Asgari ücretin artması kötü bir şey mi?

Mistyr

Kilopat
Katılım
7 Ocak 2018
Mesajlar
612
Makaleler
1
Yer
Bursa
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
Ya arkadaşlar sizce tek ben mi yanlış düşünüyorum, yoksa sizde bana hak veriyor musunuz? Şimdi herkes asgari ücreti konuşuyor, 10 bin TL olsa keşke diyorlar.

Ama bu kötü bir şey değil mi? Yani paramız değer kaybetmiyor mu? Önemli olan alım gücü değil mi? Önemli olan az parayla çok şey alabilmek değil mi?

Yani diyelim ki asgari ücret 10 bin TL oldu. Ekmek 10 TL, 5 kilo un 200 TL, 5 litre yağ 300 TL, 2 litre kola 50 TL, magnum 50 TL olduktan sonra bu parayı ne yapsın insanlar? Yani bir markete gireceksiniz, oradaki tüm aylık alışveriş ücreti 5000 TL olduktan sonra, araba ve konut fiyatları milyonları bulduktan sonra bu insanlar o kadar parayı ne yapsınlar?

Elbette 10 bin TL deyince insan bir mest oluyor, ama bu para şu an bir hiç! Yani bu parayı 2015 yılında verselerdi herkesin ekonomik durumunu düşünebilir miydiniz? Elbette demek istediğim 2015 yılında 10 bin TL maaş versinler değil.

Burada anlatmak istediğim, çok parayla artan ürün fiyatları falan değil. Az parayla çok ürün alınabilmesidir. Yani bize 4000 bin TL versinler, ama ekmek en fazla 1 TL olsun, ne bileyim 5 kilo un 10 TL olsun, 5 litre yağ 20 TL olsun, 2 litre kola 5 TL olsun, magnum falan 5 TL olsun gibi gibi...

Yoksa hep asgari ücret artarsa, ürünlerde artacak, alım gücünde bir değişim olmayacak ve yarın öbür gün biz markete gidince tek poşete bile 500, iki poşete 1000 TL vereceğiz. Paranın bir değeri kalmayacak. 200 TL altındaki paralar yok hükmünde olacak, insanlar artık nakit taşıyamayacak. Kartla alışverişler olacak.

Çünkü kahvaltılık almaya bile, abur cubur almaya bile gidince yüzlerce lira para vereceğiz... İnsanlar bu kadar paraları yanında taşıyamayacak, herkes kart ile alışverişler yapacak.

Umarım beni anlamışsınızdır. Teşekkürler.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bir de bundan sonra başka bir iktidar geldi, ekonomiyi düzeltti asgari ücreti düşürmeye çalışırsa tepki görecek.
Asgari ücret hiçbir zaman düşmeyecek. Bunun için dezenflasyon gerek. Ki bu da imkansız, Japonya veya İsviçre olamayacağımız için.
 

Geri
Yukarı