Arduino ile VGA Kontrolü

Taner KIZILKALE

Zeptopat
Daha fazla  
Arkadaşlar merhaba.
Arduino'yu kullanarak, VGA kartı yönetmek istiyorum yani VGA beslemesi önüne bir tane röle koyup, gerektiğinde VGA kartını aktif ve pasif edeceğim ancak kafam dondu, kilitlendim ve doğru düşünemez oldum.
Eğer yardım edecek bir arkadaş olursa çok sevinirim:
IMG_20211231_135034.jpg
IMG_20211231_135225.jpg

Röle beslemesinin Arduino pinlerinde sorun yok; dijital pin ve güç pinleri ama tetiklenme pinlerinde sorunum var. NO, COM ve NC kısmında; VGA karta giden 5V kablosunu COM pinine, GND kablosunu NC kısmına mı bağlamam gerekiyor?
Herkese teşekkür ediyorum.

VGA kontrolcüsünün SMPS devresiyle işiniz var mı ? Direkt ona gelen elektriği kontrol edebilirsiniz.

Eğer o SMPS'ten faydalanıp 12V hattını kullanıyorsanız VGA'ya giden ana beslemenin sadece -'sini veya +'sını birleştiripte röle ile kontrol edebilirsiniz.

Bunu örneklendireyim,
1671392013324.png

NC yerine NO yazacaktım küçük bir yanlışlık olmuş mavi yerde,

1671392160728.png

Şu şekil bir kart varsa soldan başlayarak kabloları 1 ve 2.terminallere gireceksiniz.

Son düzenleme:
VGA kontrolcüsünün SMPS devresiyle işiniz var mı ? Direkt ona gelen elektriği kontrol edebilirsiniz.

Eğer o SMPS'ten faydalanıp 12V hattını kullanıyorsanız VGA'ya giden ana beslemenin sadece -'sini veya +'sını birleştiripte röle ile kontrol edebilirsiniz.

Bunu örneklendireyim,
Eki Görüntüle 1606885

NC yerine NO yazacaktım küçük bir yanlışlık olmuş mavi yerde,

Eki Görüntüle 1606894
Şu şekil bir kart varsa soldan başlayarak kabloları 1 ve 2.terminallere gireceksiniz.
Yanıt için çok müteşekkirim efendim.

SMPS devresine giden 5V ve GND'yi kesip, onları röle pinlerine yerleştirmeyi planlıyordum, diğer hiçbir kabloyu kesmeden sadece 5V ve GND ile elektrik kontrolünü düşünmüştüm, sanırım sizin tasarıma göre hatalı:
IMG_20221218_225752_edit_223413274548199.jpg

Dur şimdi şema bu haldeyse işin rengi değişir, yanlış şekilde kontrol etmeyi deniyorsunuz şemadan anlaşılacağı üzere. Smps'in 5V hattını kontrol ederken aynı zamanda Arduino'nun ve dışarıdan gelen, Smps'e giren çıkan tüm gnd hatlarını birleştirin ilk iş, dikkatli olun faz ile uğraşıyorsanız aman diyeyim yanlışı birleştirmeyin. Bunu birleştirdikten sonra Smps'ten gelen 0V yani gnd hattını direkt olarak Gnd'ye götürün. 5V hattını ise No'ya girin, com hattına da dışarıdan gelen veya Arduino'nun 5V hattını verin. Gnd hatlarını birleştirmeyi unutmayın.

@Taner KIZILKALE Niye +5 ile - uçlarını kısadevre ediyorsunuz? Rölenin COM ucu ortak uçtur, kontrol etmek istediğiniz ucu oraya girersiniz. NO normalde açık ucudur, röle çektiği zaman, COM ucuna girdiğiniz uç NO ucuna birleşir. NC ise röle çekili değilken COM ile bağlantıda durur. Röle çekince o uç boşa çıkar, yani açık devre olur.

Beslemenin eksi ucu direkt VGA beslemesine giderse işler sadeleşir. Artı ve eksi uçlarını aynı anda anahtarlamak gerekmiyor. Artı ucunu da röle kartının COM ucuna girerse ve NO ucundan da çıkış alıp VGA kartının +5 girişine uygularsa sorun kalmaz. Röle kartı çektiği zaman +5V ucuna yol vermiş olur.

Dur şimdi şema bu haldeyse işin rengi değişir, yanlış şekilde kontrol etmeyi deniyorsunuz şemadan anlaşılacağı üzere. Smps'in 5V hattını kontrol ederken aynı zamanda Arduino'nun ve dışarıdan gelen, Smps'e giren çıkan tüm gnd hatlarını birleştirin ilk iş, dikkatli olun faz ile uğraşıyorsanız aman diyeyim yanlışı birleştirmeyin. Bunu birleştirdikten sonra Smps'ten gelen 0V yani gnd hattını direkt olarak Gnd'ye götürün. 5V hattını ise No'ya girin, com hattına da dışarıdan gelen veya Arduino'nun 5V hattını verin. Gnd hatlarını birleştirmeyi unutmayın.
Hocam çok minnettarım; nötr bilgili adama anlatır gibi anlattınız, şema da çizdiniz, çok teşekkür ediyorum.

@Taner KIZILKALE Niye +5 ile - uçlarını kısadevre ediyorsunuz? Rölenin COM ucu ortak uçtur, kontrol etmek istediğiniz ucu oraya girersiniz. NO normalde açık ucudur, röle çektiği zaman, COM ucuna girdiğiniz uç NO ucuna birleşir. NC ise röle çekili değilken COM ile bağlantıda durur. Röle çekince o uç boşa çıkar, yani açık devre olur.
Sanırım rölenin çalışma prensinini tam olarak kavrayamamışım ama sizlerin yanıtlarını okuyunca ve iç bobinine bakınca, sanırım zihnimde oturdu; çok müteşekkirim efendim.

Acaba bu şekilde mi arkadaşlar, lütfen gazabınıza uğramayayım, elektrik-elektronik bilgim ve idrakım başlangıç seviyesindedir:
IMG_20221219_000307_edit_226019340575406.jpg

Hocam çok minnettarım; nötr bilgili adama anlatır gibi anlattınız, şema da çizdiniz, çok teşekkür ediyorum.

Sanırım rölenin çalışma prensinini tam olarak kavrayamamışım ama sizlerin yanıtlarını okuyunca ve iç bobinine bakınca, sanırım zihnimde oturdu; çok müteşekkirim efendim.

Acaba bu şekilde mi arkadaşlar, lütfen gazabınıza uğramayayım, elektrik-elektronik bilgim ve idrakım başlangıç seviyesindedir:
Eki Görüntüle 1606987

Doğru bir problem yok estağfurullah çok normal sorularınız. 2 gnd hattınıda birleştirin hocam.

Yani Arduino'daki gnd smpstekiyle birleşecek.

Doğru bir problem yok estağfurullah çok normal sorularınız. 2 gnd hattınıda birleştirin hocam.

Yani Arduino'daki gnd smpstekiyle birleşecek.
Başkan, merhabalar.
Bir şey sormak istiyorum:
VGA kartında 2 tane 5V pinim var, bunlardan sadece birinin voltaj geçişini kontrol etsem sanırım ihtiyacımı sağlamış olurum. Peki VGA karındaki 2 tane GND pinlerinin ikisini de mi Arduino'nun GND pinlerine götürmeli yoksa bir tanesi yeterli mi çünkü çizimden de 1 tane GND ilişkilendirmesi yeterli gibi görünüyor eğer yanlış anlamadıysam; bu şekilde ilgili hatta röle üzerinden elektrik trafiği sağlamış olurum diye düşündüm?

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı