Arch yazılı USB boot etmiyor

zhuseyin

Hectopat
Makaleler
2
IMG_20230831_001455.jpg

Gece bu saatinde sıfır Linux bilgisiyle Arch kurmaya karar verdim Rufus'la dd modunda yazdırdım, Fedora ortam yazıcısı ile yazdırdım ve bu hatayla karşılaştım nasıl çözebilirim?

Eki Görüntüle 1924672

Gece bu saatinde sıfır Linux bilgisiyle Arch kurmaya karar verdim Rufus'la dd modunda yazdırdım, Fedora ortam yazıcısı ile yazdırdım ve bu hatayla karşılaştım nasıl çözebilirim?

Sıfır bilgiyle Arch'a girişmek mi? En azından insan bir ArcoLinuxB, EndeavourOS falan kurar önce.

BIOS'tan USB'yi seçip boot ettiğinizden emin misiniz?

Bu arada Rufus yerine Ventoy daha iyi olur.

Son düzenleyen: Moderatör:
Canım sıkılıyor evde bende yeni aktivite buldum PC Linux kuruyorum Lubuntu, Linux Mint, Fedora kurdum ve denedim ayıp olmasın diye Arch kuracaktim archinstall aracı ile kurması kolaylaşti diye deniyorum yoksa EndeavourOS kurarım. USB boot menüsünden seçtim.

Canım sıkılıyor evde bende yeni aktivite buldum PC Linux kuruyorum Lubuntu, Linux Mint, Fedora kurdum ve denedim ayıp olmasın diye Arch kuracaktim archinstall aracı ile kurması kolaylaşti diye deniyorum yoksa EndeavourOS kurarım. USB boot menüsünden seçtim.

Büyük ihtimalle ISO'yu yanlış yazdınız o zaman. Ya da Fedora USB programının rezilliğidir. Ventoy kullanın dediğim gibi. BIOS'unuz UEFI ise GPT seçin, UEFI değilse MBR.

Bir şey fark ettim sadece Arch tabanlı ISO'lar bu hatayı verdi. Fedora falan bu hatayı vermedi. Manjaro da denedim bu da aynı hatayı verdi.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sistem konfig durumu nedir bilmiyorum.
Ama USB'nizi Ventoy ile çoklu ISO açabilmek özelliğine çevirin. Teorik olarak UEFI yapmanız.
Önerilir.
Ventoy kendisi zaten boot etmiyor ise USB bellek veya port-da zamansal sorun olabiliyor olabilir. Arch veya Debian sorunu değildir bu.

Rufus' ile bir USB'ye yazma süreniz ile (oldukça uzun sürüyor her seferinde) ki hatalı imaj atabiliyor.
Rufus'un özellikle W11 ISO'ları için eski versiyonlarını kullanıyordum. Artık Rufus kullanmıyorum. Son versiyonlar ile W11 ISO'ları yazdırınca sorun veriyordu. Benzer bir durum Arch serisi için de olabilir. Bu Rufus'un sorunu, Arch'ın Debian'ın değil.

Ventoy ile USB belleğini bootable hale getir. Akabine indirdiğin ISO'ları kopyala içine. Kurulumu oradan yap.
Kurulum yaparken de şahsi tavsiyem, ekran kartına ait seçenek yerine genel opensource kaynaklı driverlar ile kurulum yapman.
2. tercihende offline kurulum yapmandır. O dağıtım offline kurulum destekliyor ise.

Kurulum bitince incelersin. Sana uygunluğunu ki bu masaüstü olabilir - ayarları olabilir - performans olabilir. Sonra beğenmedi isen yeniden Ventoy ile boot edip diğer ISO'yu denersin.

Uzatacak bir olay veya Arch kaka demenin mantığı yok. Rufus'un gerçekten sorunsuz çalıştığından veya yazma anında PC'inde sorun olmadığından ne kadar da eminisiniz.

Hemencecik "kaka Arch Linux"

Rufus bir dağıtımın ne performansını - ne güvenilirliğinin - güncelliğinin - stabilitesinin göstergesi olarak sunmayın. Rufus'un amacı o değil. Ventoy çıktıkdan sonra Rufus kullanmanın gerekçesi veya kullanılabilirliği kalmadı.

Ancak Rufus'un eski 1.14 idi sanırım serisi hala yedekde tutulabilir. O da USB belleklere FreeDOS boot imajı atması. Çok nadir de olsa işe yarayan, mutlaka yedekde durması gereken bir yazılım.

Daha da extra bir konu geldi aklıma.
Manjaro'nun forumunda bir zamanlar görmüştüm. Rufus ile ISO yazıdırırken yapılması gereken diye bir fotolu anlatım vardı. Çünkü Rufus'un son versiyonlarında o yazdırma şekli yapmadığınız sürece boot etmiyor diye. Rufus bunu düzeltti düzeltmedi bilmiyorum. Çünkü kullanmıyorum.

Son düzenleme:
Ventoy çalışmama sebebi Secure Boot olabilir mi çünkü Ventoy boot etmiyor ve sistemim UEFI işlemcim Ryzen 3 3200U Arch kurmaktan vazgeçtim tekrar Fedora kurdum yine bilgi için teşekkürler. Hata verdi derken Rufus ve Fedora ortam yazıcısı sorunu anlamında yoksa Arch başka yazdırma aracı kullansam büyük ihtimalle hata vermezdi yani Arch kötülemiyorum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı