Arctic MX-6 deneyimi

• Konuyu başlatan L0rrec
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 19
  • Görüntüleme 2.429
2 türlü de sürdüm fark olmadı sayılı 89 5 nokta ile dağıtarak ince tabaka da 88.6 yani.

Ayrıca iyice soğutucuyu da kontrol ettim sıkı sıkıya oturuyor yani hiçbir temassızlık yamukluk vs söz konusu değil.

Hani 3 derece sizde oynamış bende ki macunlara göre hiç fark etmedi

Diyorum acaba MasterGel Pro mu çok iyi? 2 noktası ondan 3 nokta HTK-002 sürülüydü.

@Süleyman Yusuf
@Bold Pilot
@PARAMORE

Çok fazla macun deneyimim yok. Daha önce R5 1600 kullanmıştım 5 sene 1 kez bile açmamıştım stok soğutucu vardı söktüğümde kum gibi dağıldı silmeme bile gerek kalmamıştı ta ki bu soğutucuyu alıp daha iyi işlemciler takana kadar.

Ama çok koyu bir macun yani hiç akışkan değil gerçekten sürmesinde çok zorlandım. Belki çok uzun ömürlü olabilir ama bilmiyorum. Yani
Kasa da bu şekilde
Önde 3 fan üstte 2 arkada 1 egzoz hepsi Full hızda dönüyor

Bir de altta ekran kartına ekstra Akasa fan braket ile bağladığım 2'li fan var ekran kartını soğutuyor onun bir teması yok işlemciye oradan sıcak da gelmiyor
Havadar kasa.
Böyle testler yapılırken diğer tüm değişkenleri elemeniz lazım.
Mesela macunların performansını test etmek istemişsiniz. Bunun için fan hızlarını ve işlemci ayarlarını sabitlemeniz gerekir. Bunu yaptıktan sonra da önce eski macunla 3 kere bir test yapar ve maksimum sıcaklığa bakarsınız, sonra yeni macunla aynı şeyi yapar ve karşılaştırırsınız.

Bu arada PBO'u iyice optimize etseniz bile kazanacağınız oyun performansı %3-5 maksimum olacaktır. PBO'da güç limitlerini kaldırınca asıl çoklu çekirdek performansını arttırmış oluyorsunuz.

Böyle testler yapılırken diğer tüm değişkenleri elemeniz lazım.
Mesela macunların performansını test etmek istemişsiniz. Bunun için fan hızlarını ve işlemci ayarlarını sabitlemeniz gerekir. Bunu yaptıktan sonra da önce eski macunla 3 kere bir test yapar ve maksimum sıcaklığa bakarsınız, sonra yeni macunla aynı şeyi yapar ve karşılaştırırsınız.

Bu arada PBO'u iyice optimize etseniz bile kazanacağınız oyun performansı %3-5 maksimum olacaktır. PBO'da güç limitlerini kaldırınca asıl çoklu çekirdek performansını arttırmış oluyorsunuz.

Güç limiti kaldırma nasıl oluyor? Çoklu çekirdek kısmı için hocam? Ben thermal kısmı 95 yapmıştım yani Max 95'e gelince kısıtlansın diye.

Güç limiti kaldırma nasıl oluyor? Çoklu çekirdek kısmı için hocam? Ben thermal kısmı 95 yapmıştım yani Max 95'e gelince kısıtlansın diye.
PBO aktifleştirmişsiniz. Advanced'e alınca önünüze seçenekler geliyor.
PBO Limits Bunu anakart yaptığınızda genelde değerleri sınırsız yapıyor yani işlemcinin çekebildiği kadar güç çekmesini sağlıyor. Bunu yapmak yerine manuel seçip değerleri sırasıyla 78-60-90 girin.
Scalar 1x veya otomatik.
En son da Curve Optimizer var. Zaten CO ayarlamadan yaptığınız ayarlarda genelde oyunlarda pek performans artışı elde edemezsiniz. Eğer yukarıdaki güç limitlerini 78-60-90'dan daha yüksek değerlere çekerseniz toplu çekirdek isteyen senaryolarda performansınız biraz artar.(Cinebench gibi) Fakat EDC'yi 90'dan farklı bir sayı girmek son AGESA güncellemelerinde performans kaybına yol açıyordu ve hala düzeltilmedi diye biliyorum. Bunu da dikkate alırsınız.

Kendimden örnek vereyim:

78-60-90 , Scalar 1x, Stok Mhz, CO çekirdek sırasıyla -30, -20, -8,- 20, -20, -8 oluyor. Bunu benim bildiğim en iyi test eden yazılım ise CoreCycler.

78-60-90, Scalar 1x, +100 Mhz, CO çekirdek sırasıyla -20, -10, 0, -10, -10, 0 oluyor.

78-60-90, Scalar 1x +200 Mhz, CO -10, -5, 0, -5, -5, 0 oluyor.

Yani işlemcimin silikon kalitesi aşırı iyi olmadığı için mhz arttırdıkça oyunlarda performans kaybediyorum çünkü CO'yu daha iyi kullanamıyorum. Bunun test edilmiş videosunu da şuradan izleyebilirsin:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

1677971378303.png

Videodaki alıntıya göre de Boost'u arttırıp CO'dan kısınca çekirdek yük altına girdiğinde olması gerektiği kadar yüksek hızlara çıkmıyorken Boost'u azaltıp CO'yu arttırınca daha yüksek frekanslara çıkabiliyorlar.

Vala ben X123 le MX-4 kullanıyorum muhteşem soğutması var işlemcim 60 dereceyi geçmiyor yükte.

