ARM Nedir?

Ali Güngör

Technopat'ın Kurucusu ve Genel Müdürü
Yönetici
Makaleler
2
Yer
İstanbul Türkiye
Daha fazla  
Meslek
Technopat
Profil Kapağı
1523300036
ARM Nedir

ARM nedir, günümüz bilgisayar işlemcilerin standardı olan X86 mimarisini tahtından edebilir mi? ARM tabanlı işlemcilere olan talep ve ilgi giderek artıyor. Son 10 yılda özellikle mobil telefon pazarında önemli gelişmeler sağlanan ve kendini kanıtlayan ARM, bu başarısını bilgisayar işlemcileriyle başka bir boyuta taşımak istiyor. Apple’ın Mac hamlesiyle yeni bir maceraya yelken açan ARM işlemcileri, sizler […]

Devamı: ARM Nedir?
Kaynak Technopat

Devamı için yukarıdaki bağlantıya tıklayın...

İş için üretiliyor oyun için değil o yüzden İntel ve AMD'yi deviremez bence.

İş ve oyun işlemcisi diye bir şey yok. Şu an oyunlar %80 oranda X86 desteklediği için, aslında genel olarak programların çoğu X86 desteklediği için, Intel ve AMD revaçta.

Ancak ARM gümbür gümbür geliyor ve ondan önemlisi de var: RISC-V. RISC-V, ARM'nin kullandığı RISC komut setinin açık kaynaklı hali, kabaca. Bu sayede kendi işlemcilerinizi, açık kaynak olarak tasarlayabiliyorsunuz.

X86 mı ARM mi bilmem ama ortada adam akıllı masaüstü ARM işlemcisi yokken bile Intel tutuşmuş durumda, 12. Nesil'den itibaren ARM benzeri çekirdeklere geçiyorlar.

Bu kadar rahat konuşmazdım, ben olsam.

İş ve oyun işlemcisi diye bir şey yok. Şu an oyunlar %80 oranda X86 desteklediği için, aslında gemel olarak programların çoğu X86 desteklediği için, Intel ve AMD revaçta.

Ancak ARM gümbür gümbür geliyor ve ondan önemlisi de var: RISC-V. RISC-V, ARM'nin kullandığı RISC komut setinin açık kaynaklı hali, kabaca. Bu sayede kendi işlemcilerinizi, açık kaynak olarak tasarlayabiliyorsunuz.

X86 mı ARM mi bilmem ama ortada adam akıllı masaüstü ARM işlemcisi yokken bile Intel tutuşmuş durumda, 12. Nesil'den itibaren ARM benzeri çekirdeklere geçiyorlar.

Bu kadar rahat konuşmazdım, ben olsam.
Ben şu anlamda dedim Apple bilgisayarlarda ben çok oyun oynayanı görmedim ama bu benim hatam olabilir çünkü ARM işlemciler daha yeni çıktı.

Ben şu anlamda demedim Apple bilgisayarlarda ben çok oyun oynayanı görmedim ama bu benim hatam olabilir çünkü ARM işlemciler daha yeni çıktı.

O biraz da üreticiye kalmış bir şey aslında. Mesela olur da ilerde, Mac ve MacBook'lara eGPU desteği gelirse, ARM işlemci ve güncel bir ekran kartı dehşet bir ikili olabilir.

ARM işlemciler bayağıdır var aslında. Ancak ilk kez, Apple seviyesinde bir marka, böyle radikal bir değişim kararıyla ARM'yi kullanmaya başladı.

Bence 80-90'larda olduğu gibi mimari patlaması yaşanıcaktır yine. Fakat x86_64 pek gitmeyecektir. Mobil işletim sistemleri ARM olur, geri kalanlar x86 olarak kalır. Fakat ARM da çok performanslı. Eğer AMD, ya da Intel x86 ve x86_64'te olan gereksiz komut satırlarını çıkartırlarsa daha 10-20 senesi var x86'nın.

Bence 80-90'larda olduğu gibi mimari patlaması yaşanıcaktır yine. Fakat x86_64 pek gitmeyecektir. Mobil işletim sistemleri ARM olur, geri kalanlar x86 olarak kalır. Fakat ARM da çok performanslı. Eğer AMD, ya da Intel x86 ve x86_64'te olan gereksiz komut satırlarını çıkartırlarsa daha 10-20 senesi var x86'nın.

Bu konuda şahsi görüşüm sorulursa, mimari falan kalacağını düşünmüyorum. X86'da sınıra ulaşılıyor, keza silikonlarda da sınıra ulaşılıyor. Ve bunun yanında, komut satırlarını da çıkartamazlar zira bu baştan tüm mimariyi değiştirmeye sebep olur. Zaten karmaşanın başladığı yer, x86'da olan ve ARM'de olmayan Superscalarity.

ARM değilde özellikle RISC-V sayesinde 10 sene içince ciddi değişimler görebiliriz. RISC-V, sana baştan aşağı kendi işlemcini açık kaynak kullanarak tasarlama imkanı sunuyor. Bu ister çok gizli askeri bir işlemci olsun, isterse yüksek performanslı bir fare sensörü (Ki, Logitech HERO da ARM tabanlıdır.), istediğin şeyi tasarlayabileceğin anlamına geliyor. Bu ne ARM ne de x86 ile pek mümkün olabilecek şeyler değil.

Şirketlerin, kendi işlemcilerini tasarlayıp üretebilecekleri günleri bile görebiliriz zira bu iş LEGO yapmaya dönmüş gibi, bir noktada.

Bu konuda şahsi görüşüm sorulursa, mimari falan kalacağını düşünmüyorum. X86'da sınıra ulaşılıyor, keza silikonlarda da sınıra ulaşılıyor. Ve bunun yanında, komut satırlarını da çıkartamazlar zira bu baştan tüm mimariyi değiştirmeye sebep olur. Zaten karmaşanın başladığı yer, x86'da olan ve ARM'de olmayan Superscalarity.
Ortalık iyice kızışıyor :D

Acaba sadece işlemci çekirdeği, bellek kontrolcü vb. günümüz masaüstü bilgisayarlarında olan özellikleri içeren, soketli ARM işlemciler görecek miyiz? Yoksa Apple gibi herkes lehimli; RAM'i, ekran kartı, ağ kontrolcüsü tek paket işlemciler mi çıkaracak merak ediyorum.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı