Systemd ve openrc init sistemidir, systemd init sistemine ek özellikler içerir ve biraz Windows'un svchost.exe yönünde ilerliyor. Bu yüzden pek çok kişi tarafından sevilmez.
Diese Domain steht zum Verkauf!
www.belgeler.org
Kalitesiz kod, her geçen gün daha karmaşık hale gelmesinden dolayı sürekli farklı hatalar vermesi gibi pek çok kusuru bulunmakta.
Kıyaslama açısından İngilizce olarak şu kaynağı buldum;
When comparing systemd vs OpenRC, the Slant community recommends OpenRC for most people. In the question "What are the best Linux init systems?" OpenRC is ranked 1st while systemd is ranked 6th
www.slant.co
Openrc daha basittir, sytemd kadar fazla özellik ve destek sunmaz, yeri gelir kendi init script'inizi yazmanız veya bulmanız gerekir. Mesela; Radeon profile daemon lazım oldu Gentoo'nun sitesinde buldum paketledim ve kurdum.
Systemd servislerinin takılmasını görmezden gelirsek, hız olarak SSD üzerinde aşırı bir fark yok, açılış veya kapanışta openrc ile sorun yaşamadım.
Açılışta systemd servislerinin takılıp süreyi uzatmasından dolayı; samba, cron, log sistemi ve daha bir kaçını kapatmak zorunda kalıyordum, openrc ile hepsi açık ve takılmıyor.
Openrc kullanacaksanız ekstra servislere ihtiyacınız olmadığı sürece sadece kullanmayı öğrenmeniz gerekir. Openrc için Gentoo wiki de çok işime yaradı.
Birkaç aydır artix kullanıyorum, şikayetim yok.
Son olarak burada yazdıklarım kendi düşüncelerim, polemik başlatma niyetim yok.