Arduino öğrenirken nasıl bir yol izlenmeli?

romantik_donat

Decapat
Daha fazla  
Arduino ile yeni yeni bir şeyler geliştirmeye başladım, C++ bilgim olduğu için kodlama kısmında problem yaşamıyorum(temel olarak) az buçuk lehim, kaynak vb. bilgim olduğu için parçaları birbirine bağlarken de problem yaşamıyorum ama iş elektriğe gelince Arduino'nun zarar görmesinden korkuyorum. Bildiğim kadarıyla kullandığım Uno R3 modeli bu acemiliklere biraz daha dirençliymiş ama yine de çok fazla Arduino yakan var. Tinkercad üzerinden çizdiğim 10 devrenin 9'unda Arduino yanıyor, diğer kalan birinde de LED yanıyor. Elimde parça olmasına rağmen kullanmaya korkuyorum. Şu anda robo90 Arduino kursunu takip ediyorum. 14. bölümdeyim ama hâla adam gibi devre çizemiyorum. Artı olarak önerebileceğiniz bir şey var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Arduino ile yeni yeni bir şeyler geliştirmeye başladım, C++ bilgim olduğu için kodlama kısmında problem yaşamıyorum(temel olarak) az buçuk lehim, kaynak vb. bilgim olduğu için parçaları birbirine bağlarken de problem yaşamıyorum ama iş elektriğe gelince Arduino'nun zarar görmesinden korkuyorum. Bildiğim kadarıyla kullandığım Uno R3 modeli bu acemiliklere biraz daha dirençliymiş ama yine de çok fazla Arduino yakan var. Tinkercad üzerinden çizdiğim 10 devrenin 9'unda Arduino yanıyor, diğer kalan birinde de LED yanıyor. Elimde parça olmasına rağmen kullanmaya korkuyorum. Şu anda robo90 Arduino kursunu takip ediyorum. 14. bölümdeyim ama hâla adam gibi devre çizemiyorum. Artı olarak önerebileceğiniz bir şey var mı?

Ben de Arduino'mu yaktım ve bir daha da alamadım.

Hocam bu süreçte en önemli olan sürekli aynı şeyleri yapmamak ve kurslarla yetinmemek. Bugüne kadar herhangi bir şeyi öğrenme konusunda tek emin olduğum şey pratik yapmaktır. O yüzden kursları izleyin fakat kendiniz de yaparken zorlanacağınız projeler düşününün. Kendinizi zor şeyler yaparken geliştirirsiniz.

YouTube üzerinde Tolga özuygur diye bir kanal var. O kanalı takip edip ilham alın, yapacağınız projenin herhangi bir işe yaramasına gerek yok yeter ki sizi geliştirsin.

Bugün yaktığınız LED, yarın ekranına yazı yazdırdığınız LCD ekran gibi şeyler bir süre sonra birleşince güzel projeler çıkacak. O yüzden tek diyebileceğim sürekli proje yapmanız.

Bu süreçte elbette işin tekniğini de öğrenin, kursları da takip etmeye devam edin.

Cihazı yakmamak konusunda da ChatGPT kullanarak "yapacağım X devresi vesaire cihazıma zarar verir mi?" gibi sorular sorun. Ben 12 voltluk bir adaptör takmıştım ve yanmıştı. Bir daha açamadım cihazı.

Direnç gereken yerlere direnç katmaz ya da gerekenden düşük değerde takarsanız böyle şeyler normal. Devreyi tasarlarken kısa devre olmadığından da emin olduktan sonra güç verin.

Direnç gereken yerlere direnç katmaz ya da gerekenden düşük değerde takarsanız böyle şeyler normal. Devreyi tasarlarken kısa devre olmadığından da emin olduktan sonra güç verin.
Zaman ayırdığınız için saolun, zaten devreyi yapmadan önce kesin tinkerCad'de deniyorum ve sonra hayata geçiriyorum, şu anlık hiçbir parçaya zarar vermedim, iyi ilerliyorum. Ayrıca parçalar kesinlikle Arduino uyumlu mu olmalı? Diğer makinelerden söktüğüm parçaları kullanmam problem olur mu?

Zaman ayırdığınız için sağ olun, zaten devreyi yapmadan önce kesin Tinkercad'de deniyorum ve sonra hayata geçiriyorum, şu anlık hiçbir parçaya zarar vermedim, iyi ilerliyorum. Ayrıca parçalar kesinlikle Arduino uyumlu mu olmalı? Diğer makinelerden söktüğüm parçaları kullanmam problem olur mu?

Parçaya göre değişebilir. Direnç, kondansatör falansa sorun olacağını sanmıyorum.

Devre tasarlama işi mühendisliktir. Acemi olarak başlayıp yetişen ve alaylı tasarımcılar da var ama sağlam bir mühendisle kapışmaları mümkün değil.

Arduino devreleri genellikle inanılmaz basit ve sade devrelerdir. Zaten çoğu modülü de bu kafayla tasarlanıp satılır. Dolayısıyla yeni öğrenenler için iş çok kolay aslında. Bir sürü rehber de var.

Nelere dikkat edeyim dersen; voltaj uyumsuzluğu olmamasına dikkat etmelisin. Mesela Ardunio UNO R3 5V DC ile çalışır. Kullandığın modüller de böyleyse sorun yok ama sen 3.3V'luk bir modüle 5V verirsen yanar. İlk dikkat etmen gereken şey voltaj uyumluluğu.
2. dikkat etmen gereken şey ise asla yükleri Arduino pinlerinden direkt sürme. Mesela motor mu süreceksin, bu iş için sürücüler ya da transistör devreleri var. Onları kullanman gerekiyor. LED yakmak gibi basit işlerde uygun direnci kullanırsan Arduino'ya zarar vermezsin ama akım çekecek işlerde (motor sürmek, buzzer ya da bir ses devresi sürmek, lamba ya da güçlü LED yakmak gibi) kesinlikle arada bir devre olmalı. Doğrudan Arduino'ya bağlarsan ya işlemci komple yanar ya da o pinin bağlı olduğu port yanar. Zaten rehberleri takip ederek bir şeyler yapıyorsan sorun olmaz, orada neyi nasıl bağlaman gerektiğini mutlaka belirtirler.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı