Artix Linux nasıldır?

İkisinin ne anlama geldiğini bilmediğim için sıkıntı çıkaracağını sanmıyorum. Cinnamon ortamını kuracağım, denediğimde hoşuma giderse yazarım.

İnit kontrol sistemidir, hepsinin kendine göre kontrol şekli vardır, birinde "Ali kapıyı kapat" dersin, diğerinde "Ali, Ayşe'ye söyle de kapıyı kapatsın" dersin gibi.

Systemd Linux felsefesine aykırı diyordu

Systemd ile Linux felsefesinin (daha doğrusu GNU'nun) bir uyuşmazlığı yok. Bazıları unix tarzına aykırı buluyor. Ne Stallman'ın ne de Linus'un systemd için bir önyargısı mevcut değil. Systemd eninde sonunda özgür bir yazılım. Linux ve GNU'nun unix-like yaklaşımları vardır, ama tutucu değiller. Mesela çekirdeğin unix-like yapısı korunurken, Bluez gibi unix-like olmayan bir yapı Linux için varsayılan protokoldür. Bunun haricinde avantajlı ve dezavantajlı yönler olabilir. Son kullanıcı bunların ne olduğunun farkına bile varmaz.

Systemd ve OpenRC init sistemidir, Systemd init sistemine ek özellikler içerir ve biraz Windows'un svchost.exe yönünde ilerliyor. Bu yüzden pek çok kişi tarafından sevilmez.

Kalitesiz kod, her geçen gün daha karmaşık hale gelmesinden dolayı sürekli farklı hatalar vermesi gibi pek çok kusuru bulunmakta.
Kıyaslama açısından Ingilizce olarak şu kaynağı buldum;

OpenRC daha basittir, Sytemd kadar fazla özellik ve destek sunmaz, yeri gelir kendi init script'inizi yazmanız veya bulmanız gerekir. Mesela; Radeon Profile Daemon lazım oldu Gentoo'nun sitesinde buldum paketledim ve kurdum.

Systemd servislerinin takılmasını görmezden gelirsek, hız olarak SSD üzerinde aşırı bir fark yok, açılış veya kapanışta OpenRC ile sorun yaşamadım.
Açılışta Systemd servislerinin takılıp süreyi uzatmasından dolayı; Samba, Cron, Log sistemi ve daha bir kaçını kapatmak zorunda kalıyordum, OpenRC ile hepsi açık ve takılmıyor.

OpenRC kullanacaksanız ekstra servislere ihtiyacınız olmadığı sürece sadece kullanmayı öğrenmeniz gerekir. OpenRC için Gentoo wiki de çok işime yaradı.

Bir kaç aydır Artix kullanıyorum, şikayetim yok.
Son olarak burada yazdıklarım kendi düşüncelerim, polemik başlatma niyetim yok.

Systemd ve openrc init sistemidir, systemd init sistemine ek özellikler içerir ve biraz Windows'un svchost.exe yönünde ilerliyor. Bu yüzden pek çok kişi tarafından sevilmez.

Kalitesiz kod, her geçen gün daha karmaşık hale gelmesinden dolayı sürekli farklı hatalar vermesi gibi pek çok kusuru bulunmakta.
Kıyaslama açısından İngilizce olarak şu kaynağı buldum;

Openrc daha basittir, sytemd kadar fazla özellik ve destek sunmaz, yeri gelir kendi init script'inizi yazmanız veya bulmanız gerekir. Mesela; Radeon profile daemon lazım oldu Gentoo'nun sitesinde buldum paketledim ve kurdum.

Systemd servislerinin takılmasını görmezden gelirsek, hız olarak SSD üzerinde aşırı bir fark yok, açılış veya kapanışta openrc ile sorun yaşamadım.
Açılışta systemd servislerinin takılıp süreyi uzatmasından dolayı; samba, cron, log sistemi ve daha bir kaçını kapatmak zorunda kalıyordum, openrc ile hepsi açık ve takılmıyor.

Openrc kullanacaksanız ekstra servislere ihtiyacınız olmadığı sürece sadece kullanmayı öğrenmeniz gerekir. Openrc için Gentoo wiki de çok işime yaradı.

Birkaç aydır artix kullanıyorum, şikayetim yok.
Son olarak burada yazdıklarım kendi düşüncelerim, polemik başlatma niyetim yok.

Bende kurdum şu an kullanıyorum. Beğendim ve zor yönünü görmedim şu ana kadar.

Selamlar. Arch tabanlı dağıtımlara bakıyordum ve Artix Linux karşıma çıktı. Daha önce hiç denemedim bu dağıtımı. Systemd yerine OpenRC kullanıyormuş. Systemd ve OpenRC arasında ki farklar neler? Cinnamon ortamını kurmayı düşünüyorum ama kurmadan önce size de sormak istedim. @illedelinux

Merhaba. Artix Linux nosystemd Linux dağıtımı. Normalde birçok dağıtımda systemd init sitemi kullanılır. Fakat bu durduk yere sistemin bozulmasına, kararlı çalışmamasına, buglara ve diğer sorunlara neden oluyor.
Nosystemd dağıtımlarda ise openRC, S6, runit gibi init sistemi kullanılır.
Bu linkte systemd kullanmayan dağıtımları görebilirsiniz.

Calculate Linux'u eklemeyi unutmuşlar herhalde.
Merhaba. Artix Linux nosystemd Linux dağıtımı. Normalde birçok dağıtımda systemd init sitemi kullanılır. Fakat bu durduk yere sistemin bozulmasına, kararlı çalışmamasına, buglara ve diğer sorunlara neden oluyor.
Nosystemd dağıtımlarda ise openRC, S6, runit gibi init sistemi kullanılır.
Bu linkte systemd kullanmayan dağıtımları görebilirsiniz.
Calculate Linux'da nonSystemD, eklemeyi unutmuşlar.

Calculate Linux'u eklemeyi unutmuşlar herhalde.

Calculate Linux'da nonsystemd, eklemeyi unutmuşlar.

Calculate Linux zaten Gentoo tabanlı olduğu için ek olarak söylemeye gerek yok bence.
Bir de dağıtımı(calculate linux) sanal makinede denemek istedim, 24 GB vermiştim benden 31 GB alan istedi, şaşırtıcı oldu.

Artix konusunda ise systemd'nin daemon'larına ihtiyacın yoksa kullanabilirsin, ancak nedendir bilmem ben kullandığımda pacman paket yöneticisini bozmuştum.

Kısa bir süre kullandım ve gerçekten çok stabil çalışıyordu. Debian'dan daha stabil diyebilirim. Xfce ortamında boşta 350 MB RAM kullanıyordu, Firefox + Discord açıkken 1.3 GB RAM kullandığını gördüm. Bunun dışında uyku moduna alıp, sistemi uyandırınca ekran gelmiyordu. Sağ üstte kısa çizgi sönüp yanıyordu. Sistemi yeniden başlattığımda aynı sorun devam ediyordu. Ekran kartı sürücüsünü kaldırıp yeniden yükleyince sorun çözülüyordu ama yeniden deneyince yine aynı sorun oluyordu. Sistemi silip yeniden yükledim bir şey değişmedi. OpenRC kurmuştum şimdi runit sistemini indiriyorum, bunu da deneyeceğim. Eğer runit sisteminde, openRC'de yaşadığım sorunları yaşamazsam onu kullanmaya devam ederim. Keşke daha önce deneseydim, gerçekten çok sağlam bir dağıtım olmuş.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı