
Makaleler
1
Arch Linux sistemim kapanmıyor arkadaşlar. Power basılı tutup kapatıyorum onda da sistem CMOS'unda hata meydana geliyor. CMOS Reset atıyor bazen. Zaman kayması oluyor.

Bu sistemi ben nasıl düzgünce kapatabilirim?

Edindiğim bir ipucuna göre GRUB konfigürasyon dosyasına erişip ordan ACPI zorla kapatmayı seçmem sorunu çözebilir. Sanırsam birçok OS'daki gibi otomatik zorla kapatmayla gelmiyor.

Bu durum çok dolaylı olmasa da kernel ile de alakalı. Acaba Zen kernel daha iyi olur mu?

Çözüm

Gayet güzel bir çekirdek. Kullanılabilir.

Linux Zen çekirdeğini veya hazır çekirdekleri daha önce ekstra konfigüre etmedim, o yüzden nasıl konfigüre edersiniz bilmiyorum. Araştırma yaparak bulabilirsiniz.

Ayrıca Chaotic-AUR üzerinden linux-mainline veya linux-xanmod çekirdek deneyebilirsiniz
Kendiniz konfigüre etmek istiyorsanız The Linux Kernel Archives üzerinden çekirdek konfigürasyonunu sıfırdan yapabilirsiniz.

Gayet güzel bir çekirdek. Kullanılabilir.
Siz bunca alternatif çekirdek arasında kendi cihazınız için hangisini seçerdiniz? En güzel çekirdek sizce Zen mi yoksa diğer bir başka Custom Kernel mi?
Ayrıca Chaotic-AUR üzerinden linux-mainline veya linux-xanmod çekirdek deneyebilirsiniz
Kendiniz konfigüre etmek istiyorsanız The Linux Kernel Archives üzerinden çekirdek konfigürasyonunu sıfırdan yapabilirsiniz.
Ben pek sürüden ayrılmayı sevmem çünkü sürüden ayrılan kısım mutlu olsa sürüdekiler duyardı. Güzel çekirdekler olabilirler ancak pek bilinmedik diye bulaşayım demedim. Normal Linux'un önünde değiller değil mi bu Custom Kernel'ler?
Terminalde
shutdown -h now
komutu ne döndürüyor?
Deneyeceğim hocam. Hiç denemedim henüz. Bir de her zaman başıma gelmiyor bu, o yüzden hani donacağını bildiğim bi zaman deneyemem.
Chaotic-AUR üzerinden linux-tkg-bmq öneririm.
Bahsettiğiniz ayrı bir Kernel mi?

Bu Kernel'lerin popülerlik, işlev gibi sıralandığı bir yer var mı? En iyileri tercih etmek istiyorum.

Siz bunca alternatif çekirdek arasında kendi cihazınız için hangisini seçerdiniz? En güzel çekirdek sizce Zen mi yoksa diğer bir başka Custom Kernel mi?

Resmi repolarda yer alan Linux-zen çekirdeğini tercih ederim. İşimi görüyor.

linux-mainline çekirdeği The Linux Kernel Archives sitesindeki mainline çekirdekten inşa ediliyor olması lazım. Ayrıca XanMod çekirdek de Debian kullanıcıları tarafından çokça bilinen bir çekirdek.

Teşekkür ederim ilginiz için gerçekten.

Hocam kararımı ilk başta Zen çekirdekten yana yapacağım. Sizin Arch Linux kurulum rehberinizde Zen çekirdek kurulumuna da değinmişsiniz. Orada bahsedileni uygulamalıyım değil mi? Bilgi güncel mi?

"...Ben Zen kernel kullanacağım için linux linux-headers yerine linux-zen linux-zen-headers olarak indiriyorum..."

Sadece linux-zen paketini kursanız da olur. linux-zen-headers paketi eğer sürücü falan inşa edecekseniz kullanırsınız.

Paketi kurduktan sonra GRUB'ı güncellemeyi unutmayın.

Sadece linux-zen paketini kursanız da olur. linux-zen-headers paketi eğer sürücü falan inşa edecekseniz kullanırsınız.

Paketi kurduktan sonra GRUB'ı güncellemeyi unutmayın.
Sıfırdan kurulum yapacağım hocam. Tekrardan Arch kuracağım. Ben bisiklet lastiğindeki patlak gibi yama yapmayı sevmem. Sıfırdan kurarım.

Bu arada attığınız diğer kernellere de baktım. Zen en hoşuma gideni oldu.

pacstrap komutunda linux paketini linux-zen ile değiştirdiğinizde sorunsuz bir kurulum yaparsınız. Benim pacstrap kurulumum şu şekilde oluyor;

pacstrap -i /mnt base base-devel linux-zen linux-headers linux-firmware amd-ucode sudo vim git networkmanager dhcpcd

@The Shorekeeper @pwn0graphy @EldrithcWraith

An itibariyle kurulumumu tamamladım. Bu arada cidden Arch kurmak gibisi yok.

@The Shorekeeper Zen Kernel'i özellikle tercih etme sebebin var mı yok mu bilmiyorum ama bu Kernel bir harika... Sistem ilk defa fanları açtı sanırım. Açtığı esnada nvidia-470xx-dkms kuruluyordu. Çok hızlı sonuçlandı. Ve ne yalan söyleyeyim cidden iyi anlamda güzel hissettiriyor sistemde. Bu kernel ile hiç kasma bile gözlemlemedim bunu da belirteyim. Özetle Zen Kerneli gerçekten çok iyi buldum. Sistem de tık diye kapandı. Kapanırken bir zorluk çıkarmadı henüz. Bakalım bizi üzecek mi göreceğiz ama üzerse de artık yapacak bir şey yok. GRUB ayarlarından ACPI Force yaparak kapatırım artık. @EldrithcWraith senin sistem kapanmama sorununu çözmüştü değil mi?

Bu arada AUR'dan Optimus Manager kurunca sisteme bir rahatlama da geliyor arkadaşlar. Belki birilerinin dikkatini çeker. Sistem daha akışkan oluyor her seferinde bende. Muhtemelen bağımlılık olarak indirdiği bir şey işimi görüyor ama bilemiyorum.

Evet, sistem tam olarak kapanmıyordu, GRUBdan ayar yapıp çözmüştüm.

Evet, sistem tam olarak kapanmıyordu, GRUBdan ayar yapıp çözmüştüm.
Hocam yaptığın ayarlamayı nasıl yaptığını bana da anlatır mısın? İlgili ayarı bahsettiğin konumda bulamadım. grub.cfg'de yoktu. Birazdan başıma gelebilir kapanmama durumu. Sen ayarlamayı gösterdikten sonra denemiş olacağım hocam.

GRUB ayarlarına quiet ekledim sanırım, tam olarak hatırlamıyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…