Oyunlarda bende de öyle hocam olay Prime 95 testinde ben orada bir fark görmedim

60 dereceler normal zaten ben sadece macun 10-15 derece fark ettiriyor diye yazan yorumlayan arkadaşları görüp aldım halbuki basit dedikleri Cooler Master HTK-002 de aynı işi daha ucuza yapabiliyormuş bunu görmüş oldum.

PBO aktifleştirmişsiniz. Advanced'e alınca önünüze seçenekler geliyor.
PBO limits bunu anakart yaptığınızda genelde değerleri sınırsız yapıyor yani işlemcinin çekebildiği kadar güç çekmesini sağlıyor. Bunu yapmak yerine manuel seçip değerleri sırasıyla 78-60-90 girin.
Scalar 1X veya otomatik.
En son da curve optimizer var. Zaten co ayarlamadan yaptığınız ayarlarda genelde oyunlarda pek performans artışı elde edemezsiniz. Eğer yukarıdaki güç limitlerini 78-60-90'dan daha yüksek değerlere çekerseniz toplu çekirdek isteyen senaryolarda performansınız biraz artar.(Cinebench gibi) fakat Edc'yi 90'dan farklı bir sayı girmek son AGESA güncellemelerinde performans kaybına yol açıyordu ve hala düzeltilmedi diye biliyorum. Bunu da dikkate alırsınız.

Kendimden örnek vereyim:

78-60-90, scalar 1X, stok MHz, co çekirdek sırasıyla -30, -20, -8,- 20, -20, -8 oluyor. Bunu benim bildiğim en iyi test eden yazılım ise corecycler.

78-60-90, scalar 1X, +100 MHz, co çekirdek sırasıyla -20, -10, 0, -10, -10, 0 oluyor.

78-60-90, scalar 1X +200 MHz, co -10, -5, 0, -5, -5, 0 oluyor.

Yani işlemcimin silikon kalitesi aşırı iyi olmadığı için MHz arttırdıkça oyunlarda performans kaybediyorum çünkü Co'yu daha iyi kullanamıyorum. Bunun test edilmiş videosunu da şuradan izleyebilirsin:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Eki Görüntüle 1690354

Videodaki alıntıya göre de Boost'u arttırıp Co'dan kısınca çekirdek yük altına girdiğinde olması gerektiği kadar yüksek hızlara çıkmıyorken Boost'u azaltıp Co'yu arttırınca daha yüksek frekanslara çıkabiliyorlar.

Hocam bir seyi anlamadim curve optimizer de all Core negative 20 yaptim daha iyi sonuç verdi Cinebench C23 neden boyle bu all Core negative 20 ne demek yani ne yapiyor tam olarak onu anlamadim.

Son düzenleme:
Oyunlarda bende de öyle hocam olay Prime 95 testinde ben orada bir fark görmedim.

60 dereceler normal zaten ben sadece macun 10-15 derece fark ettiriyor diye yazan yorumlayan arkadaşları görüp aldım halbuki basit dedikleri Cooler Master HTK-002 de aynı işi daha ucuza yapabiliyormuş bunu görmüş oldum.

Bir de 4.5 GHz de kullanıyorum ben.

Oyunlarda bende de öyle hocam olay Prime 95 testinde ben orada bir fark görmedim

Hocam bir seyi anlamadim curve optimizer de all Core negative 20 yaptim daha iyi sonuç verdi Cinebench C23 neden boyle bu all Core negative 20 ne demek yani ne yapiyor tam olarak onu anlamadim.
Macunları karşılaştırmak istiyorsanız farklı macunları birbiriyle karıştırmamalısınız fark belli olmaz öyle.

Macunları karşılaştırmak istiyorsanız farklı macunları birbiriyle karıştırmamalısınız fark belli olmaz öyle.

Hocam konuya son mesajımı atayım istedim.

Dün akşam test yaptım

İlk olarak tekrar Cooler Master HTK-002 denedim 5 nokta sürdüm.

Ve sonra Arctic MX-6 5 nokta sürdüm test ettim.

Sonuç birebir aynı

CM HTK-002 89 derece.

Arctic MX-6 88.6 derece.

Prime95 10 dk test yaptım. HWMonitor, HWiNFO, Core Temp ve AIDA 64 hepsinden aynı sıcaklıkları aldım yani fark olur falan diye hepsi aynı.

Cooler Master olan 89 TL 8gr. Arctic MX-6 ya 4gr 248 TL verdim.

Ve hiçbir farkları yok belki uzun kullanım süresi farkı olabilir CM daha akışkan Arctic MX-6 aşırı koyu. Zaten yabancı sitelerde hep bunu söylemişler sürümü çok zor diye.

Bundan sonra öyle 10-15 derece fark etti diyenlere de itibar etmemek gerekiyor ama şöyleki.

Eğer 5 yıldır hiç macun değiştirmediyseniz doğal olarak macun işlevini yitirmiş kum gibi döküldüyse. Veya Çin malı 30-40 TL'ye macunlar harici kullanmadıysanız bu durumlarda evet 10-15 belki 20 bile olabilir.

Ancak diğer markalar arası asla böyle bir şey yok. HTK-002 yorumlarında berbat şöyle böyle sayanlar var falan ama bence çok iyi macun muş. Onu anladım.

Verilen cevaplar vs için öneriler için herkese teşekkür ederim.

Ben 89 derece olayını düşürdüm olay benim PBO'yu agresif kullanmam voltaj da serbest olunca çok normal bir durum muş. Birçok kişi ve test de anladım. Oyunlar da zaten sorun yok.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı