Arkadaşımın kredi teklifi mantıklı mı?

Onur58

Megapat
Daha fazla  
Selamlar,
Şu an kredi borcumu kapatmayı düşünüyorum ve bir arkadaşımla fikir alışverişi yaptım erken ödeme borcum 76.996 ve bu borcun büyük kısmını kapatmam gerekiyor. Arkadaşım şu teklifi yaptı:

Bana 50.000 TL nakit verecek ve kendi telefonunu (Redmi Note 13 Pro) verecek.
Karşılığında ben de ona iPhone 15 128 GB vereceğim.
Ayrıca verdiği 50.000 TL'nin sadece 30 bin TL'sini geri alacak, elime para geçtikçe vereceğim. Yani net olarak bana 20.000 TL ve Redmi Note 13 Pro kalacak.
Kalan kredi borcum yaklaşık 27.000 TL olacak ve bunu maaşımla ben kapatacağım.

Bu teklifi değerlendirirken şunları düşünüyorum:

1. Maddi olarak avantajlı mı?
  2. Uzun vadede bu durum beni rahatlatır mı?
Sizce bu teklif mantıklı mı? Böyle bir durumda siz olsaydınız kabul eder miydiniz? Fikirlerinizi ve önerilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim!

Son düzenleyen: Moderatör:
Telefonun sıfır fiyatı Apple'ın sitesinde 57 bin TL görünüyor, üstelik 2. el olarak senden alacak. Vereceği telefonun da 2. el fiyatları 7 bin TL civarına satılıyor. Telefonda da bir sorun yoksa bence gayet makul bir teklif yapmış. Son zamanlarda böyle makul teklifler yapan kişilere denk gelmek zor.

Çocukluk arkadaşlarım
Krediyi hemen kapatıp 30-40 bin TL faizden kurtarmak istediler biraz da hatta şöyle de teklif yaptı 3-4 ay Redmi ile idare et dedi iPhone 15i sana geri vereyim 3-4 ay sonra ben iPhone 16 alacağım falan dedi.

Anlamadığım bir şey var, uykusuzluktan sanırım. 30 bin TL'yi neden geri alacak? 50 bin nakit + telefon zaten iyi dediğim teklif oluyor. 30 bini geri alacaksa bu durumda sen 20 bin + telefon karşılığında (27 bin TL değerinde) telefonunu vermiş oluyorsun.

O kısmı tam anlatamamış olabilir misin?

Selamlar,
Şu an kredi borcumu kapatmayı düşünüyorum ve bir arkadaşımla fikir alışverişi yaptım erken ödeme borcum 76.996 ve bu borcun büyük kısmını kapatmam gerekiyor. Arkadaşım şu teklifi yaptı:

Bana 50.000 TL nakit verecek ve kendi telefonunu (Redmi Note 13 Pro) verecek.
Karşılığında ben de ona iPhone 15 128 GB vereceğim.
Ayrıca verdiği 50.000 TL'nin sadece 30 bin TL'sini geri alacak, elime para geçtikçe vereceğim. Yani net olarak bana 20.000 TL ve Redmi Note 13 Pro kalacak.
Kalan kredi borcum yaklaşık 27.000 TL olacak ve bunu maaşımla ben kapatacağım.

Bu teklifi değerlendirirken şunları düşünüyorum:

1. Maddi olarak avantajlı mı?
  2. Uzun vadede bu durum beni rahatlatır mı?
Sizce bu teklif mantıklı mı? Böyle bir durumda siz olsaydınız kabul eder miydiniz? Fikirlerinizi ve önerilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim!

Hocam bence sen telefonu 2.el olarak satarsan daha karlı olacaktır. Çünkü arkadaşının teklifte, arkadaşım 27k ya senin telefonu almış oluyor.

Ekleme: Piyasaya çok hakim değilim ama telefon temiz ve garantili ise 40 bin üstüne rahat satılır diye düşünüyorum.

İlk yazdığım mesajı geri alıyorum, senin arkadaş seni koparmaya çalışıyor. 27 bin TL'ye senin telefona konmuş olacak.

En iyisi kendi telefonunu internetten sat. 7 bin TL gibi bir fiyata başka bir telefon alıp üstüne kalan tüm parayla kredi borcunun en azından yarısını kapat.

Kaba hesap yapalım: Sen telefonunu internetten 42,500 TL civarına satabilirsen ve 7,500 TL'ye başka bir telefon alırsan borcunun 35 binini kapatmış olacaksın. Banka da kalan 42 bin TL üstünden faiz ekleyecek.

Arkadaşından 50 bin TL nakit alıp sonradan 30 bin TL ona geri ödeme yapacaksan da kredi borcun 27 bine düşecek + buna faiz eklenecek + arkadaşına ekstra 30 bin TL borçlanmış olacaksın. Toplam borcun 57 bin TL olacak, bunun üstüne de banka 27 bin TL'lik kısmı için faiz ekleyecek.

Her şekilde senin arkadaşın senin telefonuna 27 bin TL'ye konmuş olacak. 27 bin TL + banka faizi + 30 bin TL arkadaşına borçlanmak mı yoksa 42 bin TL banka borcu + faizi mi daha mantıklı? Bankaya ödeyeceğin faiz azalacak ama belki daha fazlasını arkadaşına vereceksin. Borcunun kalanını bu yıl içinde bankaya ödeyebileceksen borcun pek değişmemiş olacak ama telefonunu ucuza arkadaşına vermiş olacaksın. En azından arkadaşının senin bu durumundan faydalanmasını engellemiş olacaksın. Eğer arkadaşın 30 bin değil de 15 bin TL kadar geri ödeme yapmanı isteseydi o zaman olması gereken makul teklifi yapmış olacaktı.

Ben de biraz şey düşündüm, işte ikinci el de satsam 42-45k arası satarım. Öyle bir telefon alsam da Hepsiburada limitiyle bir telefon alırdım. 3-4 ay idarelik 15K'ya.
Ama diğer türlü de 30-40k paradan kurtulacaktım erken ödemeyle.
Ama bu sefer de iPhone 15 yok uğruna gidecek.

Ben de biraz şey düşündüm, işte ikinci el de satsam 42-45k arası satarım. Öyle bir telefon alsam da Hepsiburada limitiyle bir telefon alırdım. 3-4 ay idarelik 15K'ya.
30 bin geri ödemeyi 15 bine düşürecekse telefonun tam değerinde gitmiş olacak. Hadi faizden birazcık kurtaracak diye hesap yaparsak ve 20 bin TL ödemeni isterse o zaman belki kabul edilebilir bir teklif olur.

15 bin TL geri ödeme çok iyi bir teklif olur, 20 bin geri ödeme de kabul edilebilir ama 30 bin TL geri ödeme yapacaksan hiç gerek yok. Telefonu internetten sat.

30 bin geri ödemeyi 15 bine düşürecekse telefonun tam değerinde gitmiş olacak. Hadi faizden birazcık kurtaracak diye hesap yaparsak ve 20 bin TL ödemeni isterse o zaman belki kabul edilebilir bir teklif olur.

15 bin TL geri ödeme çok iyi bir teklif olur, 20 bin geri ödeme de kabul edilebilir ama 30 bin TL geri ödeme yapacaksan hiç gerek yok. Telefonu internetten sat.

Kanka şöyle bir şeyde var şimdi 5 şubatta maaş yatınca krediye ödeme yapacağım diyelim 72bin TL'ye düşecek yeniden bidaki maaşa kadar o para erken ödeme borcu 72'den 80'e çıkacak oda kafama takılıyor.

Sen bilirsin ama ne şekilde olursa olsun benim zordaki halimden faydalanıp kendisine kazanç sağlamaya çalışan birini ne arkadaşım olarak etrafımda tutarım ne de benim durumumdan faydalanmasına izin veririm.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı