Arctic F14 mü P14 mü alınmalı?

magens

Decapat
Katılım
22 Ağustos 2020
Mesajlar
10
Yakın zamanda sistem toplayacağım ve kasa olarak XPG invader almayı düşünüyorum.
XPG invader stock halde önde 1 adet fan ve arkada 1 adet egzoz fanıyla geliyor ve ben 2 tane fanın yetersiz kalacağını düşündüğüm için ekstra fan almayı düşünüyorum.
Kasa, önde 3 adet 120mm veya 2 adet 140mm fan destekliyor ve ben 2 adet 140mm takmayı düşünüyorum.
Fan modeli olaraksa aklımda fiyatı uygun olduğu için ve kaliteli bir marka olduğu için Artic P14 vardı ancak biraz araştırdıktan sonra p serisi fanların sıvı soğutma radyatörlerinde kullanıldığı ve kasa fanı olarak ise F serisinin kullanıldığını öğrendim ancak bazı kişiler havayı önden almak için F serisinin daha uygun olduğunu söylerken bazı kişiler de bana F serisinin havayı dışarı atmak için egzoz fanı olarak kullanılmasının doğru olacağını P serisinin ise fanın önden emiş gücü F serisinden iyi olduğu için kasanın önünde kullanılmasının daha doğru olacağını söyledi.
Bu fanlardan hangisini tercih etmem konusunda kararsız kaldım ve size danışmak istedim, kasanın önüne takmak için hangisini almalıyım?

XPG invader:
1600672698539.png


Not: P14 F14'den 30 TL daha ucuz toplamda iki adet alacağım için 60 TL daha uyguna geliyor.
 
Aralarındaki farkı biliyormuşsunuz zaten, kasa fanı olarak F serisi fanlar daha uygun. Ama bu demek olmuyor ki P serisi kasaya takılmaz. Şahsen F14 almanızı öneririm ama aradaki fark sorun çıkaracak olursa P14 de tercih edilebilir.
 
F serisi hava akımı odaklı, P serisi ise basınç. Radyatörler hava basmak veya çekmek için basınç daha önemli olduğundan sıvı soğutma radyatörlerinde basınç odaklı fanlar kullanılıyor. Egzoz fanında ise önünde hiçbir engel olmadığından hava akımı daha önemli.
Kasanın önünde ise eğer fanın önünde ciddi bir engel varsa (kalın bir mesh veya az boşluklu bir ön kapak) basınç odaklı bir fan tercih edilebilir. Yoksa ben hava akımına önem verirdim. Bahsettiğiniz kasaya hakim olmadığım için hangisi daha iyi olur söylemem ama yazdıklarına bakarak bir karar verebilirsiniz.
 

Geri
Yukarı