Arch Linux'a geçilmeli mi bir de benden dinleyin.
Geçeli 1 haftayı aşkın süre oldu ve şu ana kadar yaşadığım deneyimlerden bahsetmek istiyorum.
Geçiş Süreci
1 adet SSD vardı. Windows kuruluydu. Risk alıp Windows'u sildim ve Arch Linux kurdum. Bir problem yaşanmadı. Manuel kurulum zormuş, bunu belirteyim. Komutları alıp denesek de bir noktadan sonra hata vermeye başlıyor, geçemiyorsun.
Bir sonraki denememde "Archinstall" komutu ile otomatik kurulum gerçekleştirdim. Sorunsuz bir şekilde giriş ekranına ulaştım. KDE Plasma kullandığımı belirteyim. Özellikle Windows'a benzemesiyle dikkat çekiyor. O kadar çok benziyor ki Linux kullandığımı unuttum. Hiç yabancılık çekmedim.
Linux Dönemi
Sonuca gelirsek Arch Linux'a geçtikten hemen sonra alıştım ve herhangi bir zorluk yaşadığımda yapay zekadan veya diğer kaynaklardan destek aldım. Rahat bir şekilde birçok sorunu çözüme kavuşturdum.
Güncellemeler hakkında şunu belirtmeliyim ki yeniden başlatma diye bir şey yok. Uygulamayı güncelleyip yeniden başlatıyorsun. Her şey modüler yapıda. Çekirdek güncellemesi henüz yapmadım fakat sanırım sadece çekirdek güncellemesinde yeniden başlatılıyor.
Optimizasyon hakkında şunu söyleyebilirim ki Windows'tan daha stabil bir deneyim sunuyor. Mesela Windows'ta görev çubuğu bazen çöküyordu. Linux'ta hiç çökmedi. Bunun yanı sıra Linux'un açılış ve kapanış hızı harika. 5 saniyede açılıyor, 1 saniyede kapanıyor.
Linux'ta KDE Plasma kaynaklı olduğunu düşündüğüm tek problem tasarım hataları. Mesela başlat menüsünde (Linux'taki adını bilmiyorum) bir uygulamanın üzerine gelmesek de üzerindeymiş gibi algılıyor. Bazı uygulamalarda 5 menü var diyelim, sondaki menüye tıklarsak ilk menü açılıyor. Yani kayma var. Bunun gibi hatalar bulunsa da genel kullanımı etkilemiyor.
KDE Kaynaklı Problemi Düzeltme
Bu zamana kadar KDE kaynaklı bir sorunla karşılaştım. Güncelleme yapmadığım halde sadece birkaç ayar düzenledikten sonra bir dahaki başlatmada giriş ekranına geçemedim. Giriş ekranı gelmeden önceki kısımda takılıyordu, giriş kısmı açılmıyordu.
Çözmek için konsola bağlandım ve KDE paketlerini tekrar kurdum. Yanlışlıkla uygulama paketi de kurmuşum. Linux'un minimal olmasını isterken bir anda 100 kadar uygulamanın bulunduğu bir işletim sistemine döndü